Ψήφο εμπιστοσύνης από τον Ομπάμα με κατάργηση της βίζας


Την κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες πολίτες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον ως «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στην ελληνική οικονομία», προσθέτοντας ότι είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα συνεργάζεται με όλους τους διεθνείς οργανισμούς για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Ο πρωθυπουργός κράτησε για το τέλος των δηλώσεών του την κύρια είδηση της συνάντησης με τον κ. Ομπάμα, η οποία σε συμβολικό και πολιτικό επίπεδο ερμηνεύεται ως ισχυρή και έμπρακτη κίνηση υποστήριξης της Ελλάδας.

Την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου έτυχε, κατά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, και η πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από τον κ. Παπανδρέου τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη μάχη κατά της κερδοσκοπίας. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί αυτήν την πρωτοβουλία σημαντική και δεσμεύτηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνδράμουν προς αυτήν την κατεύθυνση κατά την επόμενη συνάντηση των είκοσι πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G20).
O κ. Παπανδρέου ενημέρωσε επίσης τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, για τα δύσκολα μέτρα, όπως είπε, που έχουν ληφθεί αλλά και την «αποφασιστικότητα όλων μας» να προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές.
Για το Κυπριακό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε τη στήριξη του στις προσπάθειες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για μία δίκαιη λύση, καθώς και για την ανάγκη να δοθεί μήνυμα προς την Τουρκία για μία ισχυρή βούληση επίλυσης του προβλήματος.
Για την Τουρκία ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει, για την επικείμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και τη βούληση της Αθήνας να επιλυθούν θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα. Σε αυτά τα θέματα, όπως πρόσθεσε, «έχουμε τη στήριξη των ΗΠΑ».
Τέλος ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την «Ατζέντα 2014», δηλαδή την πρόταση της Αθήνας για την ενταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή.
«Κάθε φωνή υποστήριξης είναι θετική, πόσο μάλλον από τις ΗΠΑ που όχι μόνο πολιτική αλλά και οικονομική δύναμη έχει» τόνισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Μπορούμε να μιλάμε δυναμικά, να παίρνουμε πρωτοβουλίες, η Ελλάδα να έχει λόγο. Αυτή η αναγνώριση δείχνει ότι πιάνουν τόπο οι κόποι και οι θυσίες».
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: