Επί ποδός σήμερα οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου για τη Δωδώνη

Επί ποδός βρίσκεται ο κτηνοτροφικός κόσμος της Ηπείρου σήμερα, την ημέρα της γενικής συνέλευσης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, με φλέγοντα ζητήματα στην ημερήσια διάταξη.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας να αποδεσμευτεί από τις μετοχές της στη γαλακτοβιομηχανία βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, κινητοποιώντας τους κτηνοτροφικούς φορείς. Στις 10:00 είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση των μελών της Πανηπειρωτικής Επιτροπής Αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ, ενώ στις 12:00 αναμένεται συγκέντρωση των κτηνοτροφικών φορέων μετά από κάλεσμα του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη, από την πλευρά της Ένωσης θα τονιστεί η ανάγκη διασφάλισης της γαλακτοβιομηχανίας όσο και των παραγωγών μπροστά στις αλλαγές που προωθούνται. Υπάρχουν σαφείς θέσεις και προτάσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί, στηρίζοντας την τοπική κτηνοτροφία.
Όσα έχουν υποστηρίξει, προβλέπονται από την ιδρυτική πράξη της γαλακτοβιομηχανίας και θα πρέπει να γίνουν σεβαστά από την πολιτεία μέσα από τη στάση της Αγροτικής Τράπεζας, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας κάλεσε τους παραγωγούς σε συγκέντρωση στις 12:00 έξω από τη γαλακτοβιομηχανία για να εκφραστεί η αποφασιστικότητα των παραγωγών να στηρίξουν τον κλάδο τους και τη βιομηχανία.
Ο καθορισμός τιμών σε επίπεδο που να καλύπτεται το κόστος παραγωγής για να στηριχθεί η τοπική κτηνοτροφία αποτελεί δέσμευση του διοικητικού συμβουλίου και θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα από σχετική απόφαση στην σημερινή γενική συνέλευση, σημείωσε ο κ. Τζίμας.
Όσον αφορά τις συζητήσεις για το ιδιοκτησιακό, ο κ. Τζίμας τόνισε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει η πολιτεία το τοπίο. Η κυβέρνηση λαμβάνει όλες τις αποφάσεις και με αυτή θα συζητήσουμε απευθείας, υπογράμμισε.
Κριτική για τις εξελίξεις
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες τα μέλη της Πανηπειρωτικής Επιτροπής Αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ Κώστας Κατσάνος και Αναστάσιος Μαλάτος άσκησαν κριτική στην πολιτική των κομμάτων απέναντι στη γαλακτοβιομηχανία και την τοπική κτηνοτροφία.
Σύμφωνα με τον κ. Κατσάνο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά της να ξεπουλήσει τη γαλακτοβιομηχανία έχει στήριγμα τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Ακόμη και αυτοί που υποστηρίζουν πως η βιομηχανία θα πρέπει να δοθεί στους φυσικούς της φορείς, δηλαδή στις Ενώσεις, ασκούν την ίδια πολιτική, καθώς οι Συνεταιριστικές Ενώσεις θα καταλήξουν Ενώσεις του κεφαλαίου, δηλαδή απλές επιχειρήσεις, συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Μαλάτος υπογράμμισε τα προβλήματα που θα φέρει το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας στους κτηνοτρόφους με τη μείωση του εισοδήματός τους, στους εργαζόμενους με απολύσεις και στους καταναλωτές με αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα.
«Δεν χωράει άλλη αναμονή. Πρέπει όλοι να ξεσηκωθούμε. Στον πόλεμο που μας κήρυξαν, να απαντήσουμε με πόλεμο», κατέληξε ο κ. Μαλάτος.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7674:2011-04-26-22-55-49&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: