Spiegel: Ο ελληνικός τουρισμός σε βαθειά κρίση

Η ελληνική τουριστική βιομηχανία, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη της χώρας, βρίσκεται σε κρίση, γράφει ανταπόκριση του Der Spiegel από την Κρήτη.
Εκατοντάδες ξενοδοχεία είναι προς πώληση, καθώς o αριθμός των επισκεπτών είναι σε κατακόρυφη πτώση, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Η σεζόν ξεκίνησε καθυστερημένα. Η σεζόν για διακοπές στην Κρήτη ξεκινάει κανονικά στις αρχές Απριλίου, μερικές φορές ακόμα και στο τέλος του Μαρτίου. Αλλά φέτος ο ξενοδόχος άνοιξε τις πόρτες του τον Μάιο χάνοντας 50 από τις 210 ημέρες της τουριστικής περιόδου.
Οι κρατήσεις είναι κάτω κατά 30 τοις εκατό σε εθνικό επίπεδο από το περασμένο καλοκαίρι και αναμένεται μεγάλος αριθμός ακυρώσεων. Ο Συνδέσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), εκτιμά ότι κατά τις πρώτες 24 ώρες μετά τη γενική απεργία στις αρχές Μαΐου, περισσότερες από 5.800 κρατήσεις ακυρώθηκαν σε 28 ξενοδοχεία της Αθήνας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΕΤΕ , περίπου 300.000 Γερμανοί θα μείνουν μακριά από την Ελλάδα φέτος.
Δεκάδες συνέδρια και σημαντικές εκδηλώσεις έχουν ήδη ακυρωθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην Κρήτη και στην Χαλκιδική, σημειώνει το Der Spiegel.
Επισημαίνει δε ότι περισσότερα από 400 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα "βγήκαν στο σφυρί". 81 από αυτά στα νησιά του Ιονίου, 48 στη Ρόδο, 50 στις Κυκλάδες και 44 στην Κρήτη.
Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται άρθρο της "Καθημερινής" που εκτιμά ότι η αξία όλων των ακινήτων προς πώληση ανέρχεται σε 5 δις ευρώ.
Η Ελλάδα εξαρτημένη από τον τουρισμό
Όπως σημειώνει η ανταπόκριση, μία στις πέντε θέσεις εργασίας εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό που συνεισφέρει στο 18 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας.
"Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας", λέει ο διευθυντής ξενοδοχείου Ανδρέας Μεταξάς. "Είναι ένα σημαντικό οικονομικό τομέα δίπλα από τη γεωργία και τη ναυτιλία». Η τελευταία είναι επίσης υποφέρει ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης.
theinsider

Δεν υπάρχουν σχόλια: