Όταν ο Δάκαρης και ο Aστερίξ «χωρούν» κάτω από την ίδια στέγη

Ο νέος προϊστάμενος της ΙΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κώστας Σουέρεφ ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο σε μια κρίσιμη περίοδο για τον πολιτισμό. Κερκυραίος στην καταγωγή, είναι ένας άνθρωπος με ποικίλη δραστηριότητα. Στο βιογραφικό του σημείωμα βρίσκει κανείς δημοσιευμένες μονογραφίες και δοκίμια σχετικά με την αρχαιολογία, ποιητικές συλλογές, αλλά και μεταφράσεις: τα «Πολιτιστικά Κοιτάσματα» του Ουμπέρτο Έκο και το «Todo el amor» του Πάμπλο Νερούντα. Είναι δε μόνιμος συνεργάτης του βραβευμένου κερκυραϊκού λογοτεχνικού περιοδικού «Πόρφυρας» από την ίδρυσή του με κείμενα που αφορούν τη θεωρία του κινηματογράφου.

Ήρθατε σε μια νέα Εφορεία πριν από δύο μήνες. Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις;

Η αλήθεια είναι ότι βρίσκομαι ακόμα σε μια φάση ενημέρωσης. Τώρα που ανοίγει ο καιρός, μου δίνεται η ευκαιρία να γυρίσω στους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της περιοχής. Πρέπει να ομολογήσω όμως ότι βρήκα μια κατάσταση πολύ καλή ειδικότερα σε σχέση με το προσωπικό της υπηρεσίας. Ο βασικός πυρήνας μιας αρχαιολογικής υπηρεσίας είναι οι αρχαιολόγοι. Και εδώ υπάρχουν 15 μάχιμοι αρχαιολόγοι. Επιπλέον, ο προηγούμενος προϊστάμενος ο Κώστας Ζάχος, κατά τη γνώμη μου, έδωσε μια άλλη ώθηση στα πράγματα, ιδιαίτερα ως προς το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την περιοχή.
Πράγματι. Και χαίρομαι που ενισχύεται με το πρόγραμμα που υπάρχει μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) –κάτι που θα δώσει ώθηση και στην τουριστική ανάπτυξη. Η Δωδώνη αποτελεί και για μένα ένα σημείο αναφοράς. Να φανταστείτε ότι το 2010 είχε πάνω από 60.000 επισκέπτες τον χρόνο. Το 2009 ήταν γύρω στους 50.000. Αυτό ως αρχαιολογικό μουσείο το ζηλεύουμε. Θέλουμε όσοι επισκέπτες πηγαίνουν στη Δωδώνη να έρθουν και στο μουσείο. Σήμερα δεν έρχονται. Το αρχαιολογικό μουσείο έχει από χαμηλά ποσοστά: το πολύ μέχρι 10.000 επισκέπτες. Από τη στιγμή που η Δωδώνη ως αρχαιολογικός χώρος είναι πόλος έλξης, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα δίκτυο μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Μην ξεχνάτε ότι το αρχαιολογικό μουσείο έχει μια ολόκληρη αίθουσα αφιερωμένη στο ιερό της Δωδώνης.

Και πώς θα καταφέρετε να υπάρξει μια κινητικότητα;
Το πρόβλημα της περιορισμένης επισκεψιμότητας, σε σύγκριση με τη Δωδώνη, προέκυψε όταν είδαμε τα στατιστικά στοιχεία. Δουλεύουμε όμως ήδη πάνω σε αυτό. Πρώτη κίνησή μας ήταν να βάλουμε στη Δωδώνη ενημερωτικά φυλλάδια για το μουσείο. Τώρα που μπαίνει η άνοιξη και θα έρθουν οι πρώτοι επισκέπτες, θα δούμε πώς αυτό θα δουλέψει.

Η πρώτη σας δημόσια παρουσία έγινε με την έκθεση για τις «Συναγωγές των Εβραίων».
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο κάνει ένα ευρύτερο πολιτιστικό άνοιγμα. Ισχύει αυτό; Μια λέξη που την υποστηρίζω πολύ είναι η «εξωστρέφεια». Εξωστρέφεια σημαίνει ότι συμμετέχω σε ό,τι γίνεται γύρω μου. Ένα μουσείο δεν πρέπει να είναι κλεισμένο στον εαυτό του. Αλλιώς είναι κλειδωμένο, σκοτεινό. Για να γίνει ένας χώρος ανοιχτός, πρέπει να δοθεί η ευκαιρία της εξοικείωσης στους πολίτες. Σε ό,τι αφορά τώρα τις περιοδικές εκθέσεις, κανείς δεν μας εμποδίζει να βρίσκουμε είτε μια άμεση σχέση με το περιεχόμενο του μουσείου είτε μια έμμεση. Στην πραγματικότητα, τι κάνει το μουσείο; Ένα μουσείο φυλάει τα τεκμήρια, τις μαρτυρίες της ανθρώπινης παρουσίας μέσα στον χρόνο. Ουσιαστικά διαχειρίζεται το χρόνο. Επομένως ό,τι έχει να κάνει με την έννοια του ανθρώπου και του χρόνου του, είναι κάτι που ενδιαφέρει το μουσείο. Δεν μας δεσμεύει τίποτα στο να έχουμε ανοιχτό διάλογο όχι μόνο με τον χρόνο, αλλά και με τον άνθρωπο και τη ζωή του. Η ιδέα για τη φιλοξενία της έκθεσης αυτής είχε προηγηθεί από τον κ. Ζάχο. Ως μουσείο την προσαρμόσαμε στην πόλη. Την εμπλουτίσαμε με τους στίχους του ποιητή Γιοσέφ Ελιγιά και με σκεύη που μας παραχώρησε η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων. Πώς συνδέουμε αυτή την έκθεση με το αρχαιολογικό μουσείο; Με τα ιερά σύμβολα της αρχαιότητας. Κάποιος επισκέπτης μπορεί να δει τη μια μορφή λατρείας, και δίπλα, στον χώρο για τη Δωδώνη, μια άλλη μορφή λατρείας.

Προετοιμάζετε κάποια άλλη έκθεση;
Έχουμε πολλές σκέψεις. Θα σας πω όμως τις υλοποιήσιμες. Συμπληρώνονται 15 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου αρχαιολόγου, του Σωτήρη Δάκαρη. Ο Δάκαρης γύρισε τη σελίδα της ιστορίας της αρχαιολογίας στην Ήπειρο. Πολλοί άνθρωποι τον άκουσαν, επηρεάστηκαν και έμαθαν από αυτόν. Ένας άνθρωπος που δούλευε και ενέπνεε. Τον θυμάμαι στις ανασκαφές της Δωδώνης που έτυχε να βρίσκομαι για κάποιο χρονικό διάστημα και είδα ότι δεν ήταν απλώς ένας αρχαιολόγος ή ένας διευθυντής, αλλά αυτός που δούλευε με τη γη. Για όλα όσα έχει προσφέρει στην Ήπειρο, υπάρχει ανάγκη από μια υπενθύμιση. Να θυμίσουμε σε όλους ότι ήταν και είναι ένα σημείο αναφοράς. Έτσι λοιπόν με μεγάλη χαρά θα έβλεπα μια συνεργασία και με άλλους φορείς, να μην είμαστε μόνοι μας, και λαμβάνοντας υπόψη το αρχείο του, και το έργο του, να δώσουμε την ευκαιρία στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 σε μια έκθεση αφιερωμένη στον Σωτήρη Δάκαρη. Υπάρχει και άλλη μια σκέψη, να φέρουμε στα Γιάννενα την έκθεση για τα 50 χρόνια του Αστερίξ που αυτή τη στιγμή περιοδεύει σε όλη τη χώρα. Έχουν γίνει οι συνεννοήσεις. Απομένουν κάποια πρακτικά ζητήματα.

Φαντάζομαι ότι θα έχετε εντοπίσει και τη σύνδεση του Αστερίξ με το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Όντως. Εύλογα κάποιος μπορεί να ρωτήσει «τι δουλειά έχουν τα κινούμενα σχέδια με το μουσείο;». Έχουμε τους Γαλάτες και την εποχή των Ρωμαίων. Τους Γαλάτες τους είχε ο Πύρρος μισθοφόρους και οι Ρωμαίοι ήταν εκείνοι που σταμάτησαν το βασίλειο των Μολοσσών στην Ήπειρο. Πόσα ξέρουμε για τους Γαλάτες της Ηπείρου και για τους Ρωμαίους; Ίσως αυτή η έκθεση αποτελέσει την ευκαιρία να δούμε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε σχέση με την Ήπειρο. Και αν θέλετε να πάω πιο βαθιά, ένα γαλατικό χωριό από όπου είναι ο Αστερίξ και ο Οβελίξ είναι εκείνο που αντιστέκεται στους Ρωμαίους. Μήπως αυτή η έννοια της αντίστασης ή της αντίδρασης, της άρνησης για έναν μεγάλο κατακτητή όπως ήταν οι Ρωμαίοι, να είναι και το έναυσμα να το ξανασκεφτούμε; Αν όλα πάνε καλά, η έκθεση θα φιλοξενηθεί εδώ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο με το άνοιγμα των σχολείων.

Μέσω του ΕΣΠΑ η ΙΒ’ Εφορεία θα υλοποιήσει αρκετά έργα σε αρχαιολογικούς χώρους. Πότε θα ξεκινήσουν;
Ναι, έχουμε την αρχαία Δωδώνη, την Καστρίτσα, το Γαρδίκι. Είμαστε σε καλό δρόμο. Περιμένουμε την πρώτη δόση των χρημάτων για να προχωρήσουμε στις προσλήψεις του προσωπικού. Πιστεύω ότι είναι θέμα ημερών.

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/10918/2011-04-02.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: