Εικόνες διάλυσης στη ΣΒΕΚΗ

Συνεχίζουν οι εργαζόμενοι την επίσχεση εργασίας, τη στιγμή που τα χρέη προς τους χοιροτρόφους ξεπέρασαν τα 2,1 εκ. ευρώ

Με το… ακουστικό στο χέρι έχουν μείνει οι εργαζόμενοι της ΣΒΕΚΗ, περιμένοντας τα ευχάριστα από τη διοίκηση της επιχείρησης για το μέλλον της. Ωστόσο, τα ευχάριστα δεν είχαν έρθει μέχρι και χθες το μεσημέρι, παρότι τα τηλέφωνα της εταιρείας δεν είχαν σταματήσει να χτυπούν από πελάτες της ΣΒΕΚΗ από την Ήπειρο και όχι μόνο, που έδιναν παραγγελίες για το Πάσχα…
Οι παραγγελίες αυτές βέβαια μετά την πλήρη απαξίωση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν, όπως επίσης και εξαιτίας του ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση από την Παρασκευή.


Αντίστοιχη είναι με αυτήν των εργαζομένων και η αγωνία των παραγωγών – χοιροτρόφων και κτηνοτρόφων προς τους οποίους η ΣΒΕΚΗ οφείλει πάνω από 2 εκ. ευρώ.
Ειδικά τα χρέη προς τους χοιροτρόφους έχουν ξεπεράσει τα 2,1 εκ ευρώ και μέλη της Ένωσης Χοιροτρόφων του Νομού βρέθηκαν και χθες στο εργοστάσιο εκφράζοντας την αγωνία τους και περιμένοντας να μάθουν και αυτοί κάποια νεώτερα.
Αν υπάρχει μία αχτίδα φωτός στον ορίζοντα ύστερα και από την έναρξη των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων της ΣΒΕΚΗ, δεν είναι άλλη από την εκταμίευση ενός ικανού ποσού, ως δάνειο από την ΑΤΕ, κάτι που είχε υποσχεθεί η διοίκηση της τελευταίας στη συνάντηση που είχαν πριν από 40 ημέρες με τη διοίκηση της ΣΒΕΚΗ.
Και πάλι όμως, τα περιθώρια για την επιχείρηση είναι εξαιρετικά στενά, ενώ έχει χαθεί σχεδόν ολοκληρωτικά και η παραμικρή περίπτωση για την αξιοποίηση της περιόδου του Πάσχα.
«Εμείς απαιτούμε λύσεις και όχι ημίμετρα. Ήδη έχουμε χάσει την περίοδο του Πάσχα, αφού οι παραγγελίες δε μπορούν να υλοποιηθούν, ενώ έπρεπε να προχωρήσουμε και σε προσλήψεις εκδοροσφαγέων, που συμφώνησαν με άλλες επιχειρήσεις», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Θ. Γεωργακόπουλος.
Υπάλληλοι της ΔΕΗ βρέθηκαν χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις προκειμένου να προχωρήσουν στη διακοπή παροχής ρεύματος, όμως μετά από συνεννόηση της διοίκησης με τη διεύθυνση της ΔΕΗ, δόθηκε διορία έως τη Δευτέρα.

Αδειάζουν τα ψυγεία
Το ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ρεύματος προς την επιχείρηση κινητοποίησε τους εργαζόμενους που από τη Δευτέρα ξεκίνησαν να αδειάζουν τις αποθήκες κατάψυξης, μεταφέροντας νωπά και κατεψυγμένα προϊόντα στα ψυγεία του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού.
«Μπορεί να μην ελπίζουμε σε τίποτε, όμως δε μπορούμε να αφήσουμε να καταστραφεί το παραμικρό. Εδώ μέσα είναι το σπίτι μας και γι’ αυτό βρισκόμαστε μόνο εμείς εδώ, παρότι έχουμε επίσχεση από την Παρασκευή», τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Φοβούνται πτώση τιμών
Από την πλευρά τους οι χοιροτρόφοι, συνεργάτες της ΣΒΕΚΗ, εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για τη μεταχείριση που έτυχαν και αυτοί από τη διοίκηση. Παράλληλα όμως, τόνισαν ότι σε περίπτωση που το εργοστάσιο βάλει οριστικά λουκέτο, τότε οι τιμές του χοιρινού κρέατος και γενικότερα η αγορά τους, θα καταρρεύσει.

Ερώτηση στη Βουλή
Το θέμα της ΣΒΕΚΗ έφτασε και στη Βουλή με ερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ Στ. Καλογιάννη, Κ. Παπασιώζου και Δ. Τσουμάνη. Στην ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνονται τα προβλήματα και οι οφειλές προς το προσωπικό και τους παραγωγούς, αλλά και στις κατασχέσεις των τελευταίων ημερών.
Καταλήγοντας ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να διασφαλίσουν τους παραγωγούς, να διασφαλιστούν να δεδουλευμένα των εργαζομένων, αλλά και το μέλλον της επιχείρησης.

Πιθανή διαρροή αμμωνίας
Μέσα σε όλα τα υπαρκτά κακά της μοίρας για τη ΣΒΕΚΗ υπάρχει και ένα πιθανό ενδεχόμενο που ενδέχεται να αποβεί μοιραίο και για την επιχείρηση, ενδεχομένως και για όσους βρίσκονται στη γύρω περιοχή.
Οι θάλαμοι ψύξης λειτουργούν με τη χρήση εννέα τόνων υγρής αμμωνίας και οι εργαζόμενοι, αλλά και η διοίκηση επισήμαναν στη ΔΕΗ τον κίνδυνο ατυχήματος σε περίπτωση που διακοπεί η παροχή.
Η αμμωνία είναι σε υγρή μορφή στους σωλήνες που καταλήγουν στα ψυγεία, όμως αν κοπεί το ρεύμα, αυτό θα έχει συνέπεια την άνοδο της θερμοκρασίας και τη μετατροπή της αμμωνίας σε αέριο.
Έτσι, αυξάνεται η πίεση στους σωλήνες, που ενδέχεται να «τιναχτούν» με την αμμωνία να διαχέεται στην ατμόσφαιρα. Με δεδομένο το ότι στο εργοστάσιο βρίσκονται εννέα τόνοι αμμωνίας, ο κίνδυνος από τη διάχυσή τους στην ατμόσφαιρα είναι παραπάνω από ορατός. Σε μία τέτοια περίπτωση το λιγότερο που θα πρέπει να γίνει, μέχρι η αμμωνία να ανέβει ψηλά στην ατμόσφαιρα, είναι να εκκενωθεί η γύρω περιοχή!
anex

Δεν υπάρχουν σχόλια: