«Ζαγορίσιος γάμος» με βιβλίο και μουσική

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πανωσουδενιωτών την Τετάρτη 20 Αυγούστου θα παρουσιάσει στο μεσοχώρι των Άνω Πεδινών την έκδοση με τίτλο “Ζαγορίσιος γάμος”. Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει ένα μικρό βιβλίο, με κείμενα που αναφέρονται στα έθιμα και τα τραγούδια του γάμου στο Ζαγόρι, και δύο ψηφιακούς δίσκους με αντιπροσωπευτικά γαμήλια τραγούδια.

Τα έθιμα του ζαγορίσιου γάμου αποτυπώνουν την ιδιαιτερότητα, αλλά και την ποικιλία του ζαγορίσιου πολιτισμού. Το εξαιρετικό ταίριασμα των παραδοσιακών μοτίβων με τους νεωτερισμούς που έφεραν μαζί τους οι ταξιδευτές Ζαγορίσιοι διαμόρφωσαν έναν ιδιότυπο ορεινό πολιτισμό, ο οποίος έχει αφήσει τα σημάδια του μέχρι τις μέρες μας τόσο στο χώρο όσο και στις μνήμες των Ζαγορισίων. Η “ζώσα” μνήμη είναι αυτή που μπορεί στην εποχή μας να μπολιάσει τη δημιουργικότητα των σύγχρονων Ζαγορισίων και να συντελέσει στην αναγέννηση του πανέμορφου Ζαγορίου. Γνωρίζοντας το παρελθόν του τόπου μας, γνωρίζουμε καλύτερα τους εαυτούς μας. Μ' αυτό το σκεπτικό, ο σύλλογος προσκαλεί στο μεσοχώρι του χωριού, «να συναισθανθούμε, να νιώσουμε ένα κομμάτι από τη ζωή των ανθρώπων που έζησαν και δημιούργησαν σ' αυτόν τον υπέροχο τόπο», όπως αναφέρει. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι μουσικοί που έπαιξαν στην ηχογράφηση των δίσκων, και συγκεκριμένα: ο κλαρινίστας Γρηγόρης Καψάλης, ο κλαρινίστας Μιχάλης Μπραχόπουλος, ο βιολιτζής Κώστας Κωσταγιώργος, ο λαουτιέρης Βασίλης Τσίκας, ο κιθαρίστας Διαμάντης Κάλλης, ο ντεφιτζής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο τραγουδιστής Γιώργος Πατσούρας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9:30 το βράδυ.

1 σχόλιο:

ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ είπε...

Αυτές είναι ουσιαστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όχι η πολιτιστική μιζέρια που προσπαθούν κάποια σαλεμένα ισκιώματα να μας επιβάλουν εδώ στη Θεσπρωτία.