Σφίγγει η «θηλιά» για τους προμηθευτές της ΣΒΕΚΗ

Στο τέρμα της πορείας της φαίνεται πως έχει φτάσει η κραταιά άλλοτε Ηπειρωτική Βιομηχανία Κρέατος ΣΒΕΚΗ, καθώς κανένα φως που να επιτρέπει αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της δεν φαίνεται πλέον στον ορίζοντα. Αντίθετα, συνεχίζονται οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί του εξοπλισμού του εργοστασίου και των οχημάτων της, προκειμένου να καλυφθούν κάποια από τα χρέη της επιχείρησης.
Την ίδια όμως στιγμή που η ΣΒΕΚΗ απογυμνώνεται από τα σύγχρονα μηχανήματά της, για να καλυφθούν ορισμένες από τις πολλές οικονομικές εκκρεμότητες που αντιμετωπίζει, η «θηλιά» στο λαιμό δεκάδων ντόπιων προμηθευτών της βιομηχανίας σφίγγει όλο και πιο πολύ, καθώς οι περισσότεροι απ’ αυτούς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης των μονάδων τους και κατ’ επέκταση των ιδίων των οικογενειών τους.


ΝΕΟΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ
• Άλλος ένας πλειστηριασμός αντικειμένων που ανήκουν στη ΣΒΕΚΗ έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη 2 Ιουνίου, μετά από προσφυγή εναντίον της, εταιρείας από την Πρέβεζα. Αυτή τη φορά στο «σφυρί» θα βγουν οκτώ συνολικά οχήματα της επιχείρησης, καθώς και αρκετά κομμάτια του μηχανολογικού της εξοπλισμού (ένα επαγγελματικό ψυγείο, μία μηχανή κιμά, ένας μπριζολοκόφτης και μία σουβλακομηχανή). Γεγονός που αποδεικνύει, με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι η σωτηρία της ΣΒΕΚΗ έχει καταστεί πλέον αδύνατη.

«ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ» ΟΙ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΟΙ
• Μπορεί ορισμένοι πρώην συνεργάτες ή πιστωτές της ΣΒΕΚΗ να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη και να παίρνουν τα οφειλόμενα μέσω πλειστηριασμών, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους μέχρι πρόσφατα προμηθευτές της, όπως οι χοιροτρόφοι, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν περιέλθει σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, αφού δεν έχουν πληρωθεί για τα κρέατα που έδωσαν στην επιχείρηση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αποτέλεσμα του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται, είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν μπορούν σήμερα να ανταποκριθούν στα καθημερινά έξοδα των επιχειρήσεών τους, όπως για παράδειγμα η πληρωμή των δικών τους προμηθευτών πρώτων υλών, ώστε να επιβιώσουν στην ούτως ή άλλως δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ Α.Ζ.
• Χαρακτηριστική των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί χοιροτρόφοι, οι οποίοι ακόμη περιμένουν τα οφειλόμενα από τη ΣΒΕΚΗ, είναι η περίπτωση του Α.Ζ. από το Ροδοτόπι Ιωαννίνων. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας, κάνει λόγο για εξαπάτησή του από την επιχείρηση που τον έχει οδηγήσει σήμερα ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή, όπως εξάλλου συμβαίνει και με άλλους συναδέλφους του που υπήρξαν προμηθευτές της.
Όπως αφηγείται στην επιστολή του, η ΣΒΕΚΗ πριν περίπου ενάμισι χρόνο αγόρασε από τη χοιροτροφική του μονάδα μεγάλο αριθμό χοίρων δίνοντάς του επιταγές τις οποίες ακόμη δεν έχει πληρώσει. Για την συγκεκριμένη συναλλαγή ο ίδιος έχει φυσικά στα χέρια του όλα τα σχετικά παραστατικά.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ…
• Αυτή η μη καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων από μέρους της ΣΒΕΚΗ εδώ και τόσο καιρό, απειλεί σήμερα την ίδια την επιβίωση της επιχείρησής του και κατ’ επέκταση φυσικά της οικογένειάς του που ζει απ’ αυτήν. Το πρόβλημα, όπως λέει, μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο πιεστικό, αφού δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα ούτε καν για να αγοράσει πρώτες ύλες για τη μονάδα του, όπως οι ζωοτροφές, ή για να καλύψει τις οφειλές προς τους δικούς του προμηθευτές.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι επιχειρήσεις αυτού του είδους, που έχουν να κάνουν με την εκτροφή χοίρων, απαιτούν καθημερινή διάθεση ζωοτροφών, και άρα καθημερινά έξοδα, ανεξάρτητα από τις πωλήσεις. Με άλλα λόγια, ένας χοιροτρόφος μπορεί εύκολα να οδηγηθεί στην οικονομική καταστροφή, αν δεν εισπράττει για μακρό διάστημα τα χρήματα από τις προηγούμενες πωλήσεις των χοίρων του, αφού από το συνολικό τζίρο των εσόδων του ένα μικρό ποσοστό αφορά στο κέρδος, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα αποτελούν κεφάλαιο για να μεγαλώσει και να συντηρήσει την επόμενη γενιά χοίρων.

ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
• Η έλλειψη εσόδων, που στην περίπτωση του Α.Ζ. οφείλεται, όπως υποστηρίζει, στην αφερεγγυότητα της ΣΒΕΚΗ, δημιουργεί και μία ολόκληρη σειρά από αλυσιδωτές συνέπειες, που τελικά ανατρέπουν τον γενικότερο προγραμματισμό της ζωής του. Για παράδειγμα, ο συγκεκριμένος χοιροτρόφος έχει ένα στεγαστικό δάνειο που πήρε παλιότερα και σήμερα δυσκολεύεται να αποπληρώσει.
Μάλιστα, για να περιγράψει με πιο γλαφυρό τρόπο το πρόβλημά του, κάνει λόγο και για μία οξύμωρη κατάσταση, στον τρόπο που οι τράπεζες λειτουργούν και προασπίζουν τα συμφέροντά τους. Έτσι, όπως αναφέρει, η τράπεζα στην οποία εκδόθηκαν οι επιταγές που παρέλαβε από την ΣΒΕΚΗ, καθώς συνεργάζεται με την εταιρεία, είναι ταυτόχρονα κι εκείνη που του χορήγησε το στεγαστικό του δάνειο. Ενώ λοιπόν αυτή απαιτεί την καταβολή των δόσεων του δανείου, η ίδια δεν καταβάλλει στον χοιροτρόφο το αντίτιμο των επιταγών που του οφείλεται!

Κώστας Αγόρης
proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια: