Σε 200.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι "μαϊμού"

Σύνταξη σε αποβιώσαντες από το 1999
Συντάξεις και επιδόματα χωρίς πραγματικά να το δικαιούται λαμβάνει το 9% των συνταξιούχων της χώρας. Στοιχεία του υπουργείου Εργασίας κατέδειξαν πως σε σύνολο 2.600.000 συνταξιούχων περίπου 200.000 εισπράττουν παράνομα συντάξεις και επιδόματα.
Ο αριθμός αφορά τόσο σε συντάξεις που καταβάλλονται χωρίς λόγο, αλλά και σε επιδόματα, όπως το ΕΚΑΣ, τα οποία καρπώνονται πολίτες που δεν τα δικαιούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δείγμα 510 φακέλων συνταξιούχων ηλικίας άνω των 100 ετών ήδη εντοπίστηκαν 321 άτομα στα οποία καταβάλλεται σύνταξη ενώ έχουν πεθάνει.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι αν καταγραφούν οι διπλοσυνταξιούχοι που δεν δηλώνουν τη δεύτερη σύνταξη και παίρνουν παρατύπως ΕΚΑΣ και διακοπεί και η καταβολή συντάξεων σε πεθαμένους θα εξοικονομηθούν έως 100 εκατ. ευρώ ετησίως, αφού υπολογίζει σε 200.000 τις περιπτώσεις για συντάξεις που εισπράττουν τρίτοι για λογαριασμό ατόμων που δεν ζουν, διπλές συντάξεις και ποσά ΕΚΑΣ που καταβάλλονται σε μη δικαιούχους.

Ενδεικτικά, από τις έρευνες των υπηρεσιών βρέθηκε ότι πληρώνεται σύνταξη σε άτομο που έχει αποβιώσει από το 1999, ενώ ακόμη πληρώνονται συνταξιούχοι που έχουν αποβιώσει πριν από επτά χρόνια.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα ληφθούν θα περιλαμβάνεται η παραπομπή των υποθέσεων στη Δικαιοσύνη και η υποχρέωση στο εξής των δήμων και των ληξιαρχείων κάθε μήνα να στέλνουν στα Ταμεία τα ονόματα των θανόντων για να διακόπτεται η καταβολή της σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: