Ο Ρος Ντέιλι στη Ζωσιμαία Ακαδημία

Με εντυπωσιακό τρόπο κλείνει τη φετινή χειμερινή και εαρινή περίοδο συναυλιών η αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία και το Κατσάρειο ίδρυμα, την ερχόμενη Τετάρτη με τον Ρος Ντέιλι.
Ο μουσικός ο οποίος γεννήθηκε στην Ιρλανδία και ζει εδώ και δεκαετίες στην Κρήτη θα είναι στην Ακαδημία στις 20.30 το βράδυ της Τετάρτης μαζί με τους Βασίλη Σταυρακάκη στο τραγούδι, Γιώργο Μανωλάκη στο λαούτο και το τραγούδι, την Κέλλυ Θωμά στη λύρα, τον Γιάννη Ρομπογιαννάκη στην ασκομαντούρα, το σφυροχάμπιολο και τα κρουστά και τον Στέλιο Πετράκη σε λύρα, λαούτο και κοπούζ. Η συναυλία είναι «ατασέ» στην έκθεση της Ρουμπίνας Σαρελάκου που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της αίθουσας, στο φουαγιέ της, υπό τον τίτλο «Κρήτη, ένα άλλο ταξίδι με την εικαστική ματιά της Ρουμπίνας Σαρελάκου».


Ο μουσικός Ρος Ντέιλι είναι ένας άνθρωπος που συμπληρώνει σαράντα χρόνια ζωής στην Κρήτη και αρνείται πεισματικά να ενταχθεί σε εθνικά στερεότυπα, αλλά και «έθνικ» μουσικές ετικέτες. Έχει ταξιδέψει με όχημα τη μουσική σχεδόν σε όλο τον κόσμο, βρίσκοντας τα μουσικά αρχέτυπα που έψαχνε στη Μέση Ανατολή, την κεντρική Ασία και την Ινδία και μεταφέροντάς τα, συνθετικά αλλά και τεχνικά μαζί του, πίσω στην Κρήτη. Εκτός από δεξιοτέχνης της κρητικής λύρας είναι και κατασκευαστής καινοτόμων εκδοχών της, που συνδυάζουν τις μουσικές παραστάσεις και εμπειρίες που ο ίδιος μάζεψε στα ταξίδια του. Στο Ηράκλειο, στο Χουδέτσι, βρίσκεται και το «πνευματικό του παιδί», το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» στο οποίο συγκεντρώνονται, συντηρούνται και εκτίθενται μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο. Ο Ντέιλι, 58 ετών σήμερα, είναι ένας άνθρωπος του κόσμου, αλλά και πολίτης του. Στις περσινές ευρωεκλογές πάντως, αυτή του η αδιαμφισβήτητη ιδιότητα δεν του αναγνωρίστηκε καθώς ο συνδυασμός ελληνικού και αγγλικού δικαίου του στέρησε τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος με τους Οικολόγους-Πράσινους.

http://agon.gr/news/120/ARTICLE/6382/2010-05-14.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: