Με ωράριο δημοσίου οι επισκέψεις στη Δωδώνη!

Όποιος πρόλαβε – πρόλαβε, γιατί στις 3 μ.μ. ο χώρος κλείνει...

Πολλοί είναι οι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, που κάθε καλοκαίρι έρχονται στα Γιάννινα και περιηγούνται στα αξιοθέατα της πόλης και της γύρω περιοχής. Το Κάστρο, το Νησί, το Σπήλαιο και φυσικά το αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης είναι μερικοί από τους προορισμούς που οι τουρίστες στην πλειοψηφία τους επιλέγουν να δουν από κοντά.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν ελλείψεις που μπορούν να διορθωθούν με μικρές παρεμβάσεις, ώστε το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας να γίνει πιο φιλικό απέναντι στον επισκέπτη.


Παράλληλα, απαιτείται μία γενικότερη αναδιάταξη της πολιτικής που ακολουθείται από τους αρμόδιους φορείς του πολιτισμού και του τουρισμού, προκειμένου οι ξένοι να έχουν πιο άνετη πρόσβαση στα ντόπια αξιοθέατα και καλή εξυπηρέτηση, για να φεύγουν τελικά απ’ τα Γιάννινα με τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις.Οι πινακίδες στο Κάστρο που συχνά δεν αναγράφουν ονόματα δρόμων και μνημείων στα αγγλικά, καθώς και το περιορισμένο ωράριο του περιπτέρου ενημέρωσης στο Μόλο είναι ένα παράδειγμα του τι απαιτείται να γίνει για να αλλάξει η πολιτική που ακολουθείται στον τομέα του τουρισμού, χωρίς μεγάλο κόστος. Ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα είναι το ωράριο στο ίδιο το αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης. Χώρος που σε καθημερινή βάση προσελκύει σημαντικό αριθμό επισκεπτών.

ΩΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ…
Το Θέατρο λοιπόν έχει πολύ συγκεκριμένες ώρες που είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους αυξάνει σημαντικά ο αριθμός τους. Συγκεκριμένα, ο χώρος είναι ανοιχτός από τις 8:30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και με το τέλος του ωραρίου κλείνει η είσοδός του, ανεξαρτήτως του αν υπάρχει έξω απ’ αυτήν κόσμος που μπορεί να περιμένει την σειρά του για να μπει!

ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που μετέφερε χθες στον «Π.Λ.» αναγνώστης ο οποίος βρέθηκε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Πολλοί επισκέπτες λοιπόν ήταν έξω από την είσοδό του, αναμένοντας την σειρά τους για να μπουν σ’ αυτόν. Ωστόσο, στις 3 ακριβώς έκλεισε η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου, βάση του ωραρίου φυσικά και οι τουρίστες που περίμεναν επί αρκετή ώρα μέσα στη ζέστη για να δουν το μνημείο υποχρεώθηκαν να φύγουν άπρακτοι!

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ…
«Δεν είναι δυνατόν να κλείνει τόσο νωρίς ένας αρχαιολογικός χώρος του επιπέδου της Δωδώνης. Κανονικά θα έπρεπε να μένει ανοιχτός ως το βράδυ για να μπορεί να τον θαυμάζει ο κόσμος όλες τις ώρες», σημείωσε ο εν λόγω αναγνώστης, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στον εκνευρισμό όλων εκείνων των επισκεπτών που δεν κατάφεραν την Δευτέρα να μπουν στο αρχαίο Θέατρο, παρά το γεγονός ότι διήνυσαν αρκετά χιλιόμετρα για αν φτάσουν σ’ αυτό. «Αντί να κοιτάζουμε πώς θα ευχαριστήσουμε όσους μας επισκέπτονται, τους αρνούμαστε την είσοδο στον χώρο, παρά την αναμονή στην ζέστη έξω απ’ αυτόν. Πρέπει κάτι αν γίνει, γιατί αυτοδυσφημιζόμαστε», κατέληξε.

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Στο μεταξύ, τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης επισκέπτονται καθημερινά το καλοκαίρι τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο που έρχονται στην περιοχή μας για διακοπές ή περνούν από δω κατευθυνόμενοι σε κάποιον άλλο προορισμό.
Το «ασφυκτικό» ωράριο λειτουργίας του δεν επαρκεί για να προλάβουν να δουν το Θέατρο και τον υπόλοιπο χώρο όλοι οι επισκέπτες, καθώς η περιήγηση διαρκεί αναγκαστικά αρκετή ώρα. Καλό θα ήταν λοιπόν η ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που είναι και ο αρμόδιος φορέας για τη Δωδώνη να φροντίσει τουλάχιστον για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του χώρου ως το απόγευμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Εξάλλου, η είσοδος στο χώρο περισσότερων επισκεπτών –που μπαίνουν στον κόπο να φτάσουν ως την Δωδώνη- συνεπάγεται και μεγαλύτερα έσοδα απ’ τα εισιτήρια, τα οποία μπορούν να καλύψουν μέρος των λειτουργικών εξόδων.
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6567&catid=13


Δεν υπάρχουν σχόλια: