Από την Υδρα του Κακογιάννη ως την Ηπειρο του Αγγελόπουλου

Το ελληνικό τοπίο έτσι όπως το κατέγραψαν έλληνες σκηνοθέτες

Ακρως ελκυστική για τους κινηματογραφόφιλους αλλά και αυτούς που αγαπούν το ελληνικό τοπίο δείχνει να είναι η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της εταιρίας παραγωγής «Περίπλους» που θα κάνει πρεμιέρα την Τρίτη του Πάσχα (26 Απριλίου) στην ΕΤ1. Η σειρά ανιχνεύει τους χώρους γυρισμάτων όπου πραγματοποιήθηκαν εμβληματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.


Από την Μυτιλήνη στον «Θεόφιλο» του Λάκη Παπαστάθη μέχρι την Μακρόνησο του «Χάπι Ντέι» που γύρισε ο Παντελής Βούλγαρης και από την Υδρα του «Κοριτσιού με τα μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη μέχρι την Ηπειρο της «Αναπαράστασης» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η σειρά αναδεικνύει την σημασία του χώρου των γυρισμάτων μιας ταινίας οι οποίοι σαν μια ευρύτερη σύνθεση είναι καθρέπτης του πραγματικού χώρου αλλά σε κάθε περίπτωση και επινόηση του δημιουργού της ταινίας.

«Αυτός ο «λανθάνων χώρος δίνει πληροφορίες – αρχιτεκτονικές, κοινωνικές, λαογραφικές, συνήθειας και νοοτροπιών – αξιώνει ένα δικό του λόγο» λέει ο παραγωγός της σειράς Θάνος Λαμπρόπουλος. «Η κάμερα του δημιουργού καταγράφει και πάντα στο βάθος – ή στην αφετηρία – βρίσκονται αυτοί οι αιδήμονες τόποι».

Η σχέση δnμιουργός – χώρος υπήρξε καθοριστική και για την επιλογή των σκηνοθετών του κάθε επεισοδίου της σειράς. «Επικουρικά, ελήφθησαν υπ’ όψη το συνολικό έργο κάθε δημιουργού, το κριτήριο μιας πολύμορφης γεωγραφικής κατανομής, η κατά το δυνατόν εκπροσώπηση των «ειδών» και η χρονική έκταση στην προσπάθεια αποτύπωσης ενός ιστορικού συνεχούς της μεταπολεμικής Ελλάδας» λέει ο Θάνος Λαμπρόπουλος.

Τα γυρίσματα της σειράς έγιναν στους χώρους που πραγματοποιήθηκαν οι ταινίες, ενώ το κάθε επεισόδιο δεν αφορά απαραιτήτως μόνον μια ταινία. Η Χίος για παράδειγμα του Δήμου Αβδελιώδη, είναι παρούσα τόσο στο «Δένδρο που πληγώναμε» όσο και στην «Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων». «Εκτός από τους σκηνοθέτες ,σε πολλές περιπτώσεις συμβάλλουν με τη μαρτυρία τους και άλλοι συνεργάτες που είχαν συμμετοχή στη δημιουργική ανάπλαση του χώρου (διευθυντές φωτογραφίας, σκηνογράφοι, σεναριογράφοι κ ά. )».

Επίσης έγινε χρήση αποσπασμάτων των συγκεκριμένων ταινιών, με στόχο να γίνουν φανερές οι αφετηρίες και οι διαδρομές μιας αμφίδρομης αλλά και εξαιρετικά γόνιμης σχέσης του δημιουργού με τον χώρο.


Ο δημιουργός, η ημερομηνία που ππροβάλλεται το επεισόδιο, η ταινία και η περιοχή των γυρισμάτων
1. Λάκης Παπαστάθης ET-1 : 26/4 Θεόφιλος – Μυτιλήνη

2. Παντελής Βούλγαρης ET-1 : 3/5 Happy Day - Μακρόνησος

3. Μιχάλης Κακογιάννης ET-1 : 10/5 Το Κορίτσι με τα Μαύρα - Ύδρα

4. Λευτέρης Ξανθόπουλος ET-1 : 17/5 Ο Δραπέτης/Στα Τουρκοβούνια- Αθήνα

5. Δήμος Αβδελιώδης ET-1 : 26/5 Η Εαρινή Σύναξη των Αγροφυλάκων/Το δέντρο που πληγώναμε /Χίος

6. Τάσος Ψαρράς ET-1 : 31/5 Δι Ασήμαντον Αφορμήν/Μακεδονία

7. Θόδωρος Αγγελόπουλος ET-1 : 7/6 Αναπαράσταση-Ήπειρος

8. Νίκος Κούνδουρος ET-1 : 14/6 Μαγική Πόλη/Δράκος - Αθήνα

9. Γιώργος Πανουσόπουλος ET-1 : 21/6 Ταξίδι του Μέλιτος-Λίμνη Καϊάφα

10. Βασίλης Βαφέας ET-1 : 28/6 Ρεπό /Ο Έρωτας του Οδυσσέα- Αθήνα

11. Ντίνος Κατσουρίδης ET-1 : 5/7 Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση-Αθήνα

12. Νίκος Περράκης ET-1 : 12/7 Λούφα και Παραλλαγή/Βίος και Πολιτεία-Αθήνα

13. Ροβήρος Μανθούλης ET-1 : 19/7 Πρόσωπο με Πρόσωπο-Αθήνα


Δεν υπάρχουν σχόλια: