Κίνδυνος λουκέτου στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Μετά τα 18 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας από την έναρξη του θεσμού, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης βρίσκονται λίγο πριν το οριστικό λουκέτο. Αιτία και αφορμή η αγωνιώδης προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό εκπαιδευτικών για την κάλυψη των οργανικών θέσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση..

Έτσι, παρότι αρχικά το Υπουργείο μέσω των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης ζήτησε τη δήλωση πρόθεσης από τους εκπαιδευτικούς των Κέντρων για το αν θέλουν να παραμείνουν στις θέσεις τους, κάτι που έγινε, δύο ημέρες αργότερα με προφορικές εντολές οι Περιφερειακές Διευθύνσεις κάλεσαν στις οργανικές θέσεις όλους τους εκπαιδευτικούς των Κέντρων
Στην περιφέρεια της Ηπείρου και στα πέντε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν επέστρεψαν στις οργανικές τους θέσεις όλοι οι εκπαιδευτικοί, πλην των υπευθύνων κάθε Κέντρου, ενώ σε άλλες περιφέρειες επέστρεψαν ακόμη και οι υπεύθυνοι και τα Κέντρα έβαλαν λουκέτο.
Η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Ηπείρου της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαριάννα Νάστου, τόνισε πως είναι αδύνατη η λειτουργία των Κέντρων με προσωπικό που δεν θα ξεπερνά τα τρία άτομα.
«Χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού για την κάλυψη των επισκέψεων σχολείων, των σεμιναρίων και γενικά των υπολοίπων δράσεων. Χρειάζονται άτομα και εκπαιδευμένα, αλλά και άτομα που να θέλουν πραγματικά να εργαστούν εκεί, γιατί εξετάζεται το ενδεχόμενο από το Υπουργείο να στείλουν στα κέντρα τους πλεονάζοντες από τα σχολεία. Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι πως θα κληθούν από το Υπουργείο μετά τις 13 Σεπτέμβρη, όσοι θέλουν να ανανεώσουν τη θητεία τους. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει, γιατί όλοι έχουμε αναλάβει καθήκοντα στις οργανικές μας θέσεις και για να φύγουμε θα πρέπει να οριστούν αναπληρωτές. Είναι κρίμα να κλείσουν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία εδώ και 18 χρόνια», τόνισε η κα Νάστου.
Στην Ήπειρο λειτουργούν πέντε ΚΠΕ στην Κόνιτσα, τα Πράμαντα, τους Φιλιάτες, τον Άραχθο και τον Ζηρό και από αυτά επέστρεψαν στις οργανικές τους θέσεις 16 εκπαιδευτικοί.

http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2162:2010-09-07-22-32-07&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: