Μετά τις εξελίξεις αυτές ο Περιφερειάρχης κάλεσε τους κτηνοτρόφους σε όλη την Ήπειρο να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, καθώς η μετάδοση της ζωονόσου μπορεί να γίνει εύκολα, με δεδομένο ότι ο φορέας μετάδοσης που είναι τα κουνούπια μπορούν να ταξιδέψουν σε απόσταση που φτάνει και τα 150 χιλιόμετρα.
Ο Περιφερειάρχης επέστησε την προσοχή των κτηνοτρόφων στις οδηγίες των κτηνιάτρων, διευκρινίζοντας για μια ακόμη φορά ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ούτε και επηρεάζει τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς εκτός των άλλων, τα ζώα που νοσούν τίθενται σε καραντίνα, ενώ εξαιτίας της νόσου διακόπτουν την παραγωγή γάλακτος.
"Θέλω όλοι μας να πάρουμε τα μέτρα που πρέπει. Μην νομίζουμε ότι η νόσος είναι μακριά από μας. Μπορεί αύριο το πρόβλημα να ξεφυτρώσει στην δική μας περιοχή. Κάνω έκκληση όλοι μαζί μέχρι τέλη Οκτώβριου που εξαφανίζονται τα κουνούπια να περάσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση", κατέληξε.
Τα συμπτώματα της νόσου
Ο Καταρροϊκός Πυρετός είναι λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών Εμφανίζεται με Υψηλό πυρετό, Ανορεξία, Φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου με αποτέλεσμα έντονη σιελόρροια, ρινικό έκκριμα το οποίο γίνεται βλενοπυώδες και φράσει τα ρουθούνια, Οίδημα στην περιοχή του στόματος, των οφθαλμών και αυτιών, Οίδημα και μπλε γλώσσα (σπάνιο), Χωλότητα (κινούνται με δυσκολία), Αποβολή ή γέννηση θνησιγενών αμνών, Απώλεια βάρους.
Αποτέλεσμα: Θάνατοι και μείωση παραγωγικότητας.
Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα από ότι τα πρόβατα ενώ στα βοοειδή η νόσος είναι υποκλινική.
Επειδή σημαντικό ρόλο στην μετάδοση του νοσήματος, διαδραματίζουν τα κουνούπια (γένος Cullikoides) κρίνεται απαραίτητη η λήψη μέτρων εντομοπροστασίας στις εκτροφές ήτοι καταπολέμηση των εντόμων με τη χρήση των κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων τόσο στα ζώα όσο και στους στάβλους. Τα φάρμακα θα πρέπει να συνταγογραφούνται υποχρεωτικά και να αναγράφονται στο βιβλίο φαρμακευτικής αγωγής της μονάδας από ιδιώτη κτηνίατρο.
Επίσης κάθε είδους μετακίνηση ή παραλαβή ζώων θα πρέπει να συνοδεύεται από επίσημο κτηνιατρικό υγειονομικό πιστοποιητικό.
Σε περίπτωση υποψίας καταρροϊκού πυρετού, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιοχής τους.
Συνεχίζει τις προσπάθειες η Περιφέρεια για το ζήτημα των βοσκοτόπων
Η Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζει τις προσπάθειές της, ώστε να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει και φέτος με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων, δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση των εξισωτικών πινάκων.
«Τις τελευταίες 15 ημέρες- τόνισε μεταξύ άλλων- η Περιφέρεια Ηπείρου έκανε μια μεγάλη προσπάθεια με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος, στην οποία να λογιστούν ως πραγματικά υπάρχοντες βοσκότοποι, όλοι αυτοί που χρησιμοποιούνται ως τέτοιοι, ήτοι αλπικές εκτάσεις, προστατευόμενες και δασικές που δεν ξυλεύονται. Όλοι το δέχθηκαν, αλλά κανένας δεν το προώθησε. Δυστυχώς, οι παράγοντες που το 2012 ως διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα από επικίνδυνη άγνοια, συνεχίζουν να είναι με άλλες ιδιότητες στη διοίκηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ελπίζω πως μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξει τροπολογία που να έχει μεταβατικό στάδιο, όπως έχει ζητηθεί, μέχρι το 2015 που θα έχουν γίνει οι χάρτες διαχείρισης βοσκοτόπων. Όμως θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για τεράστιο λάθος του Υπουργείου και δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει ότι με αυτόν τον τρόπο διαλύουν την ορεινή, την ποιοτική κτηνοτροφία στην Ελλάδα».
Τέλος ανακοίνωσε ότι σήμερα είχε επικοινωνία με τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην οποία ξαναέθεσε το μεγάλο πρόβλημα που προκαλείται στην Ήπειρο. Η απάντηση που του δόθηκε είναι πως οι κτηνοτρόφοι, που κρίνουν ότι αδικούνται, μπορούν να καταθέσουν ενστάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου