Βροχή τα λουκέτα... και στην Πρέβεζα

Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη ενώ το αύριο είναι αβέβαιο

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν στις επιχειρήσεις Πρέβεζας για τους πρώτους μήνες του 2010. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη και οι ιδιοκτήτες τους ζουν στην αβεβαιότητα για το αύριο.
Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες, αποτυπώνεται στο μητρώο του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, όπου οι διαγραφές επιχειρήσεων είναι περισσότερες από τον αριθμό των ενάρξεων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Επιμελητηρίου Πρέβεζας που αφορούν στην περίοδο από τις αρχές Ιανουαρίου έως και 26 Μαΐου, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ήταν 111 έναντι 139 διαγραφών.

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν το υποτονικό κλίμα μέσα στο οποίο κινείται η επιχειρηματικότητα και στο νομό Πρέβεζας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Πρέβεζα το 2008 οι επιχειρήσεις που λειτούργησαν για πρώτη φορά ανήλθαν σε 353, ενώ οι επιχειρήσεις που έκλεισαν την ίδια χρονιά σε 421, ενώ το 2009 στην Πρέβεζα δραστηριοποιήθηκαν για πρώτη φορά 324 άτομα, ενώ οι επιχειρήσεις που δήλωσαν διαγραφή ανήλθαν στις 263.

Είναι φανερό λοιπόν όπως αποδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία ότι η κρίση εντείνεται αφού τους πρώτους μήνες του 2010 έκλεισαν 28 επιχειρήσεις, αριθμός ιδιαίτερα ανησυχητικός αν σκεφτεί κανείς ότι όλο 2008, τη χρονιά που έγινε η εκκαθάριση μητρώου από το Επιμελητήριο, έκλεισαν 68 επιχειρήσεις.
Μάλιστα, επιμελητηριακοί παράγοντες, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το αρνητικό κλίμα θα συνεχίσει να αποτυπώνεται στα μητρώα και τους επόμενους μήνες του 2010, ενώ υπάρχει σαφής τάση εξομοίωσης των εγγραφών και των διαγραφών, δηλαδή του κλεισίματος επιχειρήσεων.
Σε ότι αφορά τον τζίρο το 2009 υπήρξε μείωση στο νομό Πρέβεζας από 5 έως 10%, ενώ η αντίστοιχη μείωση του τζίρου για το 2010 σε όλες τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μπορεί να φτάσει και το 30%.
Ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν είναι μεγαλύτερος διότι πολλοί από τους επιχειρηματίες που κλείνουν οι επιχειρήσεις τους δεν ενημερώνουν το Επιμελητήριο αλλά κάνουν μόνο διακοπή στην Δ.Ο.Υ.
neoiagones


Δεν υπάρχουν σχόλια: