Κάλεσμα ενότητας από τον Φ. Φίλιο για αλλαγή στο Δήμο Ιωαννιτών

Σε μία μεγάλη συγκέντρωση, την πρώτη ανοιχτή στην έναρξη του προεκλογικού αγώνα, ο Φίλιππας Φίλιος παρουσίασε χθες το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac τις βασικές αρχές της παράταξής του Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα. Στα πάνω από 50 λεπτά ομιλίας του, (ξεκίνησε στις 9 και τέλειωσε στις 9.50) ο πρώην δήμαρχος, πέρασε από το στάδιο της ενότητας που είναι το πρώτο χαρακτηριστικό της παράταξής του και κυριάρχησε όλο το προηγούμενο διάστημα, στο στάδιο της νέας πόλης, όπως λέει το δεύτερο τμήμα της ονομασίας της παράταξης. Έθεσε δηλαδή το περίγραμμα για το δήμο Ιωαννιτών όπως τον οραματίζεται.
Μίλησε σε ένα μεγάλο κοινό, στο οποίο κυριαρχούσε ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ περισσότερο, με έντονους συμβολισμούς ενότητας στα μπροστινά καθίσματα όπου βρέθηκαν όλοι οι βουλευτές της Ηπείρου του κόμματος (Βαγγέλης Αργύρης, Μιχάλης Παντούλας, Θανάσης Οικονόμου, Χρήστος Κατσούρας, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Δημήτρης Τσιρώνης και Παύλος Στασινός, οι οποίοι άλλωστε είχαν συνάντηση προηγουμένως και με τον υποψήφιο περιφερειάρχη κ. Αργύρη), οι πρώην δήμαρχοι της πόλης Αλέκος Σόφης και Λευτέρης Γκλίναβος, ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Ενεργών Πολιτών» Γιάννης Μελανίδης, οι Δήμαρχοι Περάματος Μιχάλης Κασσής, Παμβώτιδας Βαγγέλης Πήχας, Κεντρικού Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, Καλπακίου Κώστας Καψάλης, οι επικεφαλής των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ.
Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό της ομιλίας ήταν το κάλεσμα προς τον προοδευτικό κόσμο της πόλης και το πρόταγμα της συσπείρωσης και ένα τρίτο σημείο το άνοιγμα στην αριστερά με έντονη την επιχειρηματολογία για το μνημόνιο και τις δυνατότητες διεξόδου από την κρίση.
Ο Φίλιππας Φίλιος ξεκίνησε την ομιλία του χρησιμοποιώντας για μία ακόμα φορά μία φράση που φαίνεται να την προτάσσει: «Τραβήξαμε κόκκινη γραμμή στο παρελθόν και είμαστε όλοι εδώ». Φράση με διττό νόημα που καλεί σε αλλαγή στη δημοτική αρχή αλλά και σε μία επανεκκίνηση και για όλους όσοι μετέχουν στην Ενότητα Πολιτών.
Προσωπικό ήταν και το δεύτερο σημείο στην αρχή με τη δήλωση ότι ουδέποτε μεθόδευσε την υποψηφιότητά του, ότι είχε ανοίξει πριν από 14 μήνες με δήλωσή του την προοπτική άλλης υποψηφιότητας, αλλά στο τέλος η αξιολόγηση που έκαναν όσοι μετείχαν στις παρατάξεις και οι δημοσκοπήσεις «επανέφεραν τη δική μου υποψηφιότητα» όπως είπε.
Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δήμου, έκανε αναφορά σε δύο ανθρώπους της πόλης που λείπουν, τον Βασίλη Ηλιάδη, πρωτεργάτη της ενιαίας αντιπολίτευσης και τον Χριστόφορο Δογορίτη.
Ο βασικός κορμός της ομιλίας ήταν μια εκτενής αναφορά σε ένα πρόγραμμα οργάνωσης του δήμου και λειτουργίας της πόλης με νέο χωροταξικό σχεδιασμό και διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος με επίκεντρο τον άνθρωπο. Πρότεινε την επιλογή της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης με ΧΥΤΥ για τα απορρίμματα, ανέδειξε ως βάση το Ρυθμιστικό σχέδιο, έθεσε ως προτεραιότητα τη μείωση της χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων στο κέντρο και στο τέλος επέλεξε ως πυλώνες της πολιτικής του την Παιδεία και τον πολιτισμό, τη νεολαία και την αλληλεγγύη.
Για τα ζητήματα της οικονομίας εκτίμησε ότι ο δήμος δεν είναι επιχείρηση, αλλά μπορεί να δομήσει ένα περιβάλλον ώστε να ευνοείται η επιχειρηματικότητα και κατέληξε σε μία σειρά θέσεις για τα χωριά του νέου μεγάλου δήμου, με χαρακτηριστικότερη τη θέση ότι δεν θα χάσουν οι κάτοικοι των κοινοτήτων «κεκτημένα» που είχαν στην τιμολογιακή πολιτική (στα τέλη δηλαδή ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ).
Εκτενείς όπως είπαμε ήταν οι αναφορές στο νεοφιλελευθερισμό και το μνημόνιο με φανερό το άνοιγμα εδώ προς τον «αντιμνημονιακό» λόγο της αριστεράς αυτήν την περίοδο, οπότε ως φυσικό ακόλουθο ήρθε και στο επί της ουσίας κάλεσμα προς τους αριστερούς να συστρατευθούν κόντρα στην «αναχωρητική» και «πολυκερματισμένη» όπως τη χαρακτήρισε αριστερά.
Το χειροκρότημα το κέρδισε ο Φίλιππας Φίλιος στο τέλος με την αναφορά του ότι «θα ξεκαθαρίσουμε τα πάντα στο Δήμο» και ότι «τίποτα δεν θα κρύψουμε και καμία παρανομία δεν θα βάλουμε στο συρτάρι».
Αξιοπρόσεκτη ήταν και η αναφορά στο φινάλε ότι «η νίκη θα κριθεί την πρώτη Κυριακή» που δηλώνει και μια προεκλογική τακτική από 'δώ και πέρα και την ευχή «ο δήμος να επιστρέψει στους δημότες του».
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2143:2010-09-06-21-52-08&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: