Εικονικές συνταγογραφήσεις και στην Ήπειρο

Το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνουν οι υποθέσεις εικονικής συνταγογράφησης από φαρμακεία της χώρας, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο και στην πόλη των Ιωαννίνων. Ο έλεγχος που έγινε από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ σε συνεργασία με ειδικό τμήμα του ΣΔΟΕ έφερε στο προσκήνιο 12 φαρμακεία σε πρώτη φάση που σύμφωνα με τις πρώτες διασταυρώσεις συνταγογραφούσαν φάρμακα σε συνταξιούχους του ΙΚΑ που είχαν αποβιώσει!
Τα φαρμακεία που ενέχονται σε πρώτη τουλάχιστον φάση, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχει διαδικασία ενστάσεων, βρίσκονται στα Γιάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Αθήνα, τον Πειραιά, το Πολύκαστρο και τον Πύργο και ήδη το ΙΚΑ έχει διακόψει τη συνεργασία μαζί τους.


Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του ΙΚΑ στα Γιάννινα εξετάζονται οι λίστες των συνταγογραφήσεων και άλλων φαρμακείων εντός των ορίων του νομού, χωρίς να διευκρινίζεται πάντως εάν πρόκειται για φαρμακεία εντός της πόλης ή της Περιφέρειας.
Σε μία από τις περιπτώσεις πάντως που απασχολεί τις αρχές ιατρός – παθολόγος του ΙΚΑ συνταγογραφούσε πανάκριβα φάρμακα για χημειοθεραπείες, σχεδόν σε όλους τους ασφαλισμένους που παρακολουθούσε ως... καρκινοπαθείς.
Στελέχη των ελεγκτικών υπηρεσιών αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει «ανοιχτή γραμμή» συνεργασίας μεταξύ ιατρών του ΙΚΑ και φαρμακοποιών που συνταγογραφούσαν με το αζημίωτο πανάκριβα φάρμακα, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να ζημιώνεται κατά δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Από την άλλη, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων δεν έχει μέχρι στιγμής την παραμικρή ενημέρωση για τους συναδέλφους που εμπλέκονται στην υπόθεση, όμως φαρμακοποιοί επισημαίνουν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο σε αυτή τουλάχιστον τη φάση να αποδειχθεί πως υπάρχει δόλος από την πλευρά των φαρμακοποιών.
Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι δεν συνταγογραφούν, αλλά ότι υποχρεούνται να εκτελούν τις συνταγές των ιατρών, έτσι, θα πρέπει να βρεθούν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ και οι γιατροί που συνταγογραφούσαν φάρμακα σε ασφαλισμένους που έχουν αποβιώσει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σταύρο Σταυρόπουλο για να πει κάποιος με σιγουριά ότι ενέχεται κάποιος συνάδελφος θα πρέπει να αποδειχθεί ότι γνωρίζει προσωπικά τον κάθε πελάτη και να γνωρίζει ότι ο κάτοχος του βιβλιαρίου έχει αποβιώσει.
Η μεγαλύτερη ευθύνη, σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο, ανήκει στις υπηρεσίες του ΙΚΑ που ενώ θα έπρεπε να έχουν αποσύρει από την κυκλοφορία βιβλιάρια θανόντων, εντούτοις δεν το έχουν κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: