Οι εφτά γυναίκες της Παραμυθιάς και ο συνεταιρισμός τους

Εφτά γυναίκες της Ηπείρου ξυπνούν από τα χαράματα και μέχρι αργά το βράδυ ζυμώνουν, πλάθουν, κοσκινίζουν... Με στόχο να διατηρήσουν την παράδοση, αλλά και να ενισχύσουν το οικογενειακό τους εισόδημα, οι γυναίκες αυτές, ηλικίας από 40 έως 60 ετών, δημιούργησαν το Εργαστήριο Παραδοσιακών Προϊόντων Παραμυθιάς με την επωνυμία «Σουλιώτισσες».
Η εργασία ξεκινά από νωρίς το πρωί, όταν αρχίζουν να ετοιμάζονται οι πρώτες πίτες και να μπαίνουν στο φούρνο. «Οι πίτες στην Ήπειρο έχουν μια διαφορετική μορφή. Έχουν πολλά φύλλα, είναι με αγνά προϊόντα, στηριζόμενες σε παραδοσιακές συνταγές. Όπως τις έκαναν οι γιαγιάδες μας και οι μαμάδες μας, έτσι τις φτιάχνουμε κι εμείς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού, Ελένη Παπαδοπούλου.


Η ιδέα για δημιουργία του Συνεταιρισμού Γυναικών «Σουλιώτισσες» και του εργαστηρίου "έπεσε στο τραπέζι", όταν οι εφτά γυναίκες σκέφτηκαν πως έπρεπε να συμπληρώσουν με κάποιο τρόπο το οικογενειακό τους εισόδημα: «Δεν υπάρχουν στην περιοχή πολλές δυνατότητες για εργασία. Για τις γυναίκες είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα. Εμείς είμαστε αγρότισσες και βοηθούσαμε τους συζύγους στα χωράφια και τις ελιές. Έτσι, σκεφτήκαμε πώς μπορούμε να βγάλουμε κάποια χρήματα, φτιάχνοντας παραδοσιακά προϊόντα. Να εκμεταλλευτούμε το μεράκι που είχαμε για τις παλιές συνταγές», πρόσθεσε η κ. Παπαδοπούλου.
Εκτός από πίτες, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν στο χώρο του εργαστηρίου όλα τα γλυκά του κουταλιού, ανάλογα με την εποχή, γλυκά ταψιού, μαρμελάδες, τραχανά, καθώς επίσης μπισκότα, βουτήματα και κουραμπιέδες. «Ποντάρουμε πολύ στην ποιότητα και αυτή δεν την διαπραγματευόμαστε», καταλήγει η αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού.
Το εργαστήριο άρχισε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2008 και μέσα στους στόχους των εφτά γυναικών είναι να αναπτυχθεί για να μπορεί να εξυπηρετεί τις απαιτήσεις των πελατών από όλες τις περιοχές της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: