Γ. Παπανδρέου: Ούτε βήμα πίσω στον «Καλλικράτη»

Ο Πρωθυπουργός απέρριψε τα αιτήματα των δήμων για αλλαγές στον «Καλλικράτη»

«Δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω» υπογράμμισε χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «Καλλικράτης» «θεμέλιο λίθο» της νέας Ελλάδας για τη νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης. Παρεμβαίνοντας στη χθεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις συνενώσεις των δήμων- ο αριθμός των οποίων μειώνεται σε 325 από 1.034 που είναι τώρα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν υποχωρεί από την απόφασή της για «βαθιές αλλαγές» και «ριζικές ανατροπές» στο κράτος, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αρκετές περιοχές της χώρας. «Η κύρια αιτία της δημοσιονομικής κατάρρευσης της χώρας είναι το πελατειακό κράτος της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι το συγκεντρωτικό ελληνικό κράτος, «πιο συγκεντρωτικό ακόμη και από τα κράτη του πρώην ανατολικού συνασπισμού» , όπως είπε, συνιστά το μεγάλο εμπόδιο για την αναγκαία ανάκαμψη της χώρας.


«Το μοντέλο αυτό έχει ξοφλήσει» σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί «προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση» και επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη εξοικονόμηση πόρων που θα προέλθει και θα ξεπεράσει το ποσό των 1,185 δισ. ευρώ ετησίως, όπως υπολογίζεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

«Τώρα είναι η ώρα για τις μεγάλες ανατροπές. Χρειάζονται συνολικές σαρωτικές αλλαγές» συνέχισε ο Πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι «κάποιους τους τρομάζει, γιατί είχαν συνηθίσει αλλιώς, αλλά το “αλλιώς” έχει τελειώσει» .

Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, την κάλεσε να κατανοήσει ότι «οι καιροί έχουν αλλάξει», υποστηρίζοντας ότι το «όχι» της ΝΔ στον «Καλλικράτη» είναι «μια ακατανόητη μάχη κατά της κοινής λογικής», που έρχεται όμως σε συνέχεια της άρνησής της να δεχθεί και άλλα κυβερνητικά νομοσχέδια που επιφέρουν αλλαγές.

«Δεν σας έγιναν μάθημα τα έξι χρόνια απραξίας;» αναρωτήθηκε. «Φοβόσαστε το λεγόμενο “πολιτικό κόστος”, αν και δεν διστάσατε όλα αυτά τα χρόνια να φορτώσετε ένα δυσβάστακτο κόστος στην ελληνική κοινωνία» συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας ότι και στα εκσυγχρονιστικά βήματα που είχαν κάνει παλαιότερες κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ, όπως το σχέδιο «Καποδίστριας», η ΝΔ είχε και τότε τηρήσει αρνητική στάση, αλλά, παρά ταύτα, όχι μόνο δεν τόλμησε να τα καταργήσει, όπως έλεγε, αλλά υπουργοί της αναγνώριζαν την ανάγκη για ακόμη πιο τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Κατά τον Πρωθυπουργό ο «Καλλικράτης» αποτελεί μόνο την αρχή για τις σημαντικές μεταφορές αρμοδιοτήτων προς την περιφέρεια που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα. «Πολύ σύντομα θα ψηφιστεί ο νόμος που θα επιβάλει την απόλυτη διαφάνεια στη διάθεση και του τελευταίου ευρώ, με την υποχρέωση δημοσίευσης όλων των αποφάσεων των οργάνων του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης που θα χτυπήσει στη ρίζα του το κακό της Μεταπολίτευσης» ανέφερε, ενώ εξήγγειλε ότι στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης θα προταθεί η σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις περιφέρειες στις οποίες εδρεύουν τα ιδρύματα.

Στον κ. Παπανδρέου αναμένεται να απαντήσει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς και η απάντησή του θα είναι αρνητική, όπως διεφάνη από την πρωτοβουλία του κόμματός του να εγείρει με την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης της Βουλής ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Αρνητικά εξάλλου τοποθετήθηκε και ο εισηγητής της ΝΔ κ. Χρ. Ζώης, ο οποίος επέμεινε στην απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο καταψηφίζεται επίσης και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.


.tovima.

Δεν υπάρχουν σχόλια: