Αποκάλυψη της Bild: "Οι όροι του δανείου στην Ελλάδα"

Η είδηση της ημέρας.
Το πακέτο στήριξης της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού περιλαμβάνει μία σειρά από όρους της δανειακής συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα, σύμβαση που αποκαλύπτει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία είναι η αιχμή του δόρατος του γερμανικού τύπου κατά της Ελλάδας.
Οι βασικοί όροι της συμφωνίας όπως καταγράφονται από την γερμανική εφημερίδα, στην ιστοσελίδα της έχουν ως εξής:

-Η Ελλάδα δεν υποχρεούται να αποπληρώσει τα 80 δις ευρώ των δανείων των χωρών της Ευρωζώνης για τρία χρόνια.

-Η Ελλάδα μπορεί να υποβάλει αίτηση να μην αποπληρωθούν τα δάνεια για ορισμένο χρόνο, που δεν μπορεί να υπερβαίνει όμως τα τρία χρόνια από την ημερομηνία καταβολής τους.

-Τα δάνεια μπορούν να ισχύουν το πολύ πέντε χρόνια.

-Ύψος δανείων: Συνολικά οι χώρες της Ευρωζώνης θέτουν στη διάθεση της Ελλάδας μέχρι και 80 δις ευρώ.
Αν οι Έλληνες χρειαστούν χρήματα, θα πρέπει κάθε φορά να εκταμιεύσουν τουλάχιστον ένα δις ευρώ.

-Αν μια δανειοδότρια χώρα είναι αναγκασμένη να λάβει η ίδια δάνειο για να πληρώσει το μερίδιό της και πρέπει για το δάνειο αυτό να πληρώσει μεγαλύτερο τόκο απ’ όσο θα πάρει από τους Έλληνες, τότε θα πρέπει να της καταβληθεί η διαφορά. Αν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι πρόθυμες να το κάνουν αυτό, η δανειοδότρια χώρα μπορεί να αρνηθεί να συμμετάσχει στη δανειοδότηση της Ελλάδας.

- Οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν στις δανειοδότριες χώρες ένα «τέλος εξυπηρέτησης» ύψους 0,5% του συνολικού ποσού του δανείου για τα έξοδα διάθεσης του δανείου. Στη Γερμανία το τέλος θα εισπράξει η τράπεζα KfW, επειδή το γερμανικό μερίδιο εκταμιεύεται μέσω αυτής. Αν το συνολικό ύψος του δανείου της Γερμανίας προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 22,3 δις ευρώ, η KfW θα εισπράξει περίπου 112 εκατομ. ευρώ ως τέλη.

-Τα τρία πρώτα χρόνια οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν 3% επιπλέον του λεγόμενου επιτοκίου Euribor. Πρόκειται για το επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων στις διατραπεζικές συναλλαγές.

Μετά τα τρία χρόνια η επιβάρυνση του επιτοκίου θα ανέλθει σε 4%. Αν υπάρξει καθυστέρηση πληρωμής, επαπειλείται περαιτέρω επιβάρυνση ύψους 2%. Επισημαίνεται ότι οι δανειοδότριες χώρες υπόσχονται να πληρώνουν στην Ελλάδα τα δάνεια, ακόμα και αν ορισμένες δανειοδότριες χώρες δεν μπορούν να διαθέσουν τα μερίδιά τους π.χ. για πολιτικούς λόγους. Σ’ αυτήν την περίπτωση «τα αρχικά δάνεια θα πρέπει πιθανόν να χρηματοδοτηθούν μόνο από ορισμένους δανειοδότες».

-Οι Έλληνες θα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνεια «αναλόγως του μεριδίου και χωρίς διακρίσεις» σε όλες τις δανειοδότριες χώρες. Απαγορεύεται αυστηρά να προτιμηθούν συγκεκριμένα κράτη κατά την αποπληρωμή.

-Με τη λήψη των δανείων οι Έλληνες υποχρεούνται να λάβουν «τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή και καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και άλλων ανωμαλιών».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα θα μπορεί να ελέγχει με άτομα εξουσιοδοτημένα από αυτήν εάν τα διατιθέμενα χρήματα διοχετεύονται στα σωστά κανάλια. Προς τούτο η Αθήνα θα πρέπει να παρέχει στους ελεγκτές απρόσκοπτη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και στα θεσμικά όργανα.

-Αν ένα δικαστήριο της ΕΕ ή ένα συνταγματικό δικαστήριο σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης αποφανθεί διά νόμου ότι η συνολική δανειοδότηση των Ελλήνων παραβιάζει δίκαιο της ΕΕ ή εθνικό δίκαιο, τότε η σύμβαση στο σύνολό της ή για την ενδιαφερόμενη χώρα «ακυρώνεται άμεσα και αμετάκλητα». Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν επιτρέπεται να απαιτηθεί από τους Έλληνες η άμεση πρόωρη αποπληρωμή του δανείου.


greece-salonika.

Δεν υπάρχουν σχόλια: