4 στους 5 τα κατάφεραν

Πολύ καλά τα πήγαν και φέτος οι Γιαννιώτες μαθητές των λυκείων του νομού Ιωαννίνων. Τουλάχιστον 4 στους 5 πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τους 1359 που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις πέτυχαν οι 1.044, με το 1ο λύκειο και το λύκειο Ελεούσας να έχουν τους περισσότερους επιτυχόντες.

Το βασικό δε χαρακτηριστικό των φετινών βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι η άνοδος των βάσεων στα περιφερειακά πανεπιστήμια και στις δημοφιλείς σχολές. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι σχολές με τη μεγαλύτερη άνοδο σε μόρια είναι αυτή του Χημικού (1036 μόρια παραπάνω από πέρσι) και αυτή της Ιατρικής (πάνω από 600 μόρια). Σε πανελλαδικό επίπεδο, δε, οι πολύ καλές επιδόσεις των υποψηφίων, με τους αριστούχους να διπλασιάζονται, καθώς επίσης και η επέκταση του δικαιώματος μετεγγραφών και σε επιπλέον κοινωνικές ομάδες εκτιμάται ότι αποτέλεσαν τους παράγοντες που ανέβασαν τις φετινές βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θανάσης Κυριαζής, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 99.958 από 104.998. Στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα εισήχθησαν 72.763 υποψήφιοι από 71.761 πέρυσι. Στα πανεπιστήμια εισάγονται 47.053 υποψήφιοι, στα ΤΕΙ 23.797 και στις υπόλοιπες σχολές (αστυνομικές, στρατιωτικές κλπ) 1913. Το συνολικό ποσοστό επιτυχίας ανήλθε σε 81,05%.
Πίσω στα Γιάννενα, η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Ερασμία Ζαβιτσάνου μίλησε για τις επιτυχίες των Γιαννιωτών. «Οι επιτυχίες αυτές είναι αποτέλεσμα πρώτα απ’ όλα των προσπαθειών των ίδιων των παιδιών και εν συνεχεία της στήριξης εκ μέρους των γονέων τους. Και φυσικά το δικό τους λιθαράκι έβαλαν και οι εκπαιδευτικοί» τόνισε. Απευθυνόμενη δε, σε όσους υποψηφίους δεν πέτυχαν, ανέφερε ότι δεν πρέπει να απογοητεύονται, καθώς θα υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.
Για τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων δήλωσε έκανε και η αρμόδια αντιδήμαρχος Βούλα Τσίλη, η οποία έδωσε τα συγχαρητήριά τους στους μαθητές, στους γονείς και στους καθηγητές. «Η είσοδός σας στην Ανώτατη Εκπαίδευση σηματοδοτεί μία νέα αρχή. Σας εύχομαι από καρδιάς να έχετε πάντα επιτυχίες στη ζωή σας, καλή σταδιοδρομία, και οι εμπειρίες που θα αποκομίσετε κατά τα χρόνια των σπουδών σας να ωφελήσουν τόσο εσάς τους ίδιους όσο και γενικότερα το κοινωνικό σύνολο του τόπου μας και της χώρας. Κλείνοντας θα ήθελα να απευθυνθώ και σε όσους δεν πέτυχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, τονίζοντας ότι χάθηκε μια μάχη αλλά η ζωή είναι μπροστά σας γεμάτη ευκαιρίες και εναλλακτικές επιλογές» τόνισε.

Χωρίς ονόματα
Τα ονόματα των επιτυχόντων αναρτήθηκαν χτες στα σχολεία, δεν δόθηκαν όμως στον τοπικό Τύπο από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων η οποία επικαλέστηκε… τα προσωπικά δεδομένα. Κατ’ επέκταση, σήμερα δεν δημοσιεύονται τα ονόματα ως είθισται κάθε χρονιά. Την ίδια ώρα, βέβαια, σε άλλους νομούς της χώρας, οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έδιναν τα στοιχεία στον Τύπο.
Η διευθύντρια της Εκπαίδευσης Ερασμία Ζαβιτσάνου εξήγησε το γιατί, χωρίς να είναι ιδιαίτερα πειστική: «Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με το υπουργείο Παιδείας μάς συνέστησαν να μη δημοσιοποιήσουμε τα ονόματα των μαθητών, καθότι εκείνοι μπορούν μόνοι τους με τους προσωπικούς τους κωδικούς να τα πάρουν από την ιστοσελίδα του υπουργείου. Μας είπαν χαρακτηριστικά ότι θα έπρεπε να υπάρχει υπεύθυνη δήλωση των μαθητών και των γονιών ότι θέλουν να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους. Σε επικοινωνία και με την περιφερειακή μας διευθύντρια, κι εκείνη συμφώνησε με τη στάση του υπουργείου».

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/27091/2014-08-29.html



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στη Θεσπρωτία τι ποσοστό επιτυχίας είχαμε;