Βρέθηκε η θέση για τον ΧΥΤΥ στην Ήπειρο;

Με την τοπική αυτοδιοίκηση να κινείται σε ρυθμούς εκλογών, σαφώς έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, παρότι είναι σε δημόσια διαβούλευση η πρώτη φάση της μελέτης για την μονάδα διαλογής και τον ΧΥΤΥ που θα λειτουργήσει στην Ήπειρο. Στις 350 περίπου σελίδες της μελέτης περιέχονται πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, ωστόσο ένα σημείο δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Εάν δεν πρόκειται για συνταντικό ή άλλο λάθος της μελετητικής ομάδας, τότε είναι σίγουρο ότι η όλη διαδικασία είναι διάτρητη και η δημόσια διαβούλευση μόνο για τους τύπους.
Η μελέτη συντάσσεται από την εταιρία ΕΠΤΑ Σύμβουλοι- Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων ΕΠΕ και με βασικό αντικείμενο την πρόταση λύσης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στην σελίδα 309 της μελέτης με τίτλο «απόκτηση γης- διαδικασίες για την εξασφάλιση του οικοπέδου» και από την ανάλυση που ακολουθεί γίνεται απολύτως σαφές ότι η έκταση για την κατασκευή του ΧΥΤΥ και της μονάδας έχει εντοπιστεί και έχει ήδη αξιολογηθεί. Με την διαφορά και επαναλαμβάνουμε πως αν δεν πρόκειται για λάθος των μελετητών, ότι την έκταση την κρατούν επτασφράγιστο μυστικό είτε οι ίδιοι, είτε η Περιφέρεια Ηπείρου.
Συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρεται επ΄ακριβώς: «Η εκτίμηση της απαιτούμενης έκτασης έχει ήδη γίνει, δεδομένου ότι στην Τεχνική Προμελέτη και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περιλαμβάνεται τοπογραφικό διάγραμμα του γηπέδου στο οποίο αποτυπώνονται οι συντεταγμένες που οριοθετούν το γήπεδο.
Εάν εξασφαλισθεί η κοινωνική συναίνεση για το χώρο εγκατάστασης της μονάδας, η απόκτηση του γηπέδου ανάγεται στην αποδοχή από τους ιδιοκτήτες ενός τιμήματος ανά στρέμμα, ίσου ή κατά τι υψηλότερου - για να καμφθεί ενδεχόμενη αντίδραση τους - από την τρέχουσα τιμή της αγοράς για την συγκεκριμένη περιοχή. Σε περίπτωση αδυναμίας
συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες του γηπέδου ή σε ενδεχόμενη προβολή απαράδεκτα υψηλών απαιτήσεων από αυτούς, ο Σύνδεσμος, κατ' ανάγκην θα κινήσει τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης. Επισημαίνεται, πως σύμφωνα με το άρθρο 211 του Ν. 3463/06, επιτρέπεται
να απαλλοτριωθούν αναγκαστικά, χάριν των Δήμων και Κοινοτήτων, για λόγους δημόσιας ωφέλειας, αστικά ή αγροτικά ακίνητα. Οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης διέπονται από τις διατάξεις του Ν. 2882/01 όπως ισχύει και του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (Ν. 3463/06).
Για εξοικονόμηση χρόνου, οι προκαταρκτικές διαδικασίες απόκτησης γης μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης για την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση, οπότε και έχει κατ' αρχήν ορισθεί το γήπεδο και η κυρίως διαδικασία να ολοκληρωθεί μετά την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων».
Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά τμήματα της μελέτης αυτής και επειδή πολλές φορές έχει αμφισβητηθεί η διαδικασία που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια ως προς την επιλογή χώρων κατασκευής των ΧΥΤΑ καλό θα ήταν να διευκρινιστεί άμεσα από την Περιφέρεια Ηπείρου αν πρόκειται απλά για ένα λάθος ή αν η συγκεκριμένη σελίδα της μελέτης λέει την αλήθεια την οποία όμως δεν γνωρίζουν οι πολίτες.
http://www.epiruspost.gr/ipiros/ioannina/6076-2010-09-02-04-25-37.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: