20 χρόνια Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα

Αναδρομική Έκθεση φωτογραφίας

Το 2010 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συμπληρώνουν 20 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Η ιστορία 20 ολόκληρων χρόνων γεμάτων δράση, παρεμβάσεις, αποστολές, προσφορά, προκλήσεις και συγκινήσεις αναβιώνει με τη δύναμη της εικόνας στην αναδρομική έκθεση φωτογραφίας που πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 19 Σεπτεμβρίου με σπάνιες φωτογραφίες οκτώ σημαντικών Ελλήνων φωτογράφων.
Χριστίνα Βάζου, Αθηνά Καζολέα, Γιάννης Κολεσίδης, Στεφανία Μιζάρα, Γιώργος Μουτάφης, Νίκος Οικονομόπουλος, Νίκος Πηλός και Μαριλένα Σταφυλίδου, συνθέτουν τα καρέ αυτής της διαδρομής μέσα από το φακό τους, ενώ εικόνες εθελοντών των αποστολών μας μεταφέρουν στην πρώτη γραμμή δράσης.


Σχετικά με τους Φωτογράφους

Χριστίνα Βάζου
Η Χριστίνα Βάζου γεννήθηκε το 1967 στη Γερμανία. Είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Έκανε τριετή εκπαίδευση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη Χαϊδελβέργη και σπουδές φωτογραφίας στη σχολή Focus στην Αθήνα. Ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία από το 1995. Φωτογράφησε το 1995 αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γεωργία, στην Αμπχαζία, στην Αρμενία, στην Αιθιοπία, το Καζακστάν, το Ιράν και την Παλαιστίνη. Το 2000-2001 ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια της κινητής έκθεσης του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «10 χρόνια πίσω από τον φακό». Έχει εκδώσει τα λευκώματα «Έλληνες της διασποράς» (1997, Θεσσαλονίκη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης) και «Η πορεία και η Ζωή» (2004, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Αθηνά Καζολέα
Η Αθηνά Καζολέα σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία στο Παρίσι στην Ecole Superieure des Etudes Cinematographiques. Zει και εργάζεται στην ΑΘήνα ως ανεξάρτητη φωτογράφος και ως σκηνοθέτης στο κρατικό κανάλι της Ελληνικής τηλεόρασης. Τα τελευταία 10 χρόνια ταξιδεύει στην Αιθιοπία την Παλαιστίνη και την Τουρκία δουλεύοντας τα προσωπικά της project. To 2000 ξεκίνησε η συνεργασία της με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και ταξιδέψε μαζί τους στην Παλαιστίνη και το Θιβέτ ως φωτογράφος των αποστολών τους. Το 2005-2006 δούλεψε ως photo editor στο ταξιδιωτικό περιοδικό «Passport». Από το 1990 έως και σήμερα δουλειές της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά (Passport, ένθετο «Κ» της Καθημερινής, Marie Claire, Σινεμά, Δίφωνο, Μετρό, Ένα, Τα Νέα, Ταχυδρόμος κλπ). Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. www.kazolea.gr

Γιάννης Κολεσίδης
Ο Γιάννης Κολεσίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε φωτογραφία στο Εργαστήρι Μελέτης και Εφαρμογής Φωτογραφίας (Ε.Μ.Ε.Φ). Εργάζεται ως φωτοειδησεογράφος από το 1994. Από το 2004 έως και σήμερα ανήκει στο δυναμικό του πρακτορείου REUTERS. Οι φωτογραφίες μέσω του πρακτορείου του έχουν δημοσιευτεί στο σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών του διεθνή και ελληνικού τύπου. Το 2008 κατέγραψε μέσα από το φακό του τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Νίγηρα, τη Ζάμπια και την Ινδία. Το 2009 βραβεύθηκε στο μεγαλύτερο διεθνώς αναγνωρισμένο διαγωνισμό “World Press Photo” στην κατηγορία “People in the News” με μια από τις φωτογραφίες του από τη δουλειά του κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Δεκεμβρίου 2008.

Στεφανία Μιζάρα
Η Στεφανία Μιζάρα σπούδασε βιβλιοθηκονομία, συγκριτική λογοτεχνία και φωτογραφία. Εργάζεται σαν freelance φωτογράφος εδώ και οκτώ χρόνια. Έχει συνεργαστεί φωτογραφικά με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα απαθανατίζοντας με το φακό της τη δράση τους, αλλά και εικόνες καθημερινότητας σε χώρες παρέμβασης τους, όπως Αρμενία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν. Συνεργάζεται στην Ελλάδα και την Γαλλία με περιοδικά και με τα πρακτορεία Corbis και Βloomberg News. Έχει παρουσιάσει δουλειά σε solo και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Αίγυπτο.

Γιώργος Μουτάφης
Ο Γιώργος Μουτάφης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Αποφοίτησε από τη σχολή φωτογραφίας Focus το 2007. Από το 2009 είναι μέλος του πρακτορείου Anzenberger Agency και φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και εφημερίδες όπως Time, Der Spiegel, Panorama, New York Times, Die Zeit, Le Matin, κ.α. .Έχει ταξιδέψει στο Κόσοβο, την Τουρκία, την Αϊτή, την Αίγυπτο και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δουλεύει σε ένα μακροχρόνιο προσωπικό project για τη μετανάστευση φωτογραφίζοντας τις πύλες εισόδου των μεταναστών προς την Ευρώπη. Έχει καταγράψει μέσα από το φακό του τα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα και τους αιτούντες άσυλο σε Πάτρα και Λέσβο.

Νίκος Οικονομόπουλος
Ο Νίκος Οικονομόπουλος γεννήθηκε το 1953 στην Καλαμάτα. Σπούδασε νομικά στην Πάρμα της Ιταλίας και εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε διάφορα περιοδικά για πολλά χρόνια. Με τη φωτογραφία ξεκίνησε να ασχολείται ερασιτεχνικά από το 1979 έως το 1988. Το 1990 ψηφίζεται δόκιμο μέλος του Μάγκνουμ (Magnum) και οι φωτογραφίες του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Την ίδια χρονιά αρχίζει να φωτογραφίζει στις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες. To 1992 βραβεύεται με το «Mother Jones Award» (Σαν Φρανσίσκο). Το 1994 ψηφίζεται μόνιμο μέλος του Μάγκνουμ (Magnum) και ολοκληρώνει τη δουλειά του στα Βαλκάνια. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά, όπως The New York Times, The Independent, Die Zeit, El Pais, Liberation, Le Monde, De Morgen, The Guardian, The Observer, ενώ έχουν εκτεθεί στις Η.Π.Α., στο Μεξικό, στη Γαλλία, στην Ιαπωνία, στη Σουηδία, στη Δανία, στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στην Ισπανία, στην Ελλάδα. Έχει καλύψει φωτογραφικά πρόγραμμα αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη.

Μαριλένα Σταφυλίδου
Η Μαριλένα Σταφυλίδου ασχολείται με τη δημιουργική φωτογραφία από το 1988. Εργάζεται κυρίως σε μακροχρόνια φωτογραφικά project που αφορούν τη μουσική (Πορτρέτο Ορχήστρας/Μάνος Χατζιδάκις εκδ. Καστανιώτη) το θέατρο (Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004, Athens 2004-Catch the light), το χορό κτλ. Συνεργάζεται με τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, εκδοτικούς οίκους, εταιρείες κτλ. Ιδρυτικό μέλος της ομάδας Art/if/act που ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει 14 φωτογραφικές αποστολές με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε Αφρική, Μέση Ανατολή, Ασία, πρώην Σοβιετική Ένωση και Βαλκάνια. (Μοζαμβίκη, Τουρκία, Ινδία, Ουγκάντα, Aιθιοπία, Παλαιστινιακά Εδάφη, Αρμενία, Πρώην Γιουγκοσλαβία).

Νίκος Πηλός
Ο Νίκος Πηλός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1967 και έχει σπουδάσει γραφιστική. Συνεργάζεται με ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και με διεθνή γραφεία τύπου. Έχει δουλέψει σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά. Συμμετείχε σε εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει διεθνή βραβεία για το έργο του, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ. Τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα τους γνώρισε μέσα από το φακό του ακολουθώντας και καταγράφοντας τη δράση τους στο Πακιστάν.


20 Χρόνια Ανεξάρτητης Ιατρικής Ανθρωπιστικής Δράσης

Το 2010 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συμπληρώνουν 20 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιγράψει κανείς μια ιστορία 20 ολόκληρων χρόνων, επιλέξαμε την εικόνα ως μέσο για να σας μεταδώσουμε τις προκλήσεις και νίκες, την αγωνία και δικαίωση, την απογοήτευση ή χαρά που συνθέτουν μια τέτοια πορεία- τις εικόνες μια διαδρομής.

Το Ελληνικό Τμήμα των ΓΧΣ ιδρύθηκε το 1990 από μια ομάδα Ελλήνων γιατρών και εθελοντών που είχαν εμπειρία από διεθνείς αποστολές της οργάνωσης και ένα μεγάλο όραμα. Από νωρίς η νέα, μικρή τότε στην Ελλάδα, αλλά δυναμική οργάνωση κατάφερε να μπει στις καρδιές της ελληνικής κοινωνίας. Καθώς οι ανάγκες των συνανθρώπων μας για ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε διάφορα σημεία του πλανήτη μεγάλωναν, η σταθερή υποστήριξη χιλιάδων δωρητών μάς έδωσε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τις αποστολές και τα προγράμματά μας. Έτσι, Έλληνες εθελοντές βρέθηκαν σε δεκάδες αποστολές της οργάνωσης, όπως στην Παλαιστίνη, τη Ρουάντα, το Ιράκ, την Ινδονησία, το Αφγανιστάν και την Αϊτή, προσφέροντας βοήθεια κοντά ή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η πορεία της οργάνωσης δεν υπήρξε πάντα εύκολη: αντιμετωπίσαμε συχνά δυσκολίες και προκλήσεις, με αποκορύφωμα τη διαγραφή του τμήματος από το διεθνές κίνημα το 1999, μια συγκυρία που έληξε τελικά αίσια με την επανένταξή μας το 2004. Σήμερα, αποτελούμε ένα από τα 19 τμήματα της διεθνούς οργάνωσης και μέσα από το κοινό επιχειρησιακό κέντρο Βαρκελώνης- Αθήνας, λειτουργούμε προγράμματα σε 22 χώρες. Αντιμετωπίζουμε την πανδημία του HIV/ AIDS, αναπτύσσουμε επισιτιστικά προγράμματα, προσφέρουμε ιατρική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη σε πρόσφυγες, θύματα συρράξεων, βίας ή εκτοπισμού και καταπολεμούμε ασθένειες «ξεχασμένες» από τον αναπτυγμένο κόσμο. Παράλληλα, συνεισφέρουμε ενεργά στις επείγουσες παρεμβάσεις της οργάνωσης σε παγκόσμιο επίπεδο και προσφέρουμε τη δική μας «μαρτυρία», δίνοντας φωνή στους ανθρώπους που περιθάλπουμε.

Για εμάς, στα κεντρικά γραφεία και στο πεδίο των αποστολών, η επέτειος των 20 χρόνων εκφράζει την ανιδιοτελή προσφορά ανεξάρτητης και αμερόληπτης ανθρωπιστικής βοήθειας από την ελληνική κοινωνία και τους εθελοντές μας, γιατρούς, τεχνικούς και διοικητικό προσωπικό, προς τους συνανθρώπους που την ανάγκη, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Εδώ και 20 χρόνια, μας δίνετε τα εφόδια να βρισκόμαστε «στην πρώτη γραμμή». Με επείγουσες παρεμβάσεις όπως στην Ινδονησία μετά το τσουνάμι, στο Πακιστάν, την Τουρκία και την Αϊτή μετά τους φονικούς σεισμούς, στη Μυανμάρ μετά τον κυκλώνα Ναργκίς. Με προγράμματα υποστήριξης όσων έχουν παγιδευτεί στις ένοπλες συγκρούσεις και τη βία στο Νταρφούρ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ή τη Σομαλία. Με μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε σε 8 εκατομμύρια ανθρώπους κατά της μηνιγγίτιδας σε Νιγηρία, Νίγηρα και Τσαντ. Με προγράμματα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού και των επιδημιών, την περίθαλψη των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV/ AIDS και την παροχή ιατρικής βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη σε μετανάστες και πρόσφυγες στην Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη. Με την εκστρατεία για την πρόσβαση των ανθρώπων σε βασικά για την επιβίωσή τους φάρμακα και αντιμετωπίζοντας τις «ξεχασμένες ασθένειες», όπως η φυματίωση, το Τσάγκας, η Ασθένεια του Ύπνου.

Σήμερα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στις αποστολές είναι σημαντικές και οι ανάγκες των συνανθρώπων μας μεγαλύτερες και πιο επείγουσες από ποτέ. Μαζί με εσάς κάνουμε καθημερινά πράξη την ανθρωπιστική δράση «χωρίς σύνορα». Οι αποστολές μας αποτελούν την καρδιά της οργάνωσης και όλοι εσείς είσαστε η ψυχή της.

Στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί παράλληλες μουσικές βραδιές (Γκαλερί & δωμάτια του TAF, The Art Foundation, Νορμανού 5, Μοναστηράκι, Ώρες λειτουργίας: 13.00-24.00 Είσοδος ελεύθερη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: