Κάρατζιτς: «Ιερός ο πόλεμος των Σέρβων»

Ο πρώην Σερβοβόσνιος ηγέτης, κατηγορείται για την μεγαλύτερη μαζική δολοφονία στην Ευρώπη από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο

«Δίκαιο και ιερό» χαρακτήρισε τον σκοπό των Σέρβων της Βοσνίας στη διάρκεια του πολέμου, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, κατά την επανάληψη της δίκης του, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ο Ράντοβαν Κάρατζιτς οργάνωσε εκστρατεία εθνικών εκκαθαρίσεων κατά των Μουσουλμάνων και των Κροατών στην Ανατολική Βοσνία, με σκοπό τη δημιουργία ενός «εθνικά καθαρού» σερβικού κράτους. Στις κατηγορίες εναντίον του περιλαμβάνεται η 43μηνη πολιορκία του Σαράγεβο, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 10.000 άνθρωποι και σφαγιάσθηκαν περισσότεροι από 7.000 άνδρες και αγόρια στη Σρεμπρένιτσα.

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας όχι για να υπερασπισθώ τον απλό θνητό που είμαι εγώ, αλλά για να υπερασπισθώ το μεγαλείο ενός μικρού έθνους, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (των Σέρβων της Βοσνίας), που βασανίσθηκε επί 500 χρόνια. Ό,τι έκαναν οι Σέρβοι αντιμετωπίζεται ως έγκλημα», δήλωσε στο δικαστήριο.

Είναι η πρώτη φορά που ο 64χρονος κατηγορούμενος εμφανίζεται στη δικαστική αίθουσα. Μποϊκοτάρησε τις πρώτες τρεις συνεδριάσεις, τον Οκτώβριο του 2009, με το επιχείρημα ότι δεν είχε χρόνο να προετοιμασθεί. Η δίκη διακόπηκε οριστικά τον Νοέμβριο, αφού το δικαστήριο διόρισε συνήγορο του κατηγορουμένου.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008 στο Βελιγράδι, 13 χρόνια μετά την απαγγελία των κατηγοριών εναντίον του. Δηλώνει αθώος. Οι εναντίον του κατηγορίες επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: