Διαφωνούν οι αρτοποιοί στην πρόταση για μείωση τιμών
Ενστάσεις από τους αρτοποιούς του Νομού Ιωαννίνων μετά την πρόταση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Αθηνών
Προβληματισμό στον κλάδο των αρτοποιών προκαλεί η δημοσιοποίηση της πρότασης της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων και Περιχώρων για την πώληση της φραντζόλας, δηλαδή των 350 γραμμαρίων του ψωμιού, προς 50 λεπτά, τη στιγμή που σήμερα η τιμή της είναι 30-40 λεπτά ακριβότερη.
Αν και ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί σαφείς λεπτομέρειες για τους τρόπους εφαρμογής της συγκεκριμένης πρότασης, η ανησυχία που εκφράζεται στα πλαίσια και των γενικότερων προβλημάτων των αρτοποιών είναι έντονη.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση κάθε βιοτέχνης θα μπορεί να ορίζει την τιμολογιακή του πολιτική, ενώ δεν θα είναι υποχρεωτικό η διαμόρφωση της τιμής στα 50 λεπτά την φραντζόλα. Όπως τονίστηκε, η τιμή αυτή θα ισχύει συγκεκριμένες ώρες κατά τη λειτουργία του αρτοποιείου, καθώς την ώρα λήξης της προσφοράς θα την ορίζει κάθε αρτοποιός ξεχωριστά.
Μία πρώτη ένδειξη της διαφοροποίησης που υπάρχει στο συγκεκριμένο ζήτημα, αποτελεί και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, μέσα από την οποία διευκρινίζει πως η συγκεκριμένη πρόταση δεν ελήφθη από τη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας και πως αφορά περίπου 40 σημεία πώλησης ψωμιού στο κέντρο της Αθήνας. Βέβαια, ενδιαφέρον για την ανάπτυξη αυτής της πρότασης εκφράζεται και από αρτοποιεία στη συμπρωτεύουσα.
Για παράλογες πρακτικές που δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη και που οδηγούν στον αποπροσανατολισμό των καταναλωτών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Ιωαννίνων Ορέστης Κωστής, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία λογική στην εφαρμογή αυτής της πρότασης.
Κανείς δε μπορεί να θέσει θέμα ωραρίου κατά την πώληση του ψωμιού, πόσω μάλλον να κάνει λόγο για άλλης ποιότητας προϊόντα, πιθανότατα δεύτερης διαλογής, που θα διατεθούν σε όσους δεν έχουν την οικονομική άνεση, σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόκειται για πρακτικές που αποπροσανατολίζουν τους καταναλωτές, πιθανώς για να οδηγήσουν σε άλλης ποιότητας προϊόντα, όπως κατεψυγμένα ή εισαγόμενες πρώτες ύλες. Παράλληλα πλήττουν και τον ίδιο τον κλάδο.
Είναι αδύνατο να μειώσεις κατά 40-50% τις τιμές, όταν τις διατηρείς στα ίδια επίπεδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, απορροφώντας ουσιαστικά τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες και τις συνεχείς αυξήσεις στα λειτουργικά έξοδα, υπογράμμισε ο κ. Κωστής. Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου ουσιαστικά οι επιχειρήσεις δεν θα είναι βιώσιμες, γεγονός που θα οδηγήσει σε άλλες δυσάρεστες αντιδράσεις, όπως απολύσεις προσωπικού, κατέληξε
Προβληματισμό στον κλάδο των αρτοποιών προκαλεί η δημοσιοποίηση της πρότασης της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων και Περιχώρων για την πώληση της φραντζόλας, δηλαδή των 350 γραμμαρίων του ψωμιού, προς 50 λεπτά, τη στιγμή που σήμερα η τιμή της είναι 30-40 λεπτά ακριβότερη.
Αν και ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί σαφείς λεπτομέρειες για τους τρόπους εφαρμογής της συγκεκριμένης πρότασης, η ανησυχία που εκφράζεται στα πλαίσια και των γενικότερων προβλημάτων των αρτοποιών είναι έντονη.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση κάθε βιοτέχνης θα μπορεί να ορίζει την τιμολογιακή του πολιτική, ενώ δεν θα είναι υποχρεωτικό η διαμόρφωση της τιμής στα 50 λεπτά την φραντζόλα. Όπως τονίστηκε, η τιμή αυτή θα ισχύει συγκεκριμένες ώρες κατά τη λειτουργία του αρτοποιείου, καθώς την ώρα λήξης της προσφοράς θα την ορίζει κάθε αρτοποιός ξεχωριστά.
Μία πρώτη ένδειξη της διαφοροποίησης που υπάρχει στο συγκεκριμένο ζήτημα, αποτελεί και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, μέσα από την οποία διευκρινίζει πως η συγκεκριμένη πρόταση δεν ελήφθη από τη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας και πως αφορά περίπου 40 σημεία πώλησης ψωμιού στο κέντρο της Αθήνας. Βέβαια, ενδιαφέρον για την ανάπτυξη αυτής της πρότασης εκφράζεται και από αρτοποιεία στη συμπρωτεύουσα.
Για παράλογες πρακτικές που δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη και που οδηγούν στον αποπροσανατολισμό των καταναλωτών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Ιωαννίνων Ορέστης Κωστής, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία λογική στην εφαρμογή αυτής της πρότασης.
Κανείς δε μπορεί να θέσει θέμα ωραρίου κατά την πώληση του ψωμιού, πόσω μάλλον να κάνει λόγο για άλλης ποιότητας προϊόντα, πιθανότατα δεύτερης διαλογής, που θα διατεθούν σε όσους δεν έχουν την οικονομική άνεση, σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόκειται για πρακτικές που αποπροσανατολίζουν τους καταναλωτές, πιθανώς για να οδηγήσουν σε άλλης ποιότητας προϊόντα, όπως κατεψυγμένα ή εισαγόμενες πρώτες ύλες. Παράλληλα πλήττουν και τον ίδιο τον κλάδο.
Είναι αδύνατο να μειώσεις κατά 40-50% τις τιμές, όταν τις διατηρείς στα ίδια επίπεδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, απορροφώντας ουσιαστικά τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες και τις συνεχείς αυξήσεις στα λειτουργικά έξοδα, υπογράμμισε ο κ. Κωστής. Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου ουσιαστικά οι επιχειρήσεις δεν θα είναι βιώσιμες, γεγονός που θα οδηγήσει σε άλλες δυσάρεστες αντιδράσεις, όπως απολύσεις προσωπικού, κατέληξε
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου