Στον... πυρετό των φωτοβολταϊκών και οι αγρότες

Με τους αγρότες των Νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις εκτάσεις τους κύλησε η χθεσινή πρώτη ημέρα της κατάθεσης αιτήσεων των επαγγελματιών αγροτών στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ Ιωαννίνων. Από χθες στη ΔΕΗ οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες αγρότες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στα χωράφια τους ισχύος μέχρι 100 kW, άρχισαν να καταθέτουν αιτήσεις με αποτέλεσμα στα γραφεία της ΔΕΗ Ιωαννίνων να βρεθούν χθες το πρωί περισσότεροι από 100 αγρότες.

Το ενδιαφέρον ήταν όντως αυξημένο, ενώ το παράβολο για την υποβολή της αίτησης ανέρχεται στα 300 ευρώ για σταθμούς ισχύος μέχρι 20 KW και 500 ευρώ για σταθμούς ισχύος από 20 έως 100 KW.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της πρώτης χθεσινής ημέρας των αιτήσεων είχε να κάνει και με το ότι, τουλάχιστον στη ΔΕΗ των Ιωαννίνων, οι αγρότες που έσπευσαν να καταθέσουν αιτήσεις είχαν πλήρεις φακέλους κάτι που διευκόλυνε σε κάθε περίπτωση τη δουλειά των υπαλλήλων της ΔΕΗ.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό που αφορά όλη τη χώρα, είναι ο αριθμός των βεβαιώσεων προς αγρότες που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για φωτοβολταϊκά και έχουν ήδη πάρει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αγγίζει τις 9.500 βεβαιώσεις.
Επίσης στην υποβολή των αιτήσεων θα ληφθεί υπόψιν το κριτήριο της προτεραιότητας βάσει του χρόνου υποβολής της αίτησης, η οποία πρέπει να κατατεθεί αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο.
Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ITV ο διευθυντής της ΔΕΗ Περιοχής Ιωαννίνων Σοφοκλής Λέκκας ανέφερε πως από νωρίς χθες το πρωί στα γραφεία της ΔΕΗ έσπευσαν επαγγελματίες αγρότες για την κατάθεση των δικαιολογητικών, ενώ ξεκαθάρισε πως οι αιτήσεις των αγροτών θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα σε σχέση με τις αιτήσεις που έχουν καταθέσει διάφοροι επαγγελματίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών επί εδάφους.
Επίσης, ο κ. Λέκκας τόνισε πως από τη στιγμή που οι αγρότες έφτασαν στη ΔΕΗ με πλήρεις φακέλους και απόλυτα ενημερωμένοι για το τι πρέπει να κάνουν, οι εργαζόμενοι στην Επιχείρηση πήραν σημαντική βοήθεια, και το έργο τους διευκολύνθηκε αρκετά. Από την άλλη ο κ. Λέκκας δήλωσε πάντως πως πρόκειται για έναν επιπρόσθετο φόρτο εργασίας για τη ΔΕΗ, που παρ’ όλα αυτά θα βγει εις πέρας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ το ενδιαφέρον από τις αιτήσεις που έχει λάβει σε πανελλήνιο επίπεδο η Επιχείρηση μέχρι τώρα από ιδιώτες, επιχειρηματίες και νομικά πρόσωπα, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προβλέψεις της και έτσι όπως επισημαίνει η διοίκηση της ΔΕΗ ενδεχομένως να υπάρξει προγραμματισμός για σταδιακή χορήγηση αδειών σε βάθος χρόνου ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Ευελπιστούν οι αγρότες
Με τη σειρά τους οι αγρότες που βρέθηκαν χθες το πρωί στα γραφεία της ΔΕΗ Ιωαννίνων, κυρίως από την περιοχή της Ηγουμενίτσας, αλλά και από τα Γιάννινα, σε δηλώσεις τους ανέφεραν πως γι’ αυτούς η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών είναι πολύ σημαντική, αφού στηρίζονται στη νέα αυτή επιχειρηματική τους προσπάθεια, προκειμένου να μπορέσουν να βρουν μία ακόμη διέξοδο από την κρίση.
«Χρειαζόμαστε επιπλέον εισόδημα. Τα τελευταία χρόνια πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για εμάς, και όπως μας έχουν πει διάφοροι αρμόδιοι φορείς η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα μας δώσει ένα επιπλέον εισόδημα για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες της εποχής», δήλωσαν χθες αγρότες κυρίως από την περιοχή της Πέρδικας και της Ηγουμενίτσας.
Δείγματα ανησυχίας
Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου, σύμφωνα με τα οποία, η επένδυση αγροτών σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς μπορεί να εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά οι υποψήφιοι επενδυτές, επαγγελματίες αγρότες, πρέπει να γνωρίζουν πως θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος πολλοί αγρότες να μείνουν με το φάκελο στο χέρι, έχοντας πληρώσει αρκετές χιλιάδες ευρώ σε μελετητικά γραφεία για να ετοιμάσουν τους φακέλους τους.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει βάλει ως στόχο την παραγωγή συνολικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά μέχρι 2.200 MW, μέχρι το 2020. Έτσι, αν αφήσει ελεύθερες τις συγκεκριμένες επενδύσεις και αφού τα 2.200 MW θεωρούνται πολύ λίγα, τότε θα πρέπει τα τιμολόγια του ρεύματος να αυξηθούν κατακόρυφα για να καλυφθεί το αυξημένο κόστος που θα έχουν για τη ΔΕΗ τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.
Άρα, κατά συνέπεια σε αυτές τις επενδύσεις θα μπουν μόνο όσοι αγρότες προλάβουν, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία αφού στην ελληνική επαρχία το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, καθώς το συνολικό κόστος για μία επένδυση μέχρι 100 KW αγγίζει τις 300.000 ευρώ και υπόσχεται ανάλογα με την περιοχή καθαρά έσοδα μέχρι 60.000 ευρώ το χρόνο, δεδομένου ότι η απορρόφηση του ρεύματος είναι υποχρεωτική για τη ΔΕΗ, και μάλιστα σε προσυμφωνημένες υψηλές τιμές.

http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2089:2010-09-01-21-23-53&catid=36:top-news

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από τους οποίους αγρότες ζητείται ένα υπέρογκο ποσό για να εγκαταστήσουν φωτοβολταικα και να τα βάλουν σε λειτουργία. Κρίμα γιατί φαινόταν μια πολύ καλή ιδέα τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την οικονομία.