Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου υπό τη σκιά του Μνημονίου

Για τον περιορισμό των δημοσίων εσόδων ανησυχεί η Περιφερειακή Αρχή, για δεσμεύσεις και χρέη που δεσμεύουν την αναπτυξιακή προοπτική μιλάει η μείζονα αντιπολίτευση
Ρεπορτάζ ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ


Σε μία συνεδρίαση που κράτησε πάνω από τρεις ώρες και τελικά δεν ήταν πολιτικά ανώδυνη, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ενέκρινε χθες το βράδυ τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2011. Το κρίσιμο ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι σύμβουλοι των δύο μεγάλων παρατάξεων κυρίως ήταν σε ποιους οφείλονται… οι οφειλές που περιγράφει ο προϋπολογισμός.


Στο κράτος και το μνημόνιο είπε η παράταξη Καχριμάνη και ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού, στην αλόγιστη πολιτική έργων των νομαρχιών που δημιούργησε χρέη είπε η παράταξη Αργύρη η οποία καταψήφισε τον προϋπολογισμό εκτός από κωδικούς που αφορούσαν βασικές λειτουργικές δαπάνες. Το αρχικό ερώτημα πάντως το μεσημέρι που ξεκινούσε το συμβούλιο, ήταν αν μπορεί άραγε ένα περιφερειακό συμβούλιο να εγκρίνει απογραφή της περιουσίας της Περιφέρειας Ηπείρου και επιπλέον και τον προϋπολογισμό του 2011; Πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου θα ευχόταν να είναι λογιστές ή να έχουν εισηγήσεις από λογιστές. Γιατί οι απορίες και τα ερωτήματα φάνηκε να είναι περισσότερα από τις βεβαιότητες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη συζήτηση για την απογραφή της περιουσιακής κατάστασης της Περιφέρειας, δεν επιτράπηκαν τελικά από το προεδρείο τοποθετήσεις αφού είχε περάσει ήδη μιάμιση σε ερωτήσεις και απαντήσεις. Στο τέλος η απογραφή ψηφίστηκε με ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης Καχριμάνη, επιφυλάξεις από την παράταξη Αργύρη και λευκό από τις τρεις άλλες παρατάξεις. Σε αυτή τη διαδικασία πάντως ο Βαγγέλης Αργύρης έθεσε το ερώτημα που φάνηκε ότι θα του δώσει και συνέχεια, αν υλοποιούνται αυτή τη στιγμή έργα με προφορική εντολή και όχι με σύμβαση για να πάρει απάντηση από τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη ότι δεν υπάρχει καμία προφορική εντολή για κανένα έργο. Όσο για έργα των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων που μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου δεν είχαν προλάβει να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης, φαίνεται ότι… δεν υπάρχουν, μέχρι τουλάχιστον να ξανάρθουν για ένταξη σε κάποιο νέο πρόγραμμα. Ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίστηκε είναι ότι οι Νοµαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δεν εφαρµόζουν το διπλογραφικό σύστηµα «µε αποτέλεσµα να είναι δυσχερής η απογραφή των παραπάνω στοιχείων, αφού δεν τηρούνται ισοζύγια, λογιστικές καρτέλες κ.λ.π.» όπως σημείωνε η εισήγηση. Θα απαιτηθεί έκδοση Π.∆. για την εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος γενικής και αναλυτικής λογιστικής – κοστολόγησης από τις Περιφέρειες, κάτι που αναμένεται να γίνει όπως ειπώθηκε από το 2012.


Ο προϋπολογισμός
Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ήταν μια εξαντλητική διαδικασία ερωτήσεων και εισηγήσεων από τους συμβούλους, με τις περισσότερες ερωτήσεις να τις κάνει η παράταξη Αργύρη. Πρέπει, δε, να μίλησαν οι περισσότεροι σύμβουλοι από κάθε άλλη συνεδρίαση, και για πρώτη φορά στην πλειοψηφία τους.
Η εισήγηση της περιφερειακής αρχής για τον προϋπολογισμό, η οποία έγινε από τον σύμβουλο Νίκο Καττή φρόντισε να θέσει εξ αρχής τις δύο πολιτικές παραμέτρους που ελήφθησαν υπόψη για να συνταχθεί ο προϋπολογισμός: Η μία είναι η ανετοιμότητα του Καλλικράτη να αντιμετωπίσει το ζήτημα του προϋπολογισμού με τη σχετική εγκύκλιο να φτάνει πριν από λίγες μέρες και η άλλη το μνημόνιο και οι περιορισμοί που θέτει.
Ανέφερε δε χαρακτηριστικά το στοιχείο της υστέρησης του ΦΠΑ και της είσπραξης φόρων, με τον ΦΠΑ να έχει άμεση σχέση με τα έσοδα της περιφέρειας, αφού υπολογίζονται με ποσοστό επί της είσπραξης.
Πάνω σε αυτό το δίπολο, συντάχθηκε ο προϋπολογισμός ως προς τα έσοδα μειωμένος σε 30% επί όσων είχαν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου. Σημείωσε δε ότι απειλείται και άλλη μείωση σύμφωνα με την πορεία της οικονομίας. Υπό αυτές τις παραμέτρους και στοιχεία «το σχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας που βιώνουμε ως χώρα και είναι απόλυτα εφαρμόσιμο» κατέληξε ο κ. Καττής.

Δέσμευση με χρέη
Την εισήγηση της μείζονος αντιπολίτευσης έκανε ο Μιχάλης Κασσής ο οποίος εξαρχής δήλωσε προβληματισμένος για την εικόνα της Περιφέρειας, όπως προκύπτει μέσα από την απογραφή και τον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός αυτός δείχνει ότι σχεδιάζουμε κατά το δοκούν και όπως μας συμφέρει, είπε. Δεν πήραμε απαντήσεις για συγκεκριμένα θέματα όπως είναι οι μεταφορές των μαθητών, ανέφερε, ενώ κάνοντας μία θεώρηση του προϋπολογισμού, σημείωσε ότι τα 43 εκατ. ευρώ είναι λειτουργικές δαπάνες, και συμφωνούν να τα εγκρίνουν, ενώ για τα κονδύλια που είναι για επενδύσεις, αναρωτήθηκε: Τι προϋπολογισμό θα ψηφίσουμε; Τα 72 εκατ. ευρώ που αναφέρονται, πώς θα πληρωθούν ρώτησε, εκτιμώντας ότι στην ουσία είναι οφειλές για ήδη ενταγμένα 670 έργα, άρα δεν υπάρχει αναπτυξιακός σχεδιασμός στον προϋπολογισμό. Για «δυσάρεστη έκπληξη» μίλησε στη δήλωσή του ο Βαγγέλης Αργύρης επικεφαλής της παράταξης Ήπειρος τόπος να ζεις, που μίλησε και για έναν προϋπολογισμό που περιέχει μόνο χρέη, οφειλές και μισθοδοσίες. «Ήξερε όλα τα χρόνια ο Νομάρχης Καχριμάνης ότι από τους ΚΑΠ δικαιούται 8 έως 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Δινόταν, όμως, εντολές στους εργολάβους να κάνουν έργα και παρεμβάσεις 20 με 25 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά μεγάλο μέρος γίνονταν με απευθείας αναθέσεις αλλά και οι δημοπρατήσεις είχαν εκπτώσεις 2% ή 3%.
Σας είχε απασχολήσει ποτέ πώς θα τους πληρώσετε;», αναρωτήθηκε. Μετρώντας δε το χρέος μίλησε για χρέος των τεσσάρων Νομαρχιών στα 60 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Κατηγόρησε δε τον περιφερειάρχη για κακοδιαχείριση στη θητεία του ως νομάρχη: «Υπήρχαν κωδικοί χρηματοδότησης της Νομαρχίας με ανώτατο όριο χρηματοδότησης το 1.5 εκατομμύρια ευρώ. Δημοπρατήσατε 15 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε. «Συμφωνούμε ότι όταν πρόκειται για πραγματική ανάγκη να γίνουν έργα ακόμα και 20 εκατομμύρια ευρώ. Όμως πρώτα τα διεκδικείτε και τα παίρνετε αυτά τα χρήματα. Εσείς δεν θέλατε να στεναχωρήσετε τους ομοϊδεάτες υπουργούς σας και δεν διεκδικήσατε αυτά τα χρήματα», κατέληξε και τόνισε ότι έτσι υποθηκεύτηκε το μέλλον της Ηπείρου.

Χρωστάει το Δημόσιο
Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης μίλησε τελευταίος και περιέγραψε τα δύσκολη κατάσταση με τα πολλά χρέη από το Δημόσιο. Φωνάζουμε «πάρτε μας τα σχολεία» γιατί δεν φτάνουν οι πόροι ούτε για τα λειτουργικά, αλλά μας λένε κρατήστε τα και φέτος ενώ δεν έχουμε καμία σχέση με σχολεία, είπε χαρακτηριστικά. Δεν δέχθηκε ότι έγιναν αναθέσεις σε φίλους μας και είπε ότι οι πρόχειροι διαγωνισμοί ήταν το 8% επί των έργων συνολικά.
Άλλωστε με τη Διαύγεια όλα αναρτώνται κι όποιος θέλει εργολάβος έρχεται, σημείωσε, ενώ έκανε αναφορές και στο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας Ανεξάρτητος που φέρνει δεύτερη την Περιφέρεια Ηπείρου σε αναρτήσεις στη Διαύγεια. Θα κάνουμε αυτό που μπορούμε κατέληξε και επανέλαβε κάτι που λέει από παλιότερα: «Εμείς θα είμαστε δίπλα σε κάθε έναν που θέλει να παράγει». Στις εισηγήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων της αριστεράς Κ. Κωτσαντής, Γ. Παπαδημητρίου και Ν. Ζήκος δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό εκτιμώντας ότι κινείται στη λογική του μνημονίου και των περικοπών των δημοσίων πόρων.

http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7088:2011-03-31-19-24-23&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: