Φαρσί στα αλβανικά τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου

Μια θεατρική παράσταση με δύο μονολόγους από δύο ηθοποιούς και δύο σκηνοθέτες σε δύο διαφορετικές γλώσσες

Γιάννης Ρίτσος στα αλβανικά και στα περσικά... εν Αθήναις; Ναι, είναι η απάντηση. Και γιατί όχι; Το πρώτο και το τελευταίο ποίημα της «Τέταρτης Διάστασης», «Το παράθυρο» και το «Οταν έρχεται ο ξένος», παρουσιάζονται ως δύο μονόλογοι από δύο ηθοποιούς και δύο σκηνοθέτες, σε δύο διαφορετικές γλώσσες: την αλβανική και την περσική. Υπό το πρίσμα μιας θεατρικής παράστασης, τα δύο ποιήματα ζωντανεύουν έναν κόσμο, μια εποχή, ένα σύμπαν και έναν ποιητή που συνδύαζε την ελληνικότητα με το παγκόσμιο.

«Η παράσταση επικεντρώνεται στην αυτοσχεδιαστική διάσταση του ηθοποιού και στη διαδραστική σχέση που έχει με το κοινό» σημειώνει η Ελένη Αγγελοπούλου που σκηνοθετεί «Το παράθυρο». Ξεκινώντας με ένα μάθημα αλβανικής γλώσσας «υποδηλώνει το βασικό θέμα του τι είναι θέατρο, ποίηση, ζωή... Με στοιχεία βωβού κινηματογράφου, χορευτικά, τραγούδια της μεγάλης ερμηνεύτριας της Αλβανίας Vace Ζela, ο σοσιαλισμός, ο έρωτας, τα χρόνια που πέρασαν χαμένα,οι ανιδιοτελείς σχέσεις μας... τα γηρατειά. Ενας σημαντικός άξονας της παράστασης είναι μια φράση από το ίδιο το ποίημα:ν΄ ακούσω την φωνή μου να μιλά μια ξένη γλώσσα», γι΄ αυτό και δεν υπάρχουν υπέρτιτλοι στην παράσταση... Με ένα τραγούδι του Γρηγόρη Μπιθικώτση κλείνει τον μονόλογό του ο Ενκε Φεζολάρι, τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από το πολύ επιτυχημένο έργο «Ενας στους δέκα», στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Με ένα ερώτημα για το οικείο και το ανοίκειο ανοίγει η παράσταση του ποιήματος «Οταν έρχεται ο ξένος», όπως εξηγεί ο Μάρτιν Σάρνχορστ, που τη σκηνοθετεί: «Διαπραγματεύεται την καταλυτική λειτουργία του ξένου στοιχείου στην πορεία αυτογνωσίας της κοινωνίας, του πολιτισμού,της χρονικής στιγμής,εν τέλει του ίδιου του προσώπου. Η ύπαρξη του ξένου, του εσαεί ΄΄άλλου”, του “μη εγώ” δημιουργεί την αναγκαία συνθήκη για την ίδια την ύπαρξη του “μη ξένου”, για τη συνείδηση του “εγώ”; Στην ακρότητά του το ερώτημα είναι υπαρξιακής τάξεως με αιχμή την απόλυτη διαφορά,τη συνομιλία του αρσενικού με το θηλυκό». Κι όλα αυτά μέσα από την παρουσία ενός και μόνον προσώπου, μέσα σε ένα ποιητικό ταξίδι, όπως το ερμηνεύει ο Βασίλι Κουκαλάνι , που ξεχώρισε, μεταξύ άλλων, μέσα από την παράσταση της «Μήδειας» που σκηνοθέτησε ο Βασίλιεφ με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, με τη Λυδία Κονιόρδου.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
«Το παράθυρο» και «Οταν έρχεται ο ξένος».

Θέατρο Χώρα, Β΄ Σκηνή η Αμοργού 20, Κυψέλη, τηλ. 210-86.73.945 η Πρεμιέρα Κυριακή 10 Οκτωβρίου η Παραστάσεις κάθε Παρασκευή (23.45) και κάθε Κυριακή (21.00)

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=357786&dt=01/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: