Μεγάλη πλειοψηφία κατά της μονιμότητας στο Δημόσιο

Εντυπωσιακή είναι η μεταστροφή της κοινής γνώμης που μέσα στην τελευταία τριετία, τάσσεται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και της άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο.
Όπως προκύπτει σε πανελλαδική έρευνα της Public Issue που δημοσιεύεται στην Καθημερινή της Κυριακής που κυκλοφορεί το Σάββατο λόγω της Πρωτομαγιάς σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες - ποσοστό 58% πιστεύει ότι "σίγουρα" και "μάλλον δεν πρέπει να υπάρχει πλέον μονιμότητα στο Δημόσιο, έναντι ενός ποσοστού 25% που εκτιμά ότι πρέπει να παραμείνει η μονιμότητα.


Παράλληλα, το 74% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων καθώς τις θεωρεί "σίγουρα" και "μάλλον αναγκαίες", ενώ μόνο 10% λεει "δεν είναι αναγκαίες" και 11% "σίγουρα δεν είναι αναγκαίες".
Αναλυτικότερα:
- Για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ συμφωνεί το 65% από το 41% που ήταν το 2008, ενώ διαφωνεί το 31%.
- Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ συμφωνεί το 47% ενώ διαφωνεί το 48%. Έχει σημασία όμως πόσο έχει αντιστραφεί το κλίμα τα τελευταία τρία χρόνια
- Για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ συμφωνεί το 60%, ενώ διαφωνεί το 32%
- Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θέλει την ιδιωτικοποίηση του το 54%, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 41%
- Μοναδική αντίθεση βλέπουμε στην Εθνική Τράπεζα όπου το 52% διαφωνεί με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης και το 42% συμφωνεί με μια τέτοια κίνηση.
Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση στο ερώτημα αν είναι καλύτερο να ενισχυθεί ο Δημόσιος ή ο Ιδιωτικός τομέας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Υπέρ της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα τάσσεται το 69%, για "δημόσιο και ιδιωτικό τομέα" κάνει λόγο το 15% ενώ ενίσχυση του Δημοσίου ζητά μόνο το 11% των πολιτών.
http://www.skai.gr/news/politics/article/168185/oi-ellines-uper-ton-idiotikopoiiseon-kai-tis-arsis-tis-monimotitas/

Δεν υπάρχουν σχόλια: