Το ρωσικό βραβείο «χρυσή μάσκα» στον Έλληνα μαέστρο, Θόδωρο Κουρεντζή

Το μεγαλύτερο θεατρικό βραβείο της Ρωσίας, τιμήθηκε ο Έλληνας διευθυντής ορχήστρας, Θόδωρος Κουρεντζής, για τη συμμετοχή του στο ανέβασμα της όπερας «Βότσεκ» του Άλμπαν Μπεργκ,στο θέατρο Μπαλσόι. "Πρόκειται για μεγαλοφυή σύνθεση και είμαι αμέτρητα ευτυχής, που η παράσταση ειδικά αυτής της όπερας ήταν η πρώτη μου δουλειά στο θέατρο Μπαλσόι», δήλωσε ο Θ.Κουρεντζής, ο οποίος είναι και ο πρώτος μαέστρος του περίφημου θεάτρου, που παίρνει το βραβείο αυτό.

"Χρυσή Μάσκα» για την ίδια παράσταση πήραν τόσο ο σκηνοθέτης, Ντμίτρι Τσερνιακόφ, ο οποίος δήλωσε ευτυχής γιατί με το ανέβασμα του «Βότσεκ» υλοποιήθηκε ένα όνειρό του, που έμοιαζε απραγματοποίητο, όσο και ο διευθυντής φωτισμού, Γκλεμπ Φιλστίνσκι.

Ο 39χρονος Θ. Κουρεντζής γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε τη μαεστρική τέχνη στο Κονσερβατόριο της Αγίας Πετρούπολης στο πλευρό του Ιλιά Μούσιν, ήταν μουσικός διευθυντής και βασικός μαέστρος του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου του Νοβοσιμπίρσκ και από τις αρχές του 2011 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου στο Περμ της Σιβηρίας.
Διευθύνει την ορχήστρα Μusica Aeterna Ensemble και είναι από τους δημοφιλέστερους διευθυντές ορχήστρας στη Ρωσία. Μαζί με άλλους ξένους επιφανείς καλλιτέχνες τιμήθηκε τον Οκτώβριο του 2008 με το παράσημο της Φιλίας από τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ. Δεύτερη αγάπη του εκτός από τη μουσική είναι και ο κινηματογράφος, όπου ενσαρκώνει τον επιφανή Ρώσο φυσικό Λεβ Λαντάου, στην υπό παραγωγή ταινία «Ντάου» του Ιλιά Χρζανόφσκι. Ως η καλύτερη θεατρική παράσταση της χρονιάς που πέρασε, τιμήθηκε ο «Θείος Βάνιας», που σκηνοθέτησε ο Ρίμας Τούμινας στο θέατρο Βαχτάνγκοφ, καλύτερο μπαλέτο ο «Μικρός θάνατος.
Έξι χοροί» στο Μουσικό θέατρο Στανισλάφσκι και Νεμιρόβιτς-Νταντσένκο και καλύτερη όπερα η «Γυναίκα δίχως σκιά» του Στράους στο θέατρο Μαρίινσκι. Τα βραβεία «Χρυσή Μάσκα» καθιερώθηκαν το 1994 και απονέμονται ετησίως, από την Ένωση θεατρικών παραγόντων της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: