Το Ιόνιο με τα δικά τους μάτια


Κάποιοι τυχεροί ίσως έχουν δει την έκθεση στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, παρ’ ότι μόλις χθες εγκαινιάστηκε επίσημα. Πρόκειται για όψεις των Ιονίων Νήσων και της Ελλάδας (εκτίθενται 55 συνολικά σχέδια και υδατογραφίες) από τα ταξίδια του Ιρλανδού Edward Dodwell και του Ιταλού Simone Romardi που ταξίδεψαν στο Ιόνιο στις αρχές του 19ου αιώνα.

Είναι έργα που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 800, στα οποία παρουσιάζεται η Ελλάδα, ο τόπος και οι άνθρωποι όπως τα κατέγραψαν οι δύο άνδρες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους και αποτελούν μέρος της μεγάλης συλλογής του Packard Humanities Institute.
Στην έκθεση του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης έχουν επιλεγεί έργα που εστιάζουν στα Ιόνια Νησιά και δεν είχαν παρουσιαστεί σε προηγούμενες εκθέσεις έργων της συλλογής. Παρουσιάζονται, δηλαδή, για πρώτη φορά.

Τα 55 έργα των δύο περιηγητών φιλοξενούνται σε τρεις αίθουσες του πρώτου ορόφου του Μουσείου και η διάταξή τους παρακολουθεί, σχεδόν, τη διαδρομή των περιηγητών: αφετηρία από την Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά, συνέχεια σε περιοχές της Δυτικής και Ηπειρωτικής Ελλάδας και επιστροφή, μέσω Πελοποννήσου, στα Ιόνια Νησιά, για να αποπλεύσουν προς Ιταλία.

Οι επισκέπτες θα δουν τοπία με το ανόθευτο φυσικό κάλλος των ελληνικών νησιών, αλλά και πανοραμικές απόψεις των πόλεων και των λιμανιών του Ιονίου (πολλές από τις οποίες φτάνουν και τα τέσσερα μέτρα)! Ανάμεσα στα εκθέματα και η πανοραμική άποψη της παλιάς Κέρκυρας, που μπορεί να δει κανείς ότι διατηρεί έως σήμερα αναλλοίωτη τη μορφή της και εντάσσεται ήδη στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντικές εκθέσεις στους Κερκυραίους και στους επισκέπτες του νησιού.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: