Να γίνει διαχειριστικός έλεγχος

Οικτρή θεωρεί την οικονομική κατάσταση στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης και καλεί εκ νέου το νομάρχη να δώσει τα πλήρη οικονομικά στοιχεία στη δημοσιότητα. Την ίδια ώρα, όπως προέκυψε μετά από σχετική ερώτηση του «Η.Α.», η αντιπολίτευση εκτιμά ότι υπάρχουν χρέη, τα οποία η νομαρχιακή αρχή αποφεύγει να παραδεχθεί για πολιτικούς λόγους.

Μάλιστα, το ύψος των οφειλών αυτών, μαζί με το επίσημο ποσό των οφειλών των 7 εκατ. ευρώ, ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για την οχταετή πολιτική του Αλέκου Καχριμάνη. Το ποσό αυτό, πάντως, είχε αναφέρει σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης και χθες επανέλαβε πως «με βάση τα στοιχεία τα οποία σας έδωσα εκεί είναι».
Περιγράφοντας την εικόνα και την κατάσταση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, ο επικεφαλής της κίνησης «Άπειρος Τόπος» ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός. «Έργα στο μιλητό, έργα χωρίς εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και εργολάβοι σε αδιέξοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, απέδωσε εμμέσως εκ νέου ρόλο κομματάρχη στον Αλ. Καχριμάνη, σημειώνοντας: «Νομαρχία Ιωαννίνων: κλασική περίπτωση διαχείρισης ανάλογη με αυτή που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία».

«Πολιτική απάτη»

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης διευκρίνισε, πάντως, πως η αναφορά του περί απάτης από την πλευρά της νομαρχιακής αρχής, παραπέμπει στην «πολιτική απάτη» και αναφέρθηκε στα πρόσφατα στοιχεία που κατατέθηκαν στο νομαρχιακό συμβούλιο. Βάσει αυτών συνήγαγε το συμπέρασμα ότι ο νομάρχης εξακολουθεί να οδηγηθεί στη χρεοκοπία το νομό, αφού, όπως είπε, το πρόγραμμα έργων του 2010 περιλαμβάνει έναν προϋπολογισμό 32 εκατ. ευρώ και οι πιστώσεις ανέρχονται μόλις σε 12 εκατ. ευρώ. «Ποιος θα τα πληρώσει τα υπόλοιπα χρήματα;», αναρωτήθηκε ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης και πρόσθεσε πως ο θεσμός της αιρετής περιφέρειας θα αντιμετωπίσει προβλήματα.
Σχετικά με τα στοιχεία αναφέρθηκε σε δύο ακόμη κατηγορίες έργων και συγκεκριμένα: Στο πρόγραμμα σχολικής στέγης το ποσό που αντιστοιχεί στο νομό για έργα ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, αλλά οι δεσμεύσεις είναι για 15 εκατ. ευρώ και στο πρόγραμμα έργων που χρηματοδοτείται από τέλη και δικαιώματα το ποσό που αντιστοιχεί ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα κάλεσε τον Αλ. Καχριμάνη να προστατεύσει τη δημόσια διοίκηση, θεωρώντας ότι με τη συμπεριφορά που ακολουθεί «την αναγκάζει να κινείται στα όριά της».

Το δάνειο

Σχετικά με την ανάγκη σύναψης του δανείου, ύψους 7 εκατ. ευρώ που προτίθεται να συνάψει η νομαρχιακή αρχή, η αντιπολίτευση τις θεωρεί επιδερμικές. Μάλιστα, επιμένει πως εάν ο νομάρχης δεν ήξερε ότι οι πόροι είναι θεσμοθετημένοι, τότε κακώς προχώρησε στη δημοπράτηση των έργων ή την κατασκευή τους. Ο Μ. Χατζηεφραιμίδης απέρριψε την τακτική του νομάρχη και τάχθηκε υπέρ της δρομολόγησης των έργων εκείνων που σχεδιάζονται, ιεραρχούνται και προγραμματίζονται βάσει των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. «Λέμε όχι στη λογική της προχειρότητας, της τσαπατσουλιάς και του ευκαιριακού», πρόσθεσε και δήλωσε ότι κατανοεί την αγωνία των εργολάβων που περιμένουν να πληρωθούν.
Αναφερόμενος στην απόφαση του δανείου επισήμανε ότι «δεν οδηγεί πουθενά» και αντέτεινε ότι το πρόβλημα των οφειλών μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνετή διαχείριση. Παράλληλα, εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να συναφθεί το δάνειο των 7 εκατ. και χαρακτήρισε «ανήκουστο» τον ισχυρισμό του νομάρχη ότι έτσι βοηθά το κράτος. «Αντίθετα δημιουργεί πρόσθετα βάρη», σημείωσε και ανέφερε ότι «το κακό που κάνουμε είναι πολλαπλό» για να διευκρινίσει στη συνέχει ότι οι επιπτώσεις, μέσω της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, θα επηρεάσουν τους νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.

Πρέπει να παρέμβει η Περιφέρεια Ηπείρου
Οι χειρισμοί της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων στην υλοποίηση των έργων και οι οφειλές προς τους εργολάβους θα έχουν και συνέχεια.
Κι αυτό γιατί η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης εμφανίζεται πεπεισμένη ότι θα ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Σε πολιτικό επίπεδο, η κίνηση του Μάκη Χατζηεφραιμίδη προτείνει στους αρμόδιους εποπτικούς φορείς να παρέμβουν και να ασκήσουν τους προβλεπόμενους ελέγχους. Αποδέκτης της σχετικής πρότασης που διατύπωσε δημόσια χθες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, είναι η περιφερειάρχης Δήμητρα Γεωργακοπούλου. «Καλούμε κάθε υπεύθυνο, και βεβαίως την Περιφέρεια Ηπείρου, να ζητήσει οικονομικό έλεγχο στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων», τόνισε ο κ. Χατζηεφραιμίδης. Και πρόσθεσε πως με τους ελέγχους αυτούς «θα αποκαλυφθεί το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο είναι πολλαπλάσιο από αυτό των 7 εκατομμυρίων που επιχειρεί (ο νομάρχης) να πάρει». Για μια ακόμη φορά αναρωτήθηκε «που πήγαν τα λεφτά», σημειώνοντας μάλιστα πως είναι ένα ερώτημα που θέτουν οι πολίτες και κατέληξε πως η αναφορά του νομάρχη ότι με το δάνειο θα αποπληρωθούν έργα οδοποιίας δεν ευσταθεί. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι στα 47 έργα που δόθηκαν στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται αρδευτικά έργα, αλλά και το παγοδρόμιο Μετσόβου.
agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: