«Έσβησε» ο «μαχητής της αρχαιολογίας» Δημήτρης Κωνστάντιος

«Έσβησε» ο Δημήτρης Κωνστάντιος, Διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, πανεπιστημιακός δάσκαλος, μα, πάνω απ’ όλα, σπουδαίος άνθρωπος και πολίτης με ιδιαίτερη σχέση με τα Γιάννενα. Είχε μπει στο νοσοκομείο αμέσως μετά τα εγκαίνια μιας περιοδικής έκθεσης. Μας είχε συνηθίσει στα θαύματα, σε ολόκληρη τη ζωή του. Ομως, το πρωί του Σαββάτου εξεδήμησε προς δήμον ονείρων. Ήταν μόλις 59 ετών.

Γεννήθηκε στο Αλωνάρι Ευβοίας, σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άφησε πίσω του μεγάλο ανασκαφικό έργο, (Ιτς Καλέ στο κάστρο Ιωαννίνων, παλαιοχριστιανικά μνημεία στη Δωδώνη, βυζαντινό ναό στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας, παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο στη Ναύπακτο, κ.ά.). Η μεγάλη του αγάπη ήταν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, που αναμόρφωσε ριζικά τα τελευταία 10 χρόνια που το διηύθυνε. Κατόρθωσε να το μετατρέψει από ένα κλειστό επιστημονικό ίδρυμα σε έναν ανοιχτό πολιτιστικό χώρο. Ολοκληρώνοντας και εκσυγχρονίζοντας τα κτήρια και πραγματοποιώντας την επανέκθεση των συλλογών του, «έβγαλε» την εικόνα του Βυζαντίου από τα μουσειακά στερεότυπα αποκαλύπτοντας το μεγαλείο της λάμψης του. Με όραμα, επιμονή και αισιοδοξία κατέστησε το μουσείο ενεργό, «ανοικτό» στο ευρύ κοινό, σύγχρονο φορέα πολιτισμού και επιστήμης.
Σύσσωμο, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού πενθεί για την απώλειά του, ενώ σε συλλυπητήρια δήλωση ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος -μεταξύ άλλων- ανέφερε: «Εξέχον στέλεχος της Υπηρεσίας με πλούσιο επιστημονικό έργο, υπηρέτησε την επιστήμη και τον πολιτισμό με άσβεστο πάθος και απαράμιλλο ήθος. Αφοσιώθηκε απόλυτα στο Βυζάντιο, εργάστηκε άοκνα για την ανάδειξή του, δείχνοντας σε όλους μας ότι πρέπει να επιστρέψει στις καρδιές και στον πολιτισμό μας».
epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια: