Εκδήλωση για πρώτη φορά στο ΙΜΑΡΕΤ Άρτας

Ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με την 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μακρυγιάννης» διοργανώνουν μουσική εκδήλωση για πρώτη φορά στο Ιμαρέτ Άρτας, δίπλα ακριβώς από το τζαμί, το Σάββατο 29 Μαΐου, στις 9 μ.μ. με στόχο την ανάδειξη του μνημείου και τη γνώση της ιστορίας του. Το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας ενέκρινε για το σκοπό αυτό, κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη 26 Μαΐου 2010, επιχορήγηση του Π.Σ. «Μακρυγιάννης» με το ποσό των 5.000 ευρώ. Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.

Δωρεάν είσοδος και μεταφορά για το κοινό
-Την εισήγηση του θέματος στο Δ.Σ. έκανε ο αντιδήμαρχος Άρτας και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Γιώργος Αθανασούλας ο οποίος ανέφερε: «Η εκδήλωση αυτή έχει σαν στόχο αφενός μεν την ανάδειξη του ιστορικού αυτού μνημείου και τη γνώση της ιστορίας του με την αναφορά που θα γίνει για το Ιμαρέτ από την Προϊσταμένη της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Αφέντρα Μουτζάλη, αφετέρου δε με τη συναυλία που θα ακολουθήσει με θέμα το δημοτικό τραγούδι να παρακολουθήσουμε τη διαδρομή του από την άλωση της Πόλης μέχρι και σήμερα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβούμε στον ανάλογο φωτισμό του μνημείου και θα γίνει προβολή σλάϊτς όλων των ιστορικών μνημείων της πόλης μας. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες καθαρισμού του χώρου, καθώς επίσης και συνεννόηση με το Αστικό ΚΤΕΛ για την δωρεάν μεταφορά των συνδημοτών μας από την πόλη προς το χώρο της εκδήλωσης και επιστροφής τους μετά το πέρας αυτής. Για το σκοπό αυτό εισηγούμαστε να γίνει επιχορήγηση του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» με το ποσό των 5.000,00 ευρώ. Λόγω του ότι η εγγεγραμμένη πίστωση στον αντίστοιχο κωδικό δεν επαρκεί προτείνω την αναμόρφωση του πρ/σμού με την μεταφορά από το αποθεματικό πίστωσης 5.000,00 ευρώ και την ψήφισή της σε βάρος του Κ.Α. 00/6735 «Επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους & σωματεία» για το σκοπό αυτό».
-Ο Αντιδήμαρχος Γ. Αθανασούλας ευχαρίστησε το Αστικό ΚΤΕΛ για την παραπάνω προσφορά του καθώς επίσης και τους υπαλλήλους του Δήμου και της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την μέχρι τώρα συμβολή τους στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης.
Η αναχώρηση των μίνι μπας για τη δωρεάν μεταφορά του κοινού, θα γίνει το Σάββατο στις 8μ.μ. με αφετηρία την πλατεία Ζέρβα και με στάσεις κατά μήκος του κεντρικού δημοτικού δρόμου, δηλ. Αμβρακίας, Βασ. Πύρρου μέχρι τον κόμβο Ζάρρα. Στην περιοχή όπου θα γίνει η εκδήλωση υπάρχει ένας μεγάλος χώρος ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για πάρκινγκ των Ι.Χ.
-Ο δημοτικός σύμβουλος Αθ. Βαΐτσης πρότεινε να μειωθεί η πίστωση, τονίζοντας ότι ο Δήμος αυτή τη στιγμή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, λέγοντας ότι «και το Ιμαρέτ δεν είναι μόνο του Δήμου, είναι και της Νομαρχίας, θα πρέπει να συνδράμει και η Ν.Α.». Για το λόγο αυτό κατά την ψηφοφορία δήλωσε «παρών». Ο κ. Αθανασούλας τόνισε ότι «θέμα μείωσης δεν υπάρχει» ενώ έβαλε και την πραγματική διάσταση του οικονομικού θέματος λόγω της κρίσης σημειώνοντας ότι «φέτος οι εκδηλώσεις τις οποίες θα κάνει ο Δήμος θα είναι πάρα πολύ περιορισμένες. Δεν υπάρχει η δυνατότητα στα πλαίσια αυτά να γίνουν οι εκδηλώσεις οι οποίες γινόταν κάθε χρόνο. Έχουμε συμπιέσει πολύ το κόστος της συγκεκριμένης εκδήλωσης διότι οι καλλιτέχνες που θα έρθουν για τη συγκεκριμένη συναυλία απαρτίζουν την ορχήστρα του Γ. Νταλάρα και η συνεργασία για το κλείσιμο αυτής της συγκεκριμένης ορχήστρας έγινε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μακρυγιάννης» και κατά αυτόν τον τρόπο περιορίστηκε και το κόστος. Αν τη ζητούσαμε εμείς θα ήταν περίπου πολλαπλάσιο το κόστος».
-Ο δημοτικός σύμβουλος. Γιώργος Τσίκος τόνισε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί επισκέπτομαι συνέχεια το σημείο και είδα και την καθαριότητα που έγινε και κάποια φώτα που μπήκαν κ.τ.λ. Υπάρχει κόσμος που είχε ασχοληθεί χρόνια και με το μνημείο αυτό αλλά και με πολλά άλλα μνημεία στην Άρτα και φυσικά γι’ αυτό το λόγο θα το ψηφίσουμε».

Π. Οικονομίδης: «Συνέχεια στην προσπάθεια για την ανάδειξη του μνημείου»
Ο Δήμαρχος Άρτας Πάνος Οικονομίδης τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε θα συνεχιστεί. Θα υπάρξει μια συνέχεια καταγραφής των ζητημάτων, στο πλαίσιο μιας διαπολιτισμικής αντίληψης, με στόχο την αναστήλωση του Ιμαρέτ μέσα από χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και αν δεν επαρκεί, θα ζητηθεί ενίσχυση και από το αντίστοιχο υπουργείο της Τουρκίας ή την τουρκική πρεσβεία.
Ο κ. Οικονομίδης ανέφερε στην τοποθέτησή του: «Κατ’ αρχάς ήταν να γίνει μια εκδήλωση με 5-6 πόλεις στην Ελλάδα που θα συμμετείχαν οι Δήμαρχοι εκπροσωπώντας τες, που έχουν αντίστοιχα Ιμαρέτ, Κομοτηνή, Καβάλα, Ρόδος κλπ. Είναι η πρώτη φορά που ξεκινάει μια τέτοια προσπάθεια, που υπήρξε καθολικό αίτημα πολλών συμπολιτών μας από πολύ παλιά όπως μας θύμισε ο συνάδελφος ο κ. Τσίκος. Το ξεκινήσαμε και δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα υπάρξει μια συνέχεια καταγραφής των όλων ζητημάτων και νομίζω ότι η παρουσία όλων μας θα ενδυναμώσει αυτή την προσπάθεια και με τελικό στόχο να ζητήσουμε χρηματοδότηση, που εάν δεν φτάνει ή δεν επαρκεί απ’ το υπουργείο Πολιτισμού, να ζητήσουμε με την άδειά του και ανάλογη ενίσχυση απ’ το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας ή από την τουρκική Πρεσβεία για να αναστηλωθεί το Ιμαρέτ και να αποτελέσει έναν πόλο έλξης για πολλούς περιηγητές, τουρίστες ή ομόθρησκους.
Δεν είναι κακό να αναδεικνύουμε την ιστορία μας, να τη συντηρούμε και να την προβάλουμε. Και επειδή έχουμε όλοι μας κι εγώ είμαι περήφανος που προΐσταμαι ενός Δ.Σ. που η πολυπολιτισμική αντίληψη έχει διαπεράσει όλους μας και νομίζω ότι συμφωνούμε σε πολλά πράγματα αυτού του επιπέδου, να το περάσουμε και προς τα έξω για να σπάσουμε αυτό τον πάγο που υπάρχει όσον αφορά άλλες θρησκείες, άλλους πολιτισμούς που έχει ανάγκη ο τόπος μας να τους υποδεχθεί, να τους αναδείξει αν υπήρξαν εδώ και λειτούργησαν στις περιοχές μας και αυτό να συνδεθεί με τις προσπάθειες ανάδειξης και των τοπικών στοιχείων της δικιάς μας ιστορίας και του δικού μας πολιτισμού. Άρα λοιπόν σ’ αυτό το επίπεδο τα 5.000 ας μην το συζητάμε αν είναι πολλά ή λίγα. Είναι αυτά που χρειάζονται για να γίνει η εκδήλωση όσο πιο καλά μπορεί να γίνει».

Δημοτική βραδιά από τον «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ»:
«Από την Πόλη στην Ήπειρο»
Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, καλούνται να παρακολουθήσουν οι συμπολίτες μας το Σάββατο 29 Μαΐου στις 9 το βράδυ στο ΙΜΑΡΕΤ Άρτας (στο χώρο του τζαμιού) Παραδοσιακή ορχήστρα θα μας παρουσιάσει τραγούδια: «Από την Πόλη στην Ήπειρο» και την επιρροή που δέχτηκε το Ηπειρώτικο τραγούδι.
Η εκδήλωση όπως είναι γνωστό συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο «Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» και το Δήμο Αρταίων. Η είσοδος είναι ελεύθερη ενώ λεωφορεία του Δήμου θα μεταφέρουν τους συμπολίτες μας. Υπάρχει χώρος και για παρκάρισμα Ι.Χ. αυτοκίνητων.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο:
ΟΜΙΛΙΑ: Από την κα Αφέντρα Μουντζάλη έφορο της ΙΗ΄ Εφ. Βυζ. Αρχαιοτήτων με θέμα: «Το ΙΜΑΡΕΤ»
Ακολουθεί μουσικό πρόγραμμα από δημοτική ορχήστρα από τους: Απόστολο Βαγγελάκη (Πνευστά), Βασίλη Τριάντη (Λαούτο), Δημήτρη Γάσια (Βιολί), Μιχάλη Σκόρδο (Κρουστά), Θεοδώρα Αθανασίου (Τραγούδι-Ούτι-Λάφτα) και Χρήστο Τζιτζιμίκα (Τραγούδι) με τα τραγούδια
Αλάμπεης (Ηπείρου) Οργανικό, Εβραϊκή (Ηπείρου) Χ. Τζιτζιμίκας, Από τα γλυκά σου μάτια (Μ. Ασίας) Θ. Αθανασίου, Τάταρης (Ηπείρου) Χ. Τζιτζιμίκας, Μπαζαργκάνα Χ. Τζιτζιμίκας, Γατζιλαριανή (Μ.Ασίας) Θ. Αθανασίου, Φεγγαροπρόσωπη (Ηπείρου) Χ Τζιτζιμίκας, Αράπικο-Χώρα (Ηπείρου) Οργανικό, Ολμάζ (Μ Ασίας) Θ. Αθανασίου
Τζουμέρκα (Ηπείρου) Χ. Τζιτζιμίκας, Κωσταντάκης (Ηπείρου) Χ. Τζιτζιμίκας, Κατιφές (Μ Ασίας) Θ. Αθανασίου, Φράσια Ζαγορίσια-Γυρίσματα (Ηπείρου) Οργανικό, Αϊβαλί (Ηπείρου) Χ Τζιτζιμίκας, Βασίλεψε ο Αυγερινός-Με γέλασαν τα πουλιά (Θράκης) Θ. Αθανασίου, Αραπίνα μου σκερτζόζα (Μ Ασίας) Θ. Αθανασίου
Σαμαντάκας (Ηπείρου) Χ. Τζιτζιμίκας, Πάπιγκο (Ηπείρου) Χ. Τζιτζιμίκας, Χειμαριώτικο (Ηπείρου) Οργανικό, Άρτα (Ηπείρου) Χ Τζιτζιμίκας, Σουίτα Παγωνίσια, Καλονυχτιά.
ixotisartas

Δεν υπάρχουν σχόλια: