Η Σερβία πήρε 200 εκατ. ευρώ από τη μαφία

Εκτός από τη συμμορία του Ντάρκο Σάριτς, η έρευνα επεκτείνεται σε υπουργούς και επιχειρηματίες
Σε 200 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η αξία της κατασχεθείσας περιουσίας καταδικασθέντων ή κατηγορουμένων για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα της Σερβίας, ανακοίνωσε χθες η υπουργός Δικαιοσύνης Σνέζανα Μάλοβιτς.
Το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας που κατασχέθηκε ανήκει στον καταζητούμενο για εμπορία ναρκωτικών Ντάρκο Σάριτς , αποκαλούμενο και «βασιλιά της κοκαΐνης», ο οποίος με την αγορά ακινήτων νομιμοποιούσε το «βρώμικο χρήμα».
Πριν από λίγες ημέρες αξιωματούχος του υπουργείου είχε ανακοινώσει την επέκταση της έρευνας κατά του Σάριτς προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτήν υπουργοί και επιχειρηματίες, χωρίς όμως να αναφέρει ονόματα.

Τον περασμένο Απρίλιο απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του Σάριτς και άλλων 19 υπόπτων για τη διακίνηση 2,5 τόνων κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική. Η σερβική αστυνομία πιστεύει ότι ο Σάριτς κρύβεται στο Μαυροβούνιο, αν και η τοπική αστυνομία αναφέρει ότι σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες έχει διαφύγει στη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Σερβίας, η συμμορία του Σάριτς σχεδίαζε και επιχείρηση κατά σέρβων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και του προέδρου της χώρας Μπόρις Τάντιτς .

Τα σερβικά ΜΜΕ υπολογίζουν την περιουσία του Σάριτς σε 100 εκατ. ευρώ.

Οι σερβικές Αρχές κατέσχεσαν επίσης το οικόπεδο όπου βρισκόταν το «αρχηγείο» της μαφίας του Ζέμουν, που δολοφόνησε τον Μάρτιο του 2003 τον τότε εν ενεργεία πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς, όπως και την πολυτελή κατοικία του Μίλοραντ Ούλεμεκ που οργάνωσε την εγκληματική πράξη. Οπως ανακοίνωσε η κυρία Μάλοβιτς, κατασχέθηκαν επίσης 90 οχήματα, τα 72 εκ των οποίων αποκτήθηκαν από απάτη σε τηλεοπτικά παιχνίδια και τα υπόλοιπα 18-πολυτελή τζιπ και λιμουζίνες- ανήκαν σε μέλη εγκληματικών ομάδων.

Σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης, από τα ακίνητα που κατασχέθηκαν τα δύο μετατράπηκαν σε παιδικούς σταθμούς, ενώ όσα βρίσκονται υπό καθεστώς προσωρινής κατάσχεσης, διότι δεν υπάρχει ακόμη τελεσίδικη απόφαση ή οι κάτοχοι τους δεν έχουν συλληφθεί, νοικιάζονται και με τα χρήματα τροφοδοτούνται οι αποκαλούμενες «λαϊκές κουζίνες» όπου σιτίζονται οι άποροι.

Ο νόμος για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με χρήματα από παράνομες δραστηριότητες ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 1999 και αποτέλεσε βασικό εργαλείο στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=351975&dt=03/09/2010



Δεν υπάρχουν σχόλια: