Ραγκούσης: «Το κράτος άφησε να γιγαντωθεί η παρα-διοίκηση, το παρα-δικαστικό».


Στα αίτια που έφτασε η δημόσια διοίκηση στο τέλμα και στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αναφέρθηκε σήμερα ο Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στο Digital Economy Forum, για τα 15 χρόνια του ΣΕΠΕ. άφησε να γιγαντωθεί η παρα-οικονομία, η παρα-διοίκηση, το παρα-δικαστικό».
Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στο «πελατειακό κι αδιαφανές κράτος», που «δίνει πλεονέκτημα σε παρασιτικά συμφέροντα, καταπνίγοντας καινοτόμους και δημιουργικούς επιχειρηματίες».


Επισήμανε δε ότι αυτό το κράτος «άφησε να γιγαντωθεί η παρα-οικονομία, η παρα-διοίκηση, το παρα-δικαστικό».
Και πρόσθεσε ότι, «είναι το πελατειακό κράτος της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί πολίτες και επιχειρήσεις. Της αδιαφάνειας και της διαφθοράς που πληγώνει την κοινωνία, καταρρακώνοντας κάθε είδους ηθική», ενώ ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην προηγούμενη διακυβέρνηση για την εκτόξευση του χρέους, αλλά και τις χιλιάδες προσλήψεις που έγιναν, όπως είπε, «με αδιαφανείς διαδικασίες, με την αλήστου μνήμης γαλάζια συνέντευξη».
Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το πιο φιλόδοξο σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών που γνώρισε η χώρα. Δεν το κάνει τώρα, υπό την πίεση του ΔΝΤ και της ΕΕ».
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να μπει τέλος στο «πελατειακό και αδιαφανές κράτος», ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο για τέσσερα βήματα. Το πρώτο, αφορά «την αξιοκρατία στις προσλήψεις με την καθολική και ανεξαίρετη υπαγωγή τους στο ΑΣΕΠ», το δεύτερο, «για την αξιοκρατία στις προαγωγές του δημοσίου, αναθέτοντας την ευθύνη της επιλογής των διευθυντών και των προϊσταμένων σε ανεξάρτητο συμβούλιο από εκπροσώπους του ΑΣΕΠ και του Συνηγόρου του Πολίτη, χωρίς καμία δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης».
Τρίτο βήμα, χαρακτήρισε το σχέδιο «Καλλικράτης» και τέταρτο βήμα το νόμο για τη διαφάνεια, που βρίσκεται ήδη στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής για επεξεργασία.
Ο κ. Ραγκούσης τόνισε με έμφαση ότι είναι «απαραίτητο εργαλείο για το πέρασμα στη νέα εποχή η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς αποτελεί πεποίθησή μας ότι μπορεί να αποτελέσει το μοχλό εφαρμογής πολιτικών που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
Επίσης, ανέφερε ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση «μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, να διασφαλίσει την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στις καθημερινές τους δραστηριότητές, να συνεισφέρει στην ανοικτή διακυβέρνηση και την κοινωνική διαβούλευση, παρέχοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των δημοσίων πολιτικών και να συνδράμει στην καταπολέμηση της σπατάλης, της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας».
Ο υπουργός Εσωτερικών, τέλος, προανήγγειλε την εγκατάσταση 1.200 νέων e-ΚΕΠ, τα οποία θα είναι στελεχωμένα με κατάλληλο προσωπικό, ώστε να παρέχονται φιλικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.




Δεν υπάρχουν σχόλια: