Επίσκεψη της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Ηπείρου στην Άρτα




Υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα ζήτησε από τους διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Φιλιώ Νόκα – Ζαράχη, που επισκέφθηκε το νομό.

Συνάντηση με το σύνολο των νέων διευθυντών των δυο βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης
Υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα ζήτησε από τους διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Φιλιώ Νόκα – Ζαράχη, που επισκέφθηκε το νομό. Η Περιφερειακή διευθύντρια είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με το σύνολο των νέων διευθυντών σε διαδοχικές συναντήσεις που είχαν προγραμματίσει οι προϊστάμενοι των δυο βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης, Λεωνίδας Γκόρος και Νίκος Ράπτης αντίστοιχα. Αναλυτικότερα στο χώρο του 8ου δημοτικού σχολείου, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λεωνίδας Γκόρος συναντήθηκε από νωρίς το πρωί με όλους τους νηπιαγωγούς του νομού, προκειμένου να τους ενημερώσει για το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί σε όλα τα νηπιαγωγεία, τον εξορθολογισμό των δαπανών που απαιτούν τα νέα οικονομικά δεδομένα και να ζητήσει τη συνεργασία όλων, ώστε να ξεπερνιόνται τα κάθε λογής εμπόδια και να δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες για τους λιλιπούτειους μαθητές. Ο ίδιος στις δηλώσεις του, λίγο αργότερα, τόνισε ότι θα αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα φαινόμενα μη τήρησης του ωραρίου λειτουργίας, παρακλήσεις του προγράμματος διδασκαλίας κλπ, κάτι που επίσης κατέθεσε στην εν λόγω συνάντηση.

Ο κ. Λεωνίδας Γκόρος παρουσίασε τους νέους διευθυντές στους οποίους ευχήθηκε και ο ίδιος καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντά τους και ζήτησε τη συνεργασία όλων για την καλύτερη δυνατή πορεία του νέου σχολικού έτους. «Πιστεύω ακράδαντα ότι συγκαταλέγεστε στους άριστους μεταξύ άριστων εκπαιδευτικών της περιφέρειάς μας και όχι απλά στους άριστους της διοίκησης, ο ρόλος σας στην προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση της παιδείας, είναι πολύ σημαντικός και καθοριστικός. Γι’ αυτό και ο ρόλος σας δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε διεκπεραιωτές γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά να γίνετε οι ίδιοι ηγέτες, δίνοντας κατευθύνσεις και ανοίγοντας δρόμους με ορίζοντες, προκειμένου κινητοποιήσετε το δαιδαλώδες σύστημα της διοίκησης και της εκπαίδευσης. Θέλω να γνωρίζετε ότι τόσο η στήριξή μου, όσο και η εμπιστοσύνη μου αλλά και η στενή συνεργασία μου μαζί σας είναι δεδομένη», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γκόρος απευθυνόμενος στους νέους διευθυντές.
Συνεργασία
Ακολούθως η κ. Νόκα – Ζαράχη, απευθυνόμενοι σε όλους τόνισε ότι έχει απέναντί της άξιους εκπαιδευτικούς και ανθρώπους, των οποίων ζήτησε την συνεργασία. Ξεκαθάρισε ότι ένα σχολείο με καλό και ικανό διευθυντή ξεπερνά ει τα προβλήματα και λειτουργεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Όμως στην εισήγησή της στάθηκε σε βασικά σημεία και προβλήματα που θα πρέπει να ξεπεραστούν και να μην γίνουν αντικείμενο «αντιπολιτευτικής τακτικής και μικροπολιτικής», γιατί ο χώρος της εκπαίδευσης δεν προσφέρεται για τέτοια αντιμετώπιση. Μεταξύ αυτών και το σοβαρό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει με την καθυστέρηση της έκδοσης και διανομής των σχολικών βιβλίων. Η ίδια ανέφερε ότι αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα και ανακοίνωσε ότι τα βιβλία θα φτάσουν στα σχολεία στο τέλος του Οκτωβρίου. Για την αιτία αυτής της καθυστέρησης δεν αναφέρθηκε αναλυτικά, τονίζοντας ότι «Σήμερα πρόκειται να κάνει ανακοινώσεις η υπουργός για το θέμα αυτό και δεν θέλω να προκαταλάβω αυτές τις ανακοινώσεις της προϊσταμένης μου». Ωστόσο, ανέφερε ότι ο διαγωνισμός για τα σχολικά βιβλία είχε γίνει από τις 27 Οκτωβρίου, όμως δεν έφτασαν ως σήμερα στα σχολεία, όταν μέχρι τις 10 Αυγούστου ήταν πάντοτε στα κέντρα διανομής των κατά τόπους διευθύνσεων. Ζήτησε την συνεργασία των διευθυντών προκείμενου να μπορέσουν να λειτουργήσουν μέχρι τα φτάσουν τα βιβλία, μέσω διαδικτύου με το πρόγραμμα «ανοιχτό σχολείο» και με DVD που θα σταλούν από το υπουργείο.

Για τις μεταφορές
Υπευθυνότητα ζήτησε η κ. Νόκα από τους διευθυντές και ως προς τον έλεγχο των μεταφορών που θα γίνονται για τα σχολεία. Ήδη όπως ανακοίνωσε είχε υπάρξει απολύτως εξορθολογισμός στην διαδικασία αυτή και πλήρης έλεγχος. «Γνωρίζουμε τόσο εμείς όσο και το υπουργείο τα πάντα. Πόσα παιδιά φοιτούν σε κάθε σχολείο, πόσα μετακινούνται, που μένουν και πού πηγαίνουν και από πού περνάνε. Το ίδιο και για τις ανάγκες των σχολείων σε σχέση με το προσωπικό. Παλιότερα μπορεί να υπήρχαν περιπτώσεις που δίνονταν λαθεμένα στοιχεία σχετικά με το ν αριθμό μαθητών, ώστε να γίνονται περισσότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Τώρα δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Υπάρχει πλήρης καταγραφή στο υπουργείο για τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «μετά τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων οι μετακινήσεις μαθητών στην Ήπειρο αυξάνονται κατά 5,25%, καθώς πέρυσι μετακινούνταν 9.300 μαθητές και φέτος θα μετακινούνται 9.800». Η ίδια ξεκαθάρισε ότι οι δαπάνες έχουν απόλυτα εξορθολογιστεί και δεν θα υπάρξουν πλέον φαινόμενα όπου για το ίδιο δρομολόγιο αναχωρούσε ένα λεωφορείο στις 7:45, δεύτερο 10 λεπτά αργότερα με ελάχιστο αριθμό μαθητών και αμέσως μετά υπήρχε και ταξί για την ίδια διαδρομή. «Είχαμε περίπτωση επίσης στην περιφέρειά μας όπου μεταφορέας δήλωνε επτά δρομολόγια και άλλη όπου πήρε μεταφορέας 100 χιλιάδες ευρώ για ένα χρόνο. Αυτά τελείωσαν. Δεν τα αντέχει η ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι διευθυντές μπορούν ο καθένας για το δικό του σχολείο να ελέγχουν αν τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά.
Αποτελεσματικότητα
Η κ. Νόκα τόσο στην συνάντηση της με τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων όσο και σε εκείνη που ακολούθησε στο χώρο του 1ου γυμνασίου – λυκείου με τους διευθυντές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ζήτησε «αποτελεσματικότητα» σε ότι αφορά τα καθήκοντά τους. Χαρακτηριστικά η ίδια είπε:» Δεν μπορεί η Εκπαίδευση να καταντάει Άρειος Πάγος!», είπε εμφαντικά αναφερόμενη στις πολλαπλές μηνύσεις μεταξύ γονέων και καθηγητών που φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες, για υποθέσεις οι οποίες θα έπρεπε να έχουν λυθεί μέσα στο σχολείο. «Ο διευθυντής θα πρέπει να δίνει λύσεις εντός των σχολικών μονάδων», κατέληξε.
Στη διαδικασία που έγινε στο χώρο του 1ου γυμνασίου – λυκείου παραβρέθηκαν επίσης η σχολική σύμβουλος κ. Παπαχρήστου καθώς και Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Περιφέρειας Ηπείρου Ανδρέας Δήμου.
Και στη συζήτηση που έγινε με τους καθηγητές, τέθηκε το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων χωρίς βιβλία, ενώ ανακοινώθηκε από τον κ. Δήμου η αναλυτική ενημέρωση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη στην Φιλιππιάδα για όλους τους διευθυντές Άρτας και Πρέβεζας, αναφορικά με το νέο πρόγραμμα σπουδών και την ερευνητική εργασία που εισάγεται από φέτος στα σχολεία και συγκεκριμένα στην πρώτη λυκείου.
Εξορθολογισμός
Στην διαδικασία που έγινε ο προϊστάμενος της Β/θμιας εκπαίδευσης Δημήτρης Ράπτης, ευχήθηκε καλή υγεία και δύναμη στους νέους διευθυντές προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, ενώ αναφορικά με τα κενά εκπαιδευτικού προσωπικού για τα λύκεια της τεχνολογικής κατεύθυνσης δήλωσε: «Τα κυρίαρχα ζητήματα είναι ο εξορθολογισμός του εκπαιδευτικού προσωπικού, ο αριθμός των τμημάτων σε κάθε σχολείο και το ζήτημα των βιβλίων. Επίσης ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που προέκυψε σήμερα είναι η εκφρασμένη απόφασή μας και η δική μου βούληση και θέληση επιτέλους να πετύχουμε μια ισοκατανομή του μαθητικού πληθυσμού στα σχολεία. Σας είχα ενημερώσει, προφητικά κινούμενος, αναφορικά με τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν πάνω σε αυτό το θέμα και υπάρχουν ήδη κυρίως από αυτούς που με πολέμησαν και ήταν απέναντι σε αυτή τη θέση και σήμερα προσπαθούν με κάθε τρόπο να πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία που υποτίθεται ότι στηρίζουν, και να τα πάνε σε άλλα σχολεία τις αρεσκείας τους.
Πιστεύω ότι και με τη συνεργασία των διευθυντών θα κρατήσουμε την περίπτωση των μεταγραφών σε ανεκτά επίπεδα και θα γίνονται για περιπτώσεις μόνο αναγκαίων μεταγραφών ή περιπτώσεις μετοικεσίας»
Σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στα τεχνικά λύκεια και τις τεχνικές σχολές ανέφερε ότι κυρίως αφορούν στις ιατρικές ειδικότητας και τα παραϊατρικά επαγγέλματα. Λείπουν σύμφωνα με τον κ. Ράπτη 7 γιατροί, φυσιοθεραπευτές και εργασιοθεραπευτές. Όμως όπως τόνισε ο ίδιος, έλαβε ήδη σχετική ανακοίνωση από την περιφερειακή διεύθυνση ώστε να διαβιβάσει ηλεκτρονικά τα κενά που υπάρχουν στο υπουργείο, τα οποία θα καλυφθούν από αναπληρωτές πλήρους ή μερικής απασχόλησης.
Ανοιχτή πόρτα
Ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης που συμμετείχε στην διαδικασία στο 8ο δημοτικό για την Α/θμια Εκπαίδευση, απευθυνόμενος στους νέους διευθυντές των δημοτικών σχολείων, ευχήθηκε δύναμη και επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα για μια καλή σχολική χρονιά και τους ξεκαθάρισε ότι «Η πόρτα του γραφείου του θα είναι ανοιχτή για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει και μπορεί να δώσει λύση η αυτοδιοίκηση. Διευκρίνισε φυσικά ότι αναφέρεται σε μικροπαρεμβάσεις που μπορεί να απαιτηθούν και όχι σε μεγάλα έργα στο χώρο των σχολικών συγκροτημάτων που να απαιτούν γενικότερο σχεδιασμό και πιστώσεις.
Ο ίδιος ανακοίνωσε και τη δημοπράτηση του νέου σχολικού συγκροτήματος στο χώρο του 7ου Δημοτικού σχολείου που θα γίνει την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα η κ. Νόκα τονίζοντας προς στους διευθυντές ότι τα σχολεία δεν ανήκουν μόνο στους μαθητές, τους καθηγητές αλλά ανήκουν στην κοινωνία ζήτησε να υπάρχει συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αρταίων για τη μέχρι τώρα καλή συνεργασία που είχε με τις δυο διευθύνσεις σε θέματα που αφορούν τα σχολεία. Όπως και στην περίπτωση της μεταφοράς των μαθητών του 7ου, στο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας όπου θα λειτουργήσει από φέτος.
http://www.ixotisartas.gr/newspaper/index.php?option=com_content&view=article&id=7358:2011-09-02-13-51-16&catid=1:local&Itemid=28

Δεν υπάρχουν σχόλια: