Βάζουν λουκέτο πολλά καφενεία στα χωριά

Οξύτατες αντιδράσεις στους κατοίκους της Ηπειρωτικής υπαίθρου, έχει προκαλέσει η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση να ενταχθούν στον ΟΑΕΕ από τον ΟΓΑ, όπου ήταν ασφαλισμένοι οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα χωριά κάτω από 1.000 κατοίκους, όπως οι ιδιοκτήτες καφενείων, παντοπωλείων κ.λπ. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των εισφορών τους, που ουσιαστικά τους οδηγεί σε κλείσιμο!
Όπως λένε οι ιδιοκτήτες καφενείων στα χωριά, «οι εισπράξεις από το καφενείο είναι μερικά ευρώ την ημέρα. Αν επιμείνουν να πληρώσουμε ασφαλιστικές εισφορές, τότε καλύτερα να τα κλείσουμε»!


ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ
Η εγκύκλιος του Ταμείου Ασφάλισης Επαγγελματιών (πρώην ΤΕΒΕ), που επιβάλλει την υποχρεωτική ασφάλιση στο Ταμείο και όσων είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και διατηρούν παραδοσιακά καφενεία, έχει αναστατώσει τους πάντες στα χωριά.
Οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποστηρίζουν πως «η νέα κυβερνητική απόφαση θα πλήξει περαιτέρω το έτσι κι αλλιώς μειωμένο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και κυρίως των ιδιοκτητών καφενείων, παντοπωλείων, κουρείων, οι οποίοι μένοντας σε χωριά κάτω των 1000 κατοίκων είχαν τη δυνατότητα –αν και ελεύθεροι επαγγελματίες- να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ και όχι στον ΟΑΕΕ».

ΑΝΤΙ 600 ΤΩΡΑ 3.000 ΕΥΡΩ!
Μπορούσαν να πληρώνουν 600 ευρώ ετησίως και να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, ενώ τώρα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν περίπου 3.000 ευρώ τον χρόνο στο ΟΑΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καταβολή της σύνταξης, καθώς προκύπτει διαδοχική ασφάλιση κ.λπ.
Τα καφενεία και τα παντοπωλεία δίνουν ζωή στα χωριά, και πρέπει πάση θυσία να κρατήσουν ανοιχτές τις πόρτες τους.

ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ…
Τα μπακάλικα, αλλά και τα καφενεία στην Ήπειρο, είναι ένα κομμάτι της τοπικής παράδοσης.
Στα μικρά μπακάλικα, μόλις λίγων τετραγωνικών μαγαζάκια, χωρούν όλα τα προϊόντα: γαλακτοκομικά, αλλαντικά, ζυμαρικά, όσπρια κ.λπ.
Ακόμη αντέχουν τη μάχη με τα σούπερ μάρκετ.
«Σεβασμός στον πελάτη» είναι η συνταγή της διαχρονικής επιβίωσης της μικρής επιχείρησης, αλλά και η διαφορά του μπακάλικου από τις μεγάλες, σύγχρονες αλυσίδες εμπορίας τροφίμων.
Έτσι έχουν κερδίσει τον κόσμο, τη σταθερή, αλλά και την καινούργια πελατεία τους, χρόνια τώρα.
proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια: