Η νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου

Τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Η σύνθεση της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό έχει ως εξής:


Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρωθυπουργός
Παπανδρέου Γιώργος

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Πάγκαλος Θόδωρος

Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπ.: Ραγκούσης Γιάννης
Υφ: Ντόλιος Γιώργος
Υφ.: Τζάγκρη Θεοδώρα
Το υπουργείο Εσωτερικών θα μετεξελιχθεί ώστε να συγκροτήσει κεντρική επιτελική δομή, η οποία στο πλαίσιο των εντολών και κατευθύνσεων του Πρωθυπουργού θα συμβάλλει στην εκπόνηση ενός συνεκτικού στρατηγικού, πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού προώθησης του κυβερνητικού έργου. Οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών που έχουν σχέση με την αναπτυξιακή διάσταση της πολιτικής της αποκέντρωσης θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ώστε να συνδεθούν με την γενικότερη αναπτυξιακή πολιτική.

Υπουργείο Οικονομικών
Υπ: Παπακωνσταντίνου Γιώργος
Υφ.: Σαχινίδης Φίλιππος
Υφ.: Κουσελάς Δημήτρης

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπ.: Δρούτσας Δημήτρης
Αν. Υπ.: Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Υφ: Κουβέλης Σπύρος
Υφ: Δόλλης Δημήτρης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπ.: Βενιζέλος Ευάγγελος
Αν. Υπ. : Μπεγλίτης Πάνος
Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που θα μετονομαστεί σε Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Υπ.: Χρυσοχοίδης Μιχάλης
Αν. Υπ. (Μακεδονίας- Θράκης): Ξυνίδης Σωκράτης
Υφ.: Ρήγας Παναγιώτης
Υφ.: Ρόβλιας Ντίνος
Ιδρύεται Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων , Νήσων και Αλιείας
Υπ.: Διαμαντίδης Γιάννης
Υφ.: Τσουρή Ελπίδα
που θα ορκιστούν μετά τη σύσταση και τυπικά του Υπουργείου.

Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπ.: Μπιρμπίλη Τίνα
Αν. Υπ: Σηφουνάκης Νίκος
Υφ: Μανιάτης Γιάννης
Υφ.: Μωραίτης Θάνος

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υπ: Διαμαντοπούλου Άννα
Αν. Υπ: Γεννηματά Φώφη
Υφ.: Χριστοφιλοπούλου Παρασκευή
Υφ.: Πανάρετος Γιάννης

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπ.: Ρέππας Δημήτρης
Υφ: Μαγκριώτης Γιάννης
Υφ.: Βούγιας Σπύρος

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπ.: Κατσέλη Λούκα
Αν. Υπ: Κουτρουμάνης Γιώργος
Υφ: Κεγκέρογλου Βασίλης
Υφ: Νταλάρα Άννα
Στο Υπουργείο αυτό θα ενταχθούν οι αρμοδιότητες Κοινωνικής Καινοτομίας, Προστασίας του Καταναλωτή, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Νέας Γενιάς

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπ: Λοβέρδος Ανδρέας
Υφ: Αηδόνης Χρήστος
Υφ.: Τιμοσίδης Μιχάλης
Στο Υπουργείο αυτό θα ενταχθούν οι αρμοδιότητες για θέματα αθλητισμού και διατροφής

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπ.: Σκανδαλίδης Κώστας
Υφ: Αποστολάκη Μιλένα
Υφ: Κουτσούκος Γιάννης

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπ.: Καστανίδης Χάρης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπ: Παπουτσής Χρήστος
Υφ.: Όθωνας Μανώλης

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Υπ: Γερουλάνος Παύλος
Αν. υπ.: Χυτήρης Τηλέμαχος
Υφ: Νικιτιάδης Γιώργος

Υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τις επενδύσεις
Παμπούκης Χαράλαμπος

Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος
Πεταλωτής Γιώργος

Η ορκωμοσία της Κυβέρνησης θα γίνει στις 12.00 το μεσημέρι και η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την ορκωμοσία θα γίνει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης
Σωκράτης Ξυνίδης
Ο Σωκράτης Ξυνίδης γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1963 και σπούδασε στη Νομική Σχολή Θράκης. Γιος του πρόσφυγα από την Ανδριανούπολη Γιώργου Ξυνίδη και της Ξανθιώτισσας Χρυσούλας Κωτσιούδη. Είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από τη Γιορτή Νεολαίας τον Ιούνιο του 1978. Υπήρξε συνδικαλιστής της ΠΑΜΚ και της ΠΑΣΠ, καθώς και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και γραμματέας Σπουδάζουσας Κομοτηνής. Από το 1990 είναι δικηγόρος διορισμένος στο Πρωτοδικείο Ξάνθης και μέλος της Δικηγορικής Εταιρείας «Α.ΞΥΝΙΔΗΣ-Σ.ΞΥΝΙΔΗΣ-Ε.ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», που ιδρύθηκε το 1989, με συνεργάτες στην αρχή τον πατέρα του και τον αδερφό του Θανάση και στη συνέχεια τη σύζυγό του. Την περίοδο 1994-1996 ήταν Γραμματέας Τομεακού Γραφείου Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ.
Το διάστημα 2005-2008 υπήρξε συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης. Στις 4 Οκτωβρίου του 2009, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ξάνθης με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και στις 23 του ιδίου μήνα εξελέγη, με σχετική πλειοψηφία (180 ψήφους επί 374 ψηφισάντων), γραμματέας του Εθικού Συμβουλίου του κόμματος. Είναι παντρεμένος με την Ελίνα Σταυρίδου και έχουν έναν γιο και μία κόρη. Μιλά αγγλικά.
Μιχάλης Τιμοσίδης
Ο Μιχάλης Τιμοσίδης γεννήθηκε το 1951 στο Κοκκινόχωμα Καβάλας και σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ειδικεύθηκε στη Διαβητολογία και υπήρξε υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, το 1974. Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ανατολικής Μακεδονίας και του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.
Το 1994 εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Καβάλας και χρημάτισε αντινομάρχης. Το 1998 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας και το 2002 υποψήφιος νομάρχης. Τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Καβάλας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Αλεξανδράκη και έχουν δύο κόρες.
Χρήστος Αηδόνης
Ο Χρήστος Αηδόνης γεννήθηκε το 1963 στον Βώλακα της Δράμας, σπούδασε στην Γυμναστική Ακαδημία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οργάνωση και Διοίκηση. Το 1980 εντάχθηκε στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Το 1987 οργανώθηκε στην Α΄ Νομαρχιακή Επιτροπή Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, της οποίας διετέλεσε Β' και στη συνέχεια Α' γραμματέας. Από το 1987 μέχρι το 1990 εργάστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής και το 1990 διορίστηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Την περίοδο 1990-1996 ήταν αναπληρωτής γραμματέας του Τομέα Κινητοποιήσεων και Εκδηλώσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.
Το 1999 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Διετέλεσε μέλος της Γραμματείας του Τομέα Οργανωτικής Πολιτικής, υπεύθυνος για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Βορείου Αιγαίου. Το διάστημα 2000-2002 χρημάτισε διευθυντής του τότε υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστου Παπουτσή. Το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Δράμας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής. Είναι παντρεμένος με τη Μίνα Σταγιάννη και έχουν μία κόρη και έναν γιο. Μιλά αγγλικά.
Μανόλης Όθωνας
Ο Μανόλης Όθωνας γεννήθηκε το 1963 στο Ρέθυμνο και σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας. Το 1978 εντάχθηκε στη μαθητική παράταξη ΠΑΜΚ και στη συνέχεια έγινε μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας ΑΕΙ Πάτρας, του οποίου αργότερα διετέλεσε γραμματέας. Το 1989 άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του Μηχανολόγου Μηχανικού. Διετέλεσε νομάρχης και περιφερειακός διευθυντής Ηρακλείου (1994-1996).
Τις περιόδους 1990-1996 και 1998-2000 διετέλεσε μέλος της Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου. Τον Σεπτέμβριο του 1994 διορίστηκε νομάρχης και τον Ιανουάριο περιφερειακός διευθυντής Ηρακλείου μέχρι το 1996. Το διάστημα 1995-1997 συμμετείχε στον Τομέα Αυτοδιοίκησης και Θεσμών της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
Στις νομαρχιακές εκλογές του 2002 συμμετείχε ως υποψήφιος νομάρχης Ρεθύμνης και εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος, ενώ στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΔΣ της ΕΝΑΕ (Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοκήσεων Ελλάδας). Το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ρεθύμνης με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Τον Οκτώβριο του 2009 εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Ψωμά και έχουν δύο γιους.
Γιάννης Κουτσούκος
Ο Γιάννης Κουτσούκος γεννήθηκε το 1953 στην Αμαλιάδα Ηλείας και σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα. Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, το 1974. Εργάστηκε στην αρχή στον ιδιωτικό τομέα και από τις αρχές της δεκαετίας του '80, προσελήφθη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου ασχολήθηκε με τη μελέτη και την εφαρμογή του ΦΠΑ. Ανέπτυξε συνδικαλιστική δραστηριότητα, αρχικά ως μέλος της ΠΑΣΚΕ Λογιστών και αργότερα ως μέλος της ΠΑΣΚ Δημοσίων Υπαλλήλων. Παράλληλα, συμμετείχε στο κίνημα των Οικονομικών Επιστημόνων και το 1983 εξελέγη στην πρώτη αιρετή διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, θέση στην οποία εξελέγη και το 1989. Την ίδια χρονιά εξελέγη μέλος της Διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και γραμματέας της ΠΑΣΚ Δημοσίων Υπαλλήλων.
Το 1992 επανεξελέγη στην ΑΔΕΔΥ. Το 1993 εξελέγη πρόεδρός της, καθώς και στα συνέδρια του 1995 και του 1998 (μέχρι το 2000). Ως πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, εξελέγη στις διοικήσεις των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Συνδικάτων, στη διοίκηση των CES (Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων), PSI (Διεθνής των Δημοσίων Υπηρεσιών) και FSESP (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσίων Υπηρεσιών). Τον Απρίλιο του 1994, στο 3ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος και εξελέγη εκ νέου τον Ιούλιο του 1996 και τον Μάρτιο του 1999 στο 4ο και 5ο συνέδριο.
Στις εκλογές του Απριλίου του 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ηλείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, αλλά τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, με απόφαση του εκλογοδικείου, έχασε την έδρα του, λόγω κωλύματος εκλογιμότητας. Τον Μάιο του 2000 τοποθετήθηκε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου τοποθετήθηκε στο συντονιστικό όργανο της Εκτελεστικής Γραμματείας, στη θέση του αποπεμφθέντα Θεόδωρου Τσουκάτου. Τον Οκτώβριο του 2001, στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου εξελέγη από την ΚΕ γραμματέας του Τομέα Συνδικαλισμού και Μαζικών Χώρων του κόμματος.
Στις 3 Ιουλίου του 2003 εξελέγη από την Κεντρική Επιτροπή μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου. Τον Μάρτιο του 2008, μετά το 8ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και επανεξελέγη τον Οκτώβριο του 2009. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά και το βιβλίο «Πολιτική κατάθεση». Είναι παντρεμένος με την Βούλα Κουντουριώτη και έχουν δύο κόρες. Μιλά αγγλικά
Παναγιώτης Ρήγας
Ο Παναγιώτης Ρήγας γεννήθηκε το 1956 στην Καλαμάτα, σπούδασε στο Τμήμα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο. Τον Δεκέμβριο του 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και το 1976 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Τοπικής Οργάνωσης Αγίου Αρτεμίου του κόμματος. Την περίοδο 1977-1979 διετέλεσε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ.
Ασχολήθηκε ενεργά με το φοιτητικό κίνημα και το διάστημα 1977-1978 ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Σχολής, ενώ την περίοδο 1981-1982 χρημάτισε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών της Νίκαιας της Γαλλίας. Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΚΕΠΕ. Το 1984 διορίστηκε σύμβουλος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο. Το 1986 τοποθετήθηκε μετακλητός έπαρχος Ανδρου και στη συνέχεια μετακλητός νομάρχης Χίου μέχρι το 1989. Το 1992, ήταν μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ. Το 1993, ορίστηκε και πάλι νομάρχης Χίου μέχρι το 1994, οπότε παραιτήθηκε.
Το 1994 και το 1998, εξελέγη νομάρχης Κυκλάδων, ενώ το 2002 εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων και έγινε πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Διετέλεσε πρόεδρος του Ενιαίου Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Κυκλάδων και αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων καθώς και του Κέντρου Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κυκλάδων-Δωδεκανήσου. Το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κυκλάδων με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα (Αλέκα) Προυσαλόγλου. Μιλά γαλλικά.
Δημήτρης Κουσελάς
Ο Δημήτρης Κουσελάς γεννήθηκε το 1955 στην Κυπαρισσία της Μεσσηνίας και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας ανέπτυξε αντιστασιακή δραστηριότητα, οργανώθηκε στο ΠΑΚ και συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και στην φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ, εκπρόσωπος της οποίας ήταν στο Α' Πανσπουδαστικό Συνέδριο της ΕΦΕΕ μετά την μεταπολίτευση. Το 1975 εξελέγη μέλος του προεδρείου του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου Πανεπιστημίου.
Το διάστημα 1980-1984 διετέλεσε γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α3 του ΠΑΣΟΚ. Το 1981 άρχισε να εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα και να ασχολείται ενεργά με τον συνδικαλισμό. Το 1985 εξελέγη μέλος της Διοίκησης της ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος), το διάστημα 1986-1989, χρημάτισε γενικός γραμματέας του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας και από το 1990 μέχρι το 1993 πρόεδρος του ίδιου συλλόγου και μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ (Εργατικό Κέντρο Αθήνας). Το 1993 εξελέγη πρόεδρος της ΟΤΟΕ και στη συνέχεια επανεξελέγη για άλλες τρεις θητείες. Το 1994 έγινε μέλος των ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής, του Εκπαιδευτικού Κέντρου της Εθνικής Τράπεζας και του ΕΚΕΜ (Εθνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών). Την ίδια χρονιά, εξελέγη μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε μέλος του Τομέα Συνδικαλιστικού και της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος.
Το 1995 εξελέγη μέλος του ΔΣ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ. Το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Μεσσηνίας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Τον Οκτώβριο του 2009 εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Είναι παντρεμένος με την Βάγια Κανάβα κι έχουν έναν γιο. Μιλά αγγλικά και γαλλικά.
Δημήτρης Δόλλης
Ο Δημήτρης Δόλλης γεννήθηκε στην Καστοριά. Ανέπτυξε πολιτική δράση στην πολιτεία της Βικτόριας της Αυστραλίας, όπου μετανάστευσε η οικογένειά του όταν εκείνος ήταν μόλις 15 χρόνων. Στα 29 χρόνια, που έζησε στην Αυστραλία, υπήρξε δημοτικός σύμβουλος, βουλευτής, σκιώδης υπουργός και υπαρχηγός του Εργατικού Κόμματος.
Ανέλαβε γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού στην κυβέρνηση, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα. Συνδέθηκε στενά με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον στήριξε στην πορεία του. Ως πρωθυπουργός, ο Γ. Παπανδρέου τον όρισε πρέσβη εκ προσωπικοτήτων και ειδικό απεσταλμένο του στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Ελληνα δασκάλου Θανάση Λερούνη, που είχε απαχθεί από τους Ταλιμπάν.
Άννα Νταλάρα
Η Άννα Νταλάρα γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα και σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, οπότε εντάχθηκε στο φοιτητικό κίνημα και συμμετείχε στις κοινωνικές και πολιτικές κινητοποιήσεις. Εργάστηκε στη δισκογραφία, αλλά και ως παραγωγός μουσικών εκπομπών στο κρατικό ραδιόφωνο, ενώ ασχολήθηκε με θέματα πολιτισμού και πνευματικών δικαιωμάτων. Από το 1982 ασχολείται για την παραγωγή συναυλιών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ από το 2003 ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδηλώσεων στο Αίθριο των Μουσών.
Εργάστηκε εθελοντικά σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με τις γυναίκες και τα παιδιά πρόσφυγες, καθώς και τις ευάλωτες ομάδες για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Τον Οκτώβριο του 2009 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β' Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Νταλάρα και έχουν μία κόρη. Μιλά αγγλικά και γαλλικά.
Βασίλης Κεγκέρογλου
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου γεννήθηκε το 1961 στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου και σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και στο διάστημα αυτό διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του Φυσικού. Έχει διατελέσει επίσης μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ως εκπρόσωπος των φοιτητών και σύνεδρος στα πανσπουδαστικά συνέδρια της ΕΦΕΕ τα έτη 1980, 1982 και 1984. Το 1982 άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του εμπόρου στον χώρο της μεταποιητικής βιομηχανίας αγροτικών προϊόντων.
Το διάστημα 1986-1992 εργάστηκε ως καθηγητής Φυσικής στη φροντιστηριακή εκπαίδευση και το 1996 επέκτεινε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στον χώρο της εμπορίας επίπλων γραφείου. Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1978 και την περίοδο 1979-1980 διετέλεσε Α΄γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Αρκαλοχωρίου. Από το 1980 μέχρι το 1981 ήταν Α' γραμματέας του Επαρχιακού Γραφείου Ανατολικού Μονοφατσίου και από το 1981 μέχρι το 1982 Α' γραμματέας του Γραφείου Πόλης Πανεπιαστημίου Κρήτης. Την περίοδο 1982-2003 υπήρξε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής (ΝΕ) ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου.
Το 1991 εξελέγη κοινοτικός σύμβουλος Αρκαλοχωρίου και μέχρι το 1994 ήταν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Ηρακλείου. Έχει διατελέσει νομαρχιακός σύμβουλος Ηρακλείου από το 1991 μέχρι το 2004, αντινομάρχης (1999-2002) και πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΝΑΚ (Οργανισμός Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης) (2003-2004). Το διάστημα 1995-1996 ήταν μέλος του Τομέα Αυτοδιοίκησης του κόμματος. Τον Φεβρουάριο του 2001 εξελέγη γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου (μέχρι το 2003) και τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Έχει χρηματίσει μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (1999-2002). Το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ηρακλείου με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Μουρτζάκη και έχουν δύο γιους. Μιλά αγγλικά.
Γιάννης Διαμαντίδης
Ο Γιάννης Διαμαντίδης είναι γιος του πρώην βουλευτή της Ενώσης Κέντρου, Δημήτρη Διαμαντίδη. Γεννήθηκε το 1948 στον Πειραιά και σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συμμετείχε στους αγώνες για την κατοχύρωση του 15% στην Παιδεία, ενώ κατά τη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας (1967-1974) πήρε μέρος στα γεγονότα της Νομικής και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Το 1965, έγινε μέλος της ΕΔΗΝ. Το 1978 μέλος της Τοπικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Κορυδαλλού και το 1982 υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στέλεχος της Ενωσης Επιστημόνων Κορυδαλλού. Το διάστημα 1985-1989 διετέλεσε άμισθος αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Οlympic Catering. Ήταν πρόεδρος του παραρτήματος Κορυδαλλού της ΚΕΑΔΕΑ (Κίνηση για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Διεθνή Ειρήνη και τον Αφοπλισμό) και το 1986 μέλος του αθλητικού συλλόγου «Πήγασος».
Τον Νοέμβριο του 1989, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β' Πειραιά με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Τον Νοέμβριο του 1996 εξελέγη γραμματέας του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ για θέματα σχετικά με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Τον Οκτώβριο του 2002 εξελέγη πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (επανεξελέγη τον Οκτώβριο του 2003) και γραμματέας της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής επί του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους. Είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Σεβαστού και έχουν δύο γιους. Μιλά αγγλικά.
Ελπίδα Τσουρή-Παπαλιού
Η Ελπίδα Τσουρή - Παπαλιού γεννήθηκε στη Χίο το 1961 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Συμμετείχε ενεργά στο μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα και υπήρξε εκλεγμένη πρόεδρος στα μαθητικά συμβούλια από το 1975. Διετέλεσε πρόεδρος και διευθύντρια της τοπικής εφημερίδας και του ραδιοφωνικού σταθμού «Δημοκρατική» και γενική γραμματέας του Ναυτικού Ομίλου Χίου.
Το 1985 άρχισε να ασκεί τη δικηγορία και ακολούθως έγινε συμβολαιογράφος. Το 1994 εξελέγη νομαρχιακή σύμβουλος Χίου και επανεξελέγη το 1998. Τον Απρίλιο του 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χίου με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Στις 3 Οκτωβρίου του 2001 εξελέγη γραμματέας του προεδρείου της Βουλής.
Στις 14 Οκτωβρίου του 2001, στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη για πρώτη φορά (με ποσόστωση) μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και στις 24 του ίδιου μήνα ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Σημίτη, με αρμοδιότητες την προετοιμασία των «ολυμπιακών νοσοκομείων» και της παροχής υπηρεσιών Υγείας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Παπαλιό και έχουν έναν γιο και δύο κόρες. Μιλά αγγλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: