Οι εκπτώσεις δεν έφεραν την ανάκαμψη

Οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις του Νομού Θεσπρωτίας ... φυτοζωούν

Οι εκπτώσεις τελείωσαν, αλλά τα εμπορικά καταστήματα του Νομού δεν σημείωσαν την επιθυμητή ανάκαμψη, παρά τις ιδιαιτέρως χαμηλές τιμές στις οποίες προσέφεραν τα προϊόντα τους, οι οποίες ήταν 70% ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη 80% χαμηλότερες.
Σε σχέση με αντίστοιχες χειμερινές εκπτωτικές περιόδους του πρόσφατου παρελθόντος, η πτώση του τζίρου που σημειώθηκε μπορεί να φτάνει το 20% ή ακόμη και το 30%, γεγονός που σύμφωνα με πολλούς ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων του Νομού οφείλεται και στα μέτρα που εξήγγειλε αλλά και πρόκειται να εξαγγείλει επιπλέον η κυβέρνηση.
Αυτό συμβάλει στο να δημιουργείται αρνητικό κλίμα, το οποίο μεταφέρεται στον υποψήφιο καταναλωτή, που παραμένει συγκρατημένος, αφού δεν μπορεί να ξέρει τι του... ξημερώνει.

Υπήρχε η ελπίδα, αλλά...
Πριν την έναρξη των εκπτώσεων υπήρχε από τους ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η ελπίδα ότι έστω για τον ενάμιση μήνα των... χαμηλών τιμών, ο τζίρος θα αυξανόταν, ώστε και εκείνοι να καταφέρουν να καλύψουν κάποιες από τις... τρύπες που δημιουργήθηκαν όλους αυτούς τους μήνες, όπου η κίνηση ήταν από περιορισμένη ως ελάχιστη.
Αυτό όμως, όπως χαρακτηριστικά λένε, δεν επετεύχθη και η εναπόθεση των ελπίδων στη συγκεκριμένη περίοδο δεν δικαίωσε τους καταστηματάρχες, που βλέπουν να έρχονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες, ως απόρροια και των μέτρων που θα ανακοινώσει προσεχώς η ελληνική κυβέρνηση.
«Δυστυχώς οι χειμερινές εκπτώσεις δεν εξελίχθηκαν με τον τρόπο που εμείς ελπίζαμε. Μπορεί κάποια καταστήματα να σημείωσαν κάποια αύξηση του τζίρου τους, σε σχέση πάντα με την προηγούμενη περίοδο, αλλά όχι σε σημείο που να είμαστε ευχαριστημένοι», τονίζει χαρακτηριστικά έμπορος της Ηγουμενίτσας.
Ακόμη και κάτω του κόστους, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα
Ενώ τα προηγούμενα χρόνια μεγάλο μέρος των προϊόντων στις περιόδους εκπτώσεων είχαν εξαντληθεί αρκετά πριν την καταληκτική ημερομηνία για το τέλος των εκπτώσεων, φέτος αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα οι ΜΜΕ να πωλούν ακόμη και κάτω του κόστους, ή με προσφορές όπου για παράδειγμα ενώ κάποιο ρούχο πωλείτο στα 20 ευρώ, αν αγόραζες δύο κομμάτια, η τιμή πήγαινε στα 30 ευρώ.
«Παρόλο που προσφέραμε τα είδη ένδυσης σε πρωτόγνωρα χαμηλές τιμές, αυτό φαίνεται δεν «συγκίνησε» και πολλούς και το κατανοούμε. Όταν καθημερινά ο Έλληνας πολίτης κατακλύζεται από μηνύματα μείωσης μισθών και συντάξεων, κατάργηση του 14ου μισθού ή των όποιων επιδομάτων, πώς να πάρει την απόφαση να ξοδέψει τα λιγοστά χρήματα που του απέμειναν» αναρωτιέται ιδιοκτήτης καταστήματος.
Τα Κινέζικα και το παρεμπόριο
Δύο σημαντικοί αντίπαλοι στο δύσκολο αγώνα της επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι έμποροι του Νομού, αλλά αποτελούν ταυτόχρονα φαινόμενα σε ολόκληρη τη χώρα, είναι τα Κινέζικα που συνεχώς εξαπλώνονται, αλλά και το παρεμπόριο που εξελίσσεται σε σύγχρονη... μάστιγα.
Τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος όσο και το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας προσπαθούν να συμβάλλουν ώστε να βρεθεί άκρη ως προς το τι συμβαίνει και το πώς λειτουργούν τα Κινέζικα καταστήματα, πως πήραν την άδεια λειτουργίας τους, αν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτους και άλλα μέχρι σήμερα αναπάντητα ερωτήματα.
Και οι έμποροι του Νομού θεωρούν σωστό αυτό το βήμα, ενώ τονίζουν ότι έπρεπε να είχε ξεκινήσει από πλευράς του κράτους έρευνα, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν να αναπτύσσονται ανά τη χώρα τα... Κινέζικα.
Αναφορικά με το παρεμπόριο, υπάρχει αισθητή βελτίωση στη Θεσπρωτία, όπως παραδέχονται και οι καταστηματάρχες, με τη συνδρομή και της Δημοτικής Αστυνομίας (π.χ στην Ηγουμενίτσα), αλλά μόνο τα Σαββατοκύριακα, όπου εκ των πραγμάτων οι έλεγχοι περιορίζονται, το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αφού και σε κεντρικά σημεία των πόλεων, ακόμη και έξω από καταστήματα, άνθρωποι προσπαθούν παράνομα πουλήσουν τα εμπορεύματά τους.
«Δεν δούλεψε η αγορά»
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας, κ. Δώρη Δήμα «η αγορά δεν δούλεψε, δεν κινήθηκε μέσα στις εκπτώσεις. Ο κόσμος δεν κυκλοφορεί και προσπαθεί να ανταπεξέλθει με τα απολύτως απαραίτητα».
Ενδεικτικό της κατάστασης που βιώνουν οι επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες ΜΜΕ είναι και το γεγονός ότι δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον ΟΑΕΕ, όπως αναφέρει πάντα ο κ. Δήμας.
Ως προς το μέλλον τώρα των επιχειρήσεων αυτών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, οι προβλέψεις μόνο ευοίωνες δεν είναι.
«Το μέλλον των εμπορικών επιχειρήσεων της περιοχής προδιαγράφεται δύσκολο. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλές απ' αυτές, πως κινήθηκαν μέσα στις εκπτώσεις, αλλά η γενικότερη εικόνα που παρουσιάζουν δεν είναι ενθαρρυντική», επισημαίνει καταλήγοντας ο κ. Δήμας

neoiagones

Δεν υπάρχουν σχόλια: