Το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα

Τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ ανακοίνωσε και επισήμως τη νύχτα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) ο Μπαράκ Ομπάμα. Σε διάγγελμά του από το Οβάλ Γραφείο, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «ήταν μεγάλο το τίμημα» που πλήρωσαν οι ΗΠΑ για να πάρουν οι Ιρακινοί το μέλλον στα χέρια τους και εξήρε την αυτοθυσία των στρατιωτών που πολέμησαν στη χώρα επί επτάμισι χρόνια.

Ο Μπ.Ομπάμα κάλεσε τους Ιρακινούς να προχωρήσουν άμεσα στον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ δείχνοντας πως οι ΗΠΑ αλλάζουν πια σελίδα, υπογράμμισε ότι το μείζον θέμα πλέον είναι η αποκατάσταση της οικονομίας. Από το διάγγελμα δεν έλειψαν επίσης οι αναφορές στο Αφγανιστάν.

«Στείλαμε στη μάχη νέους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, και τους ζητήσαμε να κάνουν τρομερές θυσίες. Επιπλέον, δαπανήσαμε τεράστια ποσά στο εξωτερικό, σε μία δύσκολη συγκυρία για την οικονομία των ΗΠΑ. Μέσα απ' αυτό το αξιοσημείωτο κεφάλαιο στην ιστορία των ΗΠΑ και του Ιράκ, ολοκληρώσαμε την υποχρέωσή μας. Τώρα, ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα» είπε.

«Η επιχείρηση για την απελευθέρωση του Ιράκ ολοκληρώθηκε και τώρα υπεύθυνοι για την ασφάλειά τους είναι οι Ιρακινοί. Παροτρύνω τους Ιρακινούς υπευθύνους να προχωρήσουν τάχιστα στον σχηματισμό κυβέρνησης. Μόλις η κυβέρνηση αναλάβει καθήκοντα, θα έχει αναμφίβολα έναν ισχυρό σύμμαχο: τις ΗΠΑ. Η μάχιμη αποστολή μας έλαβε τέλος, αλλά όχι και η προσήλωσή μας στο μέλλον του Ιράκ» σημείωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, με τον οποίο -όπως είπε- συνομίλησε τηλεφωνικά λίγο πριν το διάγγελμα.

«Είναι γνωστό πως είχαμε τις διαφωνίες μας αναφορικά με τον πόλεμο. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την υποστήριξη που παρείχε στα στρατεύματα, την αγάπη του για τη χώρα και την προσπάθεια που κατέβαλε για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Όπως έχω πει και παλαιότερα, υπάρχουν πατριώτες που ήταν υπέρ του πολέμου και πατριώτες που ήταν κατά. Όλοι όμως είμαστε ενωμένοι όταν μιλάμε για το μέλλον του Ιράκ και όταν πρέπει να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας στους άνδρες και τις γυναίκες που πολέμησαν εκεί».

Από το διάγγελμα δεν έλειψαν οι αναφορές στο Αφγανιστάν, αφού κατά μία έννοια ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων. Η αποχώρηση από το Ιράκ μάς επιτρέπει να μεταφέρουμε τις δυνάμεις μας στο Αφγανιστάν, υποστήριξε, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη μάχη κατά των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα. Ωστόσο, σε μία προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις στους κόλπους των Δημοκρατικών -εν όψει και των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου- ο Μπ.Ομπάμα επανέλαβε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν θα είναι περιορισμένης διάρκειας, δηλαδή έως ότου καταφέρουν οι αφγανικές δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας.

«Τον προσεχή Αύγουστο θα αρχίσει η σταδιακή μεταβίβαση της ευθύνης της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις. Ο ρυθμός της αποχώρησης των στρατιωτών μας θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο πεδίο των μαχών και η υποστήριξή μας προς το Αφγανιστάν θα συνεχισθεί»τόνισε.

Για την οικονομία

Θέλοντας να υπογραμμίσει την αλλαγή σελίδας στην πολιτική της χώρας, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι, πλέον, το μείζον θέμα είναι η αποκατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

«Σήμερα, ο στόχος μας είναι η αποκατάσταση της οικονομίας μας και το να δώσουμε πίσω στα εκατομμύρια των Αμερικανών τη δουλειά που έχασαν» κατέληξε.

Στο Ιράκ ο Γκέιτς

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της λήξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, στο Ιράκ μετέβη ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ενώ εκεί βρίσκεται από τη Δευτέρα και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Και οι δύο θα παραστούν στην ειδική τελετή που θα γίνει σήμερα, Τετάρτη, στη Βαγδάτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο απερχόμενος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στρατηγός Ρέιμοντ Οντιέρνο θα παραδώσει τη διοίκηση στον διάδοχό του αντιστράτηγο, Λόιντ Όστιν.

Στο Ιράκ θα παραμείνουν μέχρι το τέλος του 2011 λιγότεροι από 50.000 στρατιώτες. Ο ρόλος τους θα είναι συμβουλευτικός έως ότου ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: