Έμεινε «γυμνός» ο ΤΟΕΒ Λαψίστας- Έκλεψαν όλα τα χάλκινα καλώδια

Στον «αέρα» βρίσκονται 18.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων βορειοδυτικά του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του αντλιοστασίου της Λαψίστας από αγνώστους που έκλεψαν όλα τα χάλκινα καλώδια. Το περιστατικό δεν είναι πρωτοφανές, αφού τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν ανάλογες διαρρήξεις και κλοπές σε αντλιοστάσια του λεκανοπεδίου, καθώς η τιμή του χαλκού έχει ανέβει και πολλοί επιτήδειοι βρίσκουν τρόπους να εισβάλλουν σε τέτοιες εγκαταστάσεις και να παίρνουν ότι μπορούν.

Το πρόβλημα βέβαια στο αντλιοστάσιο της Λαψίστας είναι πως όχι μόνο ξήλωσαν τα καλώδια, αλλά ουσιαστικά κατέστρεψαν τους πίνακες, καθιστώντας ανέφικτη τη λειτουργία του 20 σχεδόν ημέρες πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου. Από το αντλιοστάσιο αυτό αρδεύονται όλες οι αγροτικές εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής, σχεδόν 18.000 στρέμματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Λαψίστας Χαράλαμπο Παππά.

Ήδη ο ΤΟΕΒ αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα και η αντικατάσταση των εγκαταστάσεων είναι εξαιρετικά δαπανηρή, σύμφωνα με τους εκτιμητές που βρέθηκαν στο αντλιοστάσιο, μόλις έγινε αντιληπτή η κλοπή. «Αν δεν καταφέρουμε να το λειτουργήσουμε οι καλλιέργειες είναι καταδικασμένες. Μόνη λύση είναι να αντικαταστήσουμε τις φθορές το συντομότερο δυνατό, όμως το κόστος είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί ο ΤΟΕΒ να αντεπεξέλθει», σημείωσε προσθέτοντας πως θα απευθυνθεί τόσο στην Αιρετή Περιφέρεια όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου προκειμένου να βρεθεί λύση.

Αντίστοιχες κλοπές έχουν γίνει αρκετές φορές σε αντλιοστάσια και εργοτάξια του λεκανοπεδίου, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, αφού ο χαλκός των καλωδίων αποδεικνύεται ιδιαίτερα προσοδοφόρος. Για ανάλογα περιστατικά έχουν κατηγορηθεί ομάδες αθίγγανων, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρχουν πιο οργανωμένα κυκλώματα που λυμαίνονται τέτοιες εγκαταστάσεις. Πάντως είναι χαρακτηριστικό πως στο αντλιοστάσιο της Λαψίστας οι δράστες κατάφεραν να μπουν από ένα μικρό παράθυρο, χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς. Ο κ. Παππάς ζήτησε αν κάποιος έχει αντιληφθεί κάτι περίεργο κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου να το καταθέσει στις αστυνομικές αρχές που έχουν αναλάβει την υπόθεση.

http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7526:-lr--------&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: