Απάντηση Θωμά Πιτούλη σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσπρωτική»

Aξιότιμε κ. Διευθυντά

Με αφορμή δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας την Τρίτη 12 Απριλίου 2011 και αριθμό φύλλου 11295 στη σελίδα 12 και στη στήλη ΕΠΙΚΑΙΡΑ σχετικά με τον ποταμό Καλαμά, την Καταπολέμηση των Κουνουπιών, τις Διασκορπισμένες Υπηρεσίες της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που μεταφέρθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου σας κάνω γνωστά, εσάς και τους αναγνώστες σας τα κάτωθι:


1. KAΛΑΜΑΣ
Με απόφαση του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου συγκρότησε ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου για την μόλυνση των ποταμών και λιμνών της Ηπείρου. Η ανωτέρω ξεκίνησε ελέγχους σε όλη την Ήπειρο. Είναι ευέλικτη έχοντας τον έλεγχο ως μοναδική απασχόληση πέρα και έξω από τους ελέγχους που πραγματοποιούν τα άλλα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας. Επιπροσθέτως σας κάνω γνωστό ότι επαναενεργοποιούμε το σύστημα Διαχείρησης Περιβαλλοντικής Τελεματικής για την συλλογή και μέτρηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων για τον ποταμό Καλαμά που υλοποίησε η τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας στα πλαίσια του άξονα 1 του ΠΕΠ Ηπείρου 2000-2006 μέτρο 1.3 Ανάπτυξη και προώθηση της καινοτομίας Δράση 1.3.1 Κοινωνία της Πληροφορίας. Σκοπός του έργου ήταν η παρακολούθηση των παραμέτρων οι οποίες απεικονίζουν την ποιότητα των νερών στον ποταμό Καλαμά μέσω ενός συστήματος Τηλεματικής. Το σύστημα αποτελείται μεταξύ των άλλων από δυο τοπικούς σταθμούς υδρολογικής μέτρησης (ένας στο φράγμα και ένας στην Νεράιδα ), από ένα κεντρικό σταθμό συλλογής δεδομένων, εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών καθώς και το απαραίτητο λογισμικό του συστήματος. Επειδή το έργο κόστισε 248.838 ευρώ και αυτή τη στιγμή είναι στην ουσία ανενεργό η προσπάθεια μας είναι να επαναλειτουργήσει για να καταστεί ένα λειτουργικό εργαλείο για την προστασία του Καλαμά, με την συνεχή παροχή στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με την ποιότητα των υδάτων και σε συνεργασία με τους λοιπούς αρμόδιους φορείς θα το αξιοποιήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα.

2. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ
Το Περιφερειακό Συμβούλιο στην συνεδρίαση του στις 6 /4/2011 ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για δημοπράτηση και υλοποίηση του προγράμματος για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

3. ΣΤΕΓΑΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Με την ανάληψη των καθηκόντων μας, πρώτη προτεραιότητα ήταν η μεταφορά των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας εντός του κτιρίου της Περιφέρειας. Ενέργεια που έγινε από τον πρώτο μήνα, πλην του γραφείου της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών που θα παραμείνει εκτός τουλάχιστον για ένα μήνα ακόμη. Τούτο διότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας στον οποίο πλέον ανήκουν οι υπηρεσίες :
α) Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών
β) Πολεοδομία
γ) τα τμήματα των επιδομάτων της Πρόνοιας, δεν έχει ακόμη μεριμνήσει για την εγκατάστασή τους σε Δημοτικά κτίρια και φιλοξενούνται στο κτίριο της Περιφέρειας. Επίσης στις άμεσες προτεραιότητές μας ήταν και είναι η ελαχιστοποίηση των τηλεφωνικών γραμμών που υπήρχαν. Αξίζει να μνημονευθεί ότι ήδη έχουμε καταργήσει τριάντα γραμμές και έπεται συνέχεια.

Παραμένω στη διάθεσή σας προς ενημέρωση για όποιο ζήτημα επιθυμείτε.

Φιλικότατα
Θωμάς Γ. Πιτούλης
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Θεσπρωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: