Στο Μοναστηράκι εικόνα από το Κουκούλι…

Σε παλαιοπωλείο ...Παραμυθιώτη

Η εικόνα της φωτογραφίας είναι μία από τις δεκάδες που αφαίρεσαν αρχαιοκάπηλοι τις ημέρες των Χριστουγέννων από την εκκλησία στο Κουκούλι Ζαγορίου. Η εικόνα αυτή αγοράστηκε από Γιαννιώτη, παραδόθηκε στην Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας και οδήγησε στην σύλληψη ενός 73χρονου παλαιοπώλη στο Μοναστηράκι, με καταγωγή από την Παραμυθιά. Σήμερα βρίσκεται στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, όταν θα΄ πρεπε ήδη να έχει παραδοθεί στην εκκλησία όπου ανήκει, ενώ την ίδια ώρα οι έρευνες για την εξάρθρωση του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας φαίνεται ότι έχουν μπει στην...κατάψυξη!


Η σύλληψη του παλαιοπώλη στο Μοναστηράκι έγινε στις 5 Φεβρουαρίου. Στην κατοχή του, πέρα από την εικόνα αυτή, που προέρχεται από το Κουκούλι βρέθηκαν κι άλλες που είχαν αφαιρεθεί από μοναστήρια στην Σαμαρίνα και την Τσαγκαράδα.
Το παλαιοπωλείο του, ήταν ένα πραγματικό μουσείο, αποτελούμενο από δεκάδες αντικείμενα που είχαν κλαπεί.
Μεταξύ αυτών:
- Είκοσι μία εικόνες, διαφόρων απεικονίσεων και διαστάσεων
- Επτά τεμάχια (χάλκινα – αργυρά) επένδυσης Ευαγγελίων.
- Έξι σταυροί με επενδύσεις, (αργυρές ,ασημένιες, χάλκινες).
- Τρία δισκοπότηρα, εκ των οποίων τα δύο ισοϋψή με ύψος 27 cm και το τρίτο με ύψος 23 cm .
- Ένα Ευαγγέλιο με τμήμα χάλκινης επένδυσης.
- Δύο λίθινα ιγδία, με μέγιστο ύψος 16 και 30 cm αντίστοιχα, Βυζαντινών χρόνων εκ των οποίων το ένα με γουδοχέρι.
Η σύλληψη του 73χρονου παλαιοπώλη θα μπορούσε να αποτελέσει πράγματι την άκρη του νήματος ώστε να υπάρξει φως σε μία υπόθεση που ταλανίζει για περισσότερα από δύο χρόνια το Νομό Ιωαννίνων και να οδηγήσει στην εξάρθρωση του κυκλώματος που έχει αφαιρέσει από την περιοχή μεγάλο μέρος του θρησκευτικού και του πολιτιστικού της πλούτου.
Για λόγους όμως εντελώς ανεξήγητους οι έρευνες πάγωσαν. Τα κινητά τηλέφωνα του Παραμυθιώτη παλαιοπώλη τα οποία κατασχέθηκαν, ποτέ δεν ερευνήθηκαν, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι συνομιλητές του. Τα στοιχεία της κατάθεσής του δεν συσχετίστηκαν με πρόσωπα και πράγματα, έτσι και κάποια λεπτομέρεια που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη πήγε χαμένη.
Από τις αρχές Φεβρουαρίου λοιπόν, ούτε φωνή ούτε ακρόαση!
Άγνωστο για ποιους λόγους, όμως τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές ο παλαιοπώλης που συνελήφθη έχοντας στο μαγαζί του προς πώληση και την εικόνα από το Κουκούλι, αποτελεί αποδέκτη κλεμμένων αντικειμένων, όχι όμως αυτών που έχουν μεγάλη οικονομική και συλλεκτική αξία.
Αυτά κινούνται προς άλλες κατευθύνσεις. Αλλά προς τα κει μάλλον δεν ψάχνει κανείς, όπως δεν ψάχνει πλέον κανείς και σε τοπικό επίπεδο, όπου κάποιοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ή δεν ψάχνουν με τον κατάλληλο τρόπο. Πιθανόν η πολύμηνη σιωπή των αρχαιοκαπήλων να τους κάνει να εφησυχάζουν, αλλά σε κάθε περίπτωση η σιωπή αυτή δεν αποτελεί επιτυχία της αστυνομίας.

epiruspost

Δεν υπάρχουν σχόλια: