Ρίχνουν τοξικά απόβλητα στον Κόλπο του Αμβρακικού!

Κατά της Πολιτείας στρέφεται για ακόμη μια φορά η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου, για την υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου, μόλις λίγες μέρες μετά τη συνάντηση των Περιφερειαρχών Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι και ανήγγειλαν το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξή του.
Σε νέα επιστολή τους προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας καθώς και στην Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου (την υπογράφει ο Πρόεδρός τους Μενέλαος Τσιώλης), οι ψαράδες κάνουν λόγο για έλλειψη ελέγχων από την Πολιτεία στις ιχθυοκαλλιέργειες, αφού, όπως τονίζουν, οι ιχθυοκαλλιεργητές έχουν αποθρασυνθεί.


«Μονάδες μετά την άλωση του φυσικού τους πλούτου εγκαταλείπουν τον Κόλπο, χωρίς να αποκαταστήσουν και να καθαρίσουν το θαλάσσιο περιβάλλον, μυδοκαλλιέργειες παρατημένες εδώ και χρόνια, πλυντήρια με τοξικά, ρίχνουν τα απόβλητα μέσα στον Κόλπο, προβολείς μεγάλης ισχύος κάνουν την νύχτα μέρα και τυφλώνουν τους επαγγελματίες ψαράδες με κίνδυνο να προκληθεί ατύχημα», είναι μόνο μερικά απʼ όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στην περιοχή, όπως καταγγέλλουν οι ψαράδες.
• Η κατάσταση στον σημαντικότερο υγροβιότοπο της Ελλάδας είναι απελπιστική. Εξαγγελίες για την σωτηρία του ακούμε εδώ και πολλά χρόνια, όμως στην πράξη ουδέν. Από την μία η μόλυνση του Κόλπου και από την άλλη ο αθέμιτος ανταγωνισμός στην αλιεία έχουν προκαλέσει πανικό και απόγνωση στους κατοίκους της περιοχής. Ως πότε η Πολιτεία θα τηρεί «σιγή ιχθύος» για όσα συμβαίνουν στον Αμβρακικό Κόλπο;

Η ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
• Το πρόβλημα των αποθεμάτων σε ψάρια τέθηκε για ακόμη μια φορά στην Ενωμένη Ευρώπη. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε κι αυτή ότι συρρικνώνονται τα αποθέματα των ευρωπαϊκών θαλασσών και τόνισε πως βασική αιτία είναι η υπεραλίευσή τους.
Το γεγονός ότι η Επιτροπή έχει δρομολογήσει, από το 2008, την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, χωρίς να έχουν καταγραφεί σημαντικά βήματα προόδου, δείχνει πόσο πίσω βρισκόμαστε σʼ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Βασικός στόχος της επιχειρούμενης αναθεώρησης είναι να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στην ανταγωνιστικότητα του αλιευτικού κλάδου και τη διατήρηση των βιώσιμων αποθεμάτων ψαριών και φυσικά των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

«ΝΕΡΩΝΟΝΤΑΙ» ΤΑ ΜΕΤΡΑ
• Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Επιτροπή, περίπου το 90% των ευρωπαϊκών ιχθυοαποθεμάτων πλήττεται από την υπεραλίευση και από αυτά το 30% απειλείται με εξαφάνιση.
Μέχρι σήμερα, όμως, οι χώρες μέλη της Ε.Ε., που διαθέτουν μεγάλους αλιευτικούς στόλους - όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Ελλάδα - κατάφερναν κάθε φορά να «νερώνουν» τα περιοριστικά μέτρα που έθετε η Επιτροπή, αυξάνοντας τα ποσοστά αλίευσης των ιχθυοαποθεμάτων για τις χώρες τους.
Πάντως, οι περισσότερες χώρες - μέλη της Ε.Ε. απορρίπτουν την ελεύθερη διαπραγμάτευση των ποσοστών, διότι έτσι θα πληγούν οι μικροί αλιευτικοί στόλοι. Αυτή τη στιγμή, 82.000 αλιευτικά ψαρεύουν ετησίως 5 εκατομμύρια τόνους ψάρια. Πρόκειται για μεγάλη ποσότητα, παρʼ όλα αυτά είναι μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Οι «Πράσινοι» εκτιμούν ότι η καλύτερη μέθοδος μείωσης του αλιευτικού στόλου και της υπεραλίευσης είναι η κατάργηση των επιδοτήσεων.
proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια: