Στην ευρωδιάσκεψη των περιοχών της Αδριατικής η Ν.Α. Θεσπρωτίας

Ο μοναδικός Νομός της χώρας που έδωσε το παρόν

Τριήμερη συνάντηση στην πόλη των Βρυξελών πραγματοποιήθηκε τις 23,24 και 25 Φεβρουαρίου με σκοπό την παρουσίαση της Ευρωαδριατικής Συμμαχίας Περιοχών της Αδριατικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την διοικητική οργάνωση των συμμετεχόντων στα πλαίσια του νέου φορέα
Στην συνάντηση της Ε.Σ.Π.ΑΔ το παρόν έδωσε από ελληνικής πλευράς μόνον ο Θεσπρωτικός Νομός, με επικεφαλή της Θεσπρωτικής αντιπροσωπείας τον Νομάρχη Θεσπρωτίας κ. Βασίλειο Γιόγιακα συνοδευόμενο από μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου και το γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Ν.Α.

Κατά την 1η μέρα παρουσιαστήκαν οι προοπτικές συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα πολιτικών οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων της περιοχής της Αδριατικής & βορείου Ιονίου συμπεριλαμβανόμενων των περιοχών της Βαλκανικής .
Ενώ κατά τη 2η και 3η μέρα μέσω τεχνικών επιτροπών συγκεκριμενοποιήθηκαν δράσεις συνοχής των περιοχών μας μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και ο τρόπος οργάνωσης των κατά τόπους φορέων ,ώστε το όλο εγχείρημα να έχει μια σταθερή βάση γραφειοκρατικής υποστήριξης .
Οι εμπλεκόμενες περιοχές είναι Περιφέρειες και είναι της Ιταλίας (Fiuli Venezia -Giulia,Veneto,Emilia Roamgna,Marche,Abruzzo,Molise,Puglia) ,της Αλβανίας (Shkoder,Tirana,Durres,Fier,Lezhe,Vlore) της Κροατίας (Isola ,Istraska,Lucko-Senuska,Zadarska,Sibesko,Splitsko,Τιvat) το Καντόνι της Βοσνίας΄Ερζεγοβίνης (Ηercegovasco) ,της Eλλάδας ( Ν.Θεσπρωτίας ,Ν.Κέρκυρας ) .
To ότι η Ελλάδα συμμετέχει μόνον με δυο Νομούς αυξάνει την σημαντικότητα του εγχειρήματος για το νομό μας .
Η Ν.Α Θεσπρωτίας είχε ενεργή συμμετοχή στην διαβούλευση των προτάσεων που σημειωτέων βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο , ενώ συμμετείχαν και Ευρωβουλευτές από τα εμπλεκόμενα κράτη ,έντονο υπήρξε το ενδιαφέρον Ιταλών Ευρωβουλευτών άλλα και του ΄Ελληνα ευρωβουλευτή υπεύθυνου σε θέματα περιφερειακής πολιτικής κ. Σταυρακάκη ο οποίος εκπροσωπήθηκε από την κα.Ευφρ.Κοσυβάκη.
Η πρωτοβουλία αυτή ανοίγει νέες προοπτικές για μια περιοχή σαν την δική μας που βρισκόταν ξεχασμένη έως τώρα και με την ολοκλήρωση των έργων υποδομής κυρίως του λιμανιού, σιδηροδρομικής γραμμής κ.α μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει.
Χαιρετισμός του νομάρχη
Στο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης, ο Νομάρχης Θεσπρωτίας, ως ο μοναδικός Νομάρχης της χώρας που έδωσε το παρών, μεταξύ των άλλων τόνισε την ανάγκη η θάλασσα της Αδριατικής να γίνει η θάλασσα της συνεργασίας και της ειρήνης, με στόχο την οικονομική ανάταση των εμπλεκόμενων περιοχών, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά:
«... Η Θεσπρωτία αποτελεί μια περιοχή όπου μέσω ενός σύγχρονου πλέον αυτοκινητόδρομου, την Εγνατία οδό και το μεγάλο λιμάνι της πόλης της Ηγουμενίτσας φέρνει κοντά περιοχές της Ελλάδος και των Βαλκάνιων και τις συνδέει με εκείνες της Αδριατικής.
Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος όπου η θάλασσα της Αδριατικής πρέπει να γίνει η θάλασσα της ειρήνης , της συνεργασίας της καλής γειτονίας και της φιλίας μόνον έτσι θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε τις περιοχές μας σε οικονομική ανάταση και ευημερία αλλά και να δραστηριοποιηθούμε στον τομέα της διαφύλαξης του περιβάλλοντος .
Ζητάμε και πιστεύουμε στην στήριξη της Ευρωπαϊκής κοινότητας αυτής της πρωτοβουλίας και η ακριτική Θεσπρωτία μαζί με όλους εσάς θα συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην όλη προσπάθεια».
neoiagones

Δεν υπάρχουν σχόλια: