Υπό κατάληψη τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Για περίπου τρεις ώρες ομάδα νεαρών κρατούσε υπό κατάληψη τα γραφεία της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρόμενη για τις συλλήψεις 11 διαδηλωτών σε πορεία που έγινε το Σάββατο στον Βύρωνα.

Υπό κατάληψη βρέθηκαν τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ σήμερα το πρωί για περίπου 3 ώρες. Ομάδα νεαρών, που πρόσκεινται ιδεολογικά στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, εισέβαλαν στα γραφεία γύρω στις 11 το πρωί σπάζοντας και τις δύο πόρτες, κρεμώντας ταυτόχρονα ένα πανό έξω από το μπαλκόνι, χωρίς όμως να προκαλέσουν άλλες υλικές ζημίες. Ο λόγος που οδήγησε τους νεαρούς σε αυτή την κίνηση είναι οι άδικες, όπως υποστηρίζουν, συλλήψεις που έγιναν το Σάββατο στον Βύρωνα Αττικής, καθώς και η αστυνομική βία. Ο Γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Χρυσόστομος Βούζας, τόνισε πως το θέμα θεωρείται λήξαν ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα ζητηθεί η παρέμβαση της αστυνομίας ή του Εισαγγελέα, για να μην δυναμιτιστεί το κλίμα.
Έσπασαν τις πόρτες και ανάρτησαν πανό
Όλα ξεκίνησαν λοιπόν λίγο πριν τις 11 το πρωί, με μια ομάδα νεαρών (κοντά στα 50 άτομα) να κατευθύνεται στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ναπ. Ζέρβα 1. Εκεί 8 απ' αυτούς, αφού έσπασαν την ταμπέλα που βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου, η οποία παραπέμπει στα γραφεία, ανέβηκαν στον τέταρτο όροφο. Εκεί βρήκαν τις πόρτες κλειστές, καθώς χθες είχε δοθεί άδεια στο προσωπικό που εργάζεται εκεί κι έτσι δεν υπήρχε κανείς. Για το λόγο αυτό προκειμένου να μπουν μέσα, τις έσπασαν. Από εκείνο το σημείο και μετά μετέτρεψαν το χώρο σε επιτελικό τους γραφείο. Πήραν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, σπάζοντας ένα συρτάρι, ενώ χρησιμοποίησαν και το φαξ προκειμένου να στείλουν την ανακοίνωσή τους σε ΜΜΕ, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Βούζα, ακόμα και στον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ταυτόχρονα ανάρτησαν ένα πανό στο οποίο παρέφραζαν το σήμα και το όνομα του κόμματος γράφοντας τα αρχικά ΜΠΑ.ΤΣΟ.Κ και προσθέτοντας χέρια που κρατούσαν κλομπ στις αχτίδες του πράσινου ήλιου.
Την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι νεαροί που βρίσκονταν έξω από το κτίριο, μοίραζαν τις ανακοινώσεις στους περαστικούς ενώ χρησιμοποίησαν υπολογιστές και ηχεία για να παίξουν μουσική.
Ψύχραιμη η αντίδραση της Ν.Ε.
Η Ν.Ε. επιτροπή του ΠΑΣΟΚ με το που πληροφορήθηκε την υπάρχουσα κατάσταση αντέδρασε ψύχραιμα, μη θέλοντας να δυναμιτίσει το κλίμα. Στα γραφεία του κόμματος έφτασε το μέλος της Χρήστος Γιωτόπουλος, ο οποίος ανέλαβε το ρόλο του διαπραγματευτή. Έτσι αφού συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους 8 νεαρούς, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν ήρθαν για να προκαλέσουν ζημιές, αλλά μόνο για να χρησιμοποιήσουν το φαξ προκειμένου να στείλουν την ανακοίνωσή τους, τους είδε να αποχωρούν γύρω στις δύο το μεσημέρι. Όπως μας τόνισε ο κ. Βούζας, από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε αυτή την κατάληψη, η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να μην ζητήσει την άμεση επέμβαση της αστυνομίας, η παρουσία της οποίας μάλλον θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε. Έτσι επικοινώνησαν με τον αστυνομικό διευθυντή Ιωαννίνων, ταξίαρχο Θεοχάρη Αγόρη, και του ζήτησαν την όσο το δυνατόν πιο διακριτική παρουσία των αστυνομικών. Χαρακτηριστικό της στάσης της Ν.Ε. είναι και η απόφαση που πήρε να μην στραφεί δικαστικά κατά των νεαρών, αλλά να θεωρήσει το θέμα λήξαν.
Ο λόγος της κατάληψης
Η ανακοίνωση που έστειλαν οι νεαροί και ο λόγος ο οποίος του οδήγησε στην κίνηση αυτή, ήταν οι άδικες, όπως υποστηρίζουν, συλλήψεις 11 διαδηλωτών το προηγούμενο Σάββατο στον Βύρωνα. Όπως σημειώνουν μάλιστα στο κείμενό τους «Ο Βύρωνας για άλλη μια φορά μετατράπηκε σε πολεμικό πεδίο αφού το κράτος με τις δυνάμεις καταστολής του προσπάθησε να φιμώσει τις φωνές αντίστασης. Με μία ακόμα επικίνδυνη επιχείρηση διμοιρίες των ΜΑΤ και ομάδα Δ στο τέλος της πορείας επιτέθηκαν στους διαδηλωτές ρίχνοντας χημικά ξυλοκοπώντας και συλλαμβάνοντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους». Ταυτόχρονα ζητούν την άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών των συλληφθέντων, ενώ προειδοποιούν την Κυβέρνηση πως αν δεν αλλάξει τακτική θα τους βρίσκει συνέχεια μπροστά τους και μάλιστα «όχι με τις καλύτερες διαθέσεις».
neoiagones


Δεν υπάρχουν σχόλια: