Άνεμος αλλαγής στον ενεργειακό χάρτη

Τελική ευθεία για το πρώτο μεγάλο αιολικό πάρκο στην Ήπειρο
Πιο κοντά από ποτέ μοιάζει πως είναι η κατασκευή του πρώτου αιολικού πάρκου στο νομό και του μεγαλύτερου στην Ήπειρο, μετά και την θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία 17 ανεμογεννητριών στα όρια του δήμου Ζίτσας και Δωδώνης.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που γίνεται μια τόσο μεγάλη προσπάθεια εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας, αφού μέχρι στιγμής στην Ήπειρο, από τις λεγόμενες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχει δοθεί περισσότερο βάρος στα φωτοβολταϊκά.


Τα δημοτικά συμβούλια των δήμων, Ζίτσας και Δωδώνης άναψαν το πράσινο φως, έστω και με μερικές επιφυλάξεις, κι έτσι η θετική γνωμοδότηση και από πλευράς Περιφέρειας ανοίγει πλέον διάπλατα το δρόμο για την έναρξη των εργασιών, δεδομένου ότι η επένδυση έχει ήδη εγκριθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι το αιολικό πάρκο στα Κούρεντα δεν θα είναι το πρώτο που θα εγκατασταθεί στην Ήπειρο μιας και πριν από ένα χρόνο, η τότε Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα, είχε υπογράψει μία από τις βασικές άδειες - εγκρίσεις (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων και άδεια επέμβασης) για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου αποτελούμενου από 7 ανεμογεννήτριες (Α/Γ), συνολικής ισχύος 14 MW, στο Δήμο Φαναρίου του Νομού Πρέβεζας. Το ύψος της συνολικής επένδυσης θα ανέλθει στο ποσό των 23 εκατ. ευρώ περίπου



Η επένδυση
Το αιολικό πάρκο θα αποτελείται συνολικά από 17 ανεμογεννήτριες δυναμικότητας 2,1 MW η κάθε μία, με διάμετρο ρότορα 88 μέτρα και με τη λειτουργία του θα ανεβάσει σίγουρα την ποσότητα παραγωγής ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή μας.
Από τις 17 ανεμογεννήτριες οι 12 προβλέπεται να εγκατασταθούν στα διοικητικά όρια της τοπικής ενότητας Χίνκας του Δήμου Ζίτσας, ενώ οι υπόλοιπες 5 στα όρια της τοπικής κοινότητας Δραγοψάς του Δήμου Δωδώνης.
Η εταιρία που θα αναλάβει να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει τις ανεμογεννήτριες φέρει τον τίτλο «ADEMCO ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΟΥΡΕΝΤΩΝ ΕΠΕ» και η ισχύς της άδειας που έχει από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, είναι 25 χρόνια με προοπτική ανανέωσης για άλλα τόσα.
Το συνολικό όφελος για τους δύο δήμους υπολογίζεται σε 245.000 ευρώ ανά έτος, εκ των οποίων το 70% αφορά στο Δήμο Ζίτσας και το υπόλοιπο 30% στο Δήμο Δωδώνης.
Θετική και η Περιφέρεια
Με αφορμή τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή του αιολικού πάρκου στα Κούρεντα, η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, χαρακτήρισε πολύ σπουδαία για την Ήπειρο την αξιοποίηση όλων των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αναφέροντας ότι η Περιφέρεια αναμένει το πόρισμα της μελέτης για το ενεργειακό Ισοζύγιο Ηπείρου, που εκπονείται μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να γίνει η βέλτιστη αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της Περιφέρειας.
«Αρχή μας, τόνισε ακόμη η αντιπεριφερειάρχης, είναι να βοηθήσουμε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια προς όφελος του τόπου μας».
Από την πλευρά του ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης και συνολικά η παράταξη «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις» εμφανίστηκε θετική στην προοπτική τέτοιων έργων, προτείνοντας ωστόσο να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα των ενεργειακών αποθεμάτων της Ηπείρου, πρόταση η οποία ακούστηκε και από την κ. Καλογιάννη.
Από την πλευρά τους και οι τρεις εκπρόσωποι της αριστεράς, Βασίλης Ζιώβας, Γιάννης Παπαδημητρίου και Νίκος Ζήκος, πρότειναν να αναβληθεί η συζήτηση για το θέμα αυτό με το σκεπτικό ότι η προθεσμία καταβολής ενστάσεων και γνωμοδοτήσεων από φορείς και δήμους έληγε στις 2 χθες το μεσημέρι, αργότερα δηλαδή από το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής και με δεδομένο ότι οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Δωδώνης και Ζίτσας δεν είχαν σταλεί.
Κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε με την κ. Καλογιάννη να ανταπαντά ότι δεν μπορεί να περιμένει κάθε δήμαρχο να στείλει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβούλιου την τελευταία στιγμή.
«Δεν μπορώ να περιμένω κάθε δήμαρχο πότε θα ξυπνήσει για να στείλει τα έγγραφα που πρέπει», είπε η κ. Καλογιάννη.

Υπό διαπραγμάτευση τα κέρδη για τους δήμους
Οι δήμοι Ζίτσας και Δωδώνης με συνεδριάσεις που έκαναν αυτή την εβδομάδα ενέκριναν και οι δύο την εγκατάσταση και λειτουργία των ανεμογεννητριών, ανέπτυξαν όμως τον προβληματισμό τους για τα οικονομικά οφέλη που θα έχουν από τη λειτουργία αυτή.
Ο νόμος προβλέπει ένα μικρό ποσοστό των κερδών από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας από τις 17 ανεμογεννήτριες να δίνεται στους δήμους όπου θα είναι εγκατεστημένοι, ποσοστό όμως που κρίνεται ανεπαρκές.
Ο δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης στην αρχική του εισήγηση, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβούλιο, επισήμανε πως από κοινού με το δήμο Ζίτσας θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων παραχώρησης και κυρίως των ανταποδοτικών που προβλέπονται για τους δύο δήμους και ειδικότερα για τις τοπικές κοινότητες.
Το αν τελικά η διαπραγμάτευση αυτή φέρει αποτέλεσμα μένει να το δούμε, αλλά σίγουρα οι δήμοι θα κοιτάξουν να ωφεληθούν όσο περισσότερο μπορούν.
http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/18687-2011-04-20-15-39-28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: