Οι "κυρίες" της Ελληνικής Ακτινολογίας

Το βιβλίο με τον τίτλο "Οι "κυρίες" της Ελληνικής Ακτινολογίας" συνέγραψαν οι: Χ. Μπαλτάς, Α. Μπαλανίκα, Ι. Φεζουλίδης και είναι προϊόν ιστορικής έρευνας του Εργαστηρίου Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διευθυντής του εν λόγω εργαστηρίου είναι ο Καθηγητής Ακτινολογίας Ι. Φεζουλίδης.
Το σύγγραμμα μας κάνει συνοδοιπόρους σε μια ιστορική περιπλάνηση που ξεκινά από την στιγμή της ανακάλυψης των ακτίνων Χ (1895), αναζήτηση και τελικά παρουσίαση των πρώτων γυναικών που άσκησαν στην Ελλάδα την ειδικότητα της Ακτινολογίας.

Όπως οι συγγραφείς αναφέρουν στο πρόλογο του βιβλίου τους:
"Ο στόχος ήταν συγκεκριμένος, να εξιχνιάσουμε και να γνωρίσουμε τις πρώτες Ελληνίδες ακτινολόγους, ν' ανακαλύψουμε την πορεία τους, να αφουγκαστούμε τις προσδοκίες και τα πρώτα νεανικά τους όνειρα, να βιώσουμε τις δυσκολίες και αντιξοότητες που αντιμετώπισαν, να ζήσουμε τις καθημερινές συνθήκες εργασίας μέσα σε έναν κόσμο σκληρό και μια κοινωνία δύσκολα δεκτική σε νεωτεριστές επιστήμονες και μάλιστα γένους θηλυκού."

...καταλήγουν:
"Μετά από τόσα χρόνια σιωπής ως ακτινολόγοι και συνοδοιπόροι είναι ωραίο να αισθανόμαστε ανακούφιση ότι εξοφλήσαμε το χρέος της επιστημονικής κοινότητας να θυμάται και να τιμά τους πρωτοπόρους."

...και αφιερώνουν το σύγγραμμά τους σε: "...όλες αυτές που τόλμησαν..."

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συγγραφείς του βιβλίου Χ. Μπαλτάς, Α. Μπαλανίκα είναι λάτρεις της Ηπείρου. Πρόσφατα αγόρασαν και ανακατασκευάζουν παλαιά οικία στον παραδοσιακό οικισμό του Φοινικίου με σκοπό να επισκέπτονται συχνά τον τόπο μας.


2 σχόλια:

kat@grollio.com είπε...

Με συγκινεί και με ενδιαφέρει και προσωπικά το υλικό αυτού του βιβλίου, λόγω του ότι η αδελφή του πατέρα μου: Σοφία Γρόλλιου - Σουέρεφ, υπήρξε η πρώτη γυναίκα, (και ο μοναδικός για πολλά χρόνια),ακτινολόγος στην Κέρκυρα από περίπου το 1950 έως καιτο 1988. Το χρονικό πλαίσιο της θητείας της που δίνω είναι κατά προσέγγιση, και για όποιον ενδιαφέρεται, μπορώ να πληροφορηθώ και να το δώσω με ακρίβεια. Κατερίνα Γρόλλιου

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Κα Κατερίνα Γρόλλιου,
στην Σοφία Γρόλλιου-Σουέρεφ αφιερώνεται ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου μας.
Άν θα θέλατε θα μπορούσα να σας στείλω ένα αντίτυπο.
Με εκτίμηση Χρ. Μπαλτάς (mpaltas@hotmail.com)