Έκθεση εποπτικού υλικού για τον αρχαιολογικό χώρο Δυμοκάστρου

Στο ισόγειο του κτιρίου που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο Πέρδικας λειτουργεί, από τον Αύγουστο του 2014, έκθεση εποπτικού υλικού για τον αρχαιολογικό χώρο Δυμοκάστρου (αρχαία Ελίνα), αρμοδιότητας της ΛΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Η έκθεση περιλαμβάνει τρισδιάστατη μακέτα του αρχαίου οικισμού και πόστερ με δίγλωσσα (ελληνικά-αγγλικά) κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για την ιστορία και την ίδρυση του οικισμού, την πολεοδομική οργάνωση, τα δημόσια οικοδομήματα και τις ιδιωτικές οικίες, αλλά και τα κινητά ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια παλαιότερων αρχαιολογικών ερευνών και των εργασιών ανάδειξης-ανάπλασης του αρχαιολογικού χώρου (2002-2008).

Ο παράλιος οχυρωμένος οικισμός του Δυμοκάστρου ιδρύθηκε στο δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ. στην κορυφή λόφου, νότια του όρμου Καραβοστάσι Πέρδικας. Η πιθανή ταύτιση των ερειπίων με την αρχαία Ελίνα, έδρα του φύλου των Ελινών Θεσπρωτών, που κατοικούσαν στη σημερινή περιοχή Μαργαριτίου - Πλαταριάς - Πέρδικας, έγινε από τους μελετητές Nicholas Hammond και Σωτήρη Δάκαρη. Ο οικισμός γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την ελληνιστική περίοδο και καταστράφηκε το 167 π.Χ. από τους Ρωμαίους. Λόγω όμως της καίριας θέσης του για τον έλεγχο των θαλάσσιων οδών του Ιονίου, δεν εγκαταλείφθηκε αλλά συνέχισε να κατοικείται μέχρι και τον 1ο αι. μ.Χ.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Δυμοκάστρου αναδείχθηκε και κατέστη επισκέψιμος με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, διαθέτοντας πλέον τις απαραίτητες υποδομές πρόσβασης και ενημέρωσης του κοινού. Ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου μπορεί να ακολουθήσει τις ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές περιήγησης παράλληλα με την οχύρωση και δίπλα από τα σημαντικότερα ερευνημένα μνημεία, όπου υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες, πλατώματα και στάσεις σύντομης ανάπαυλας με εξαιρετική θέα προς το νότιο τμήμα της Κέρκυρας, τους Παξούς και τη Λευκάδα. Στο πλαίσιο των εργασιών ανάδειξης υλοποιήθηκε και ο βασικός κορμός του εποπτικού υλικού που περιλαμβάνεται στην έκθεση, ώστε ο επισκέπτης να αποκτήσει μία συνολική εικόνα για τη σημασία και τη θέση του αρχαίου οικισμού του Δυμοκάστρου στον αρχαιολογικό χάρτη της Θεσπρωτίας. Πλήθος κινητών ευρημάτων από τις έρευνες στον αρχαιολογικό χώρο του Δυμοκάστρου συμπεριλαμβάνονται στη συλλογή της Μόνιμης Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.
Για τη θερινή περίοδο 2014, μετά τις καθιερωμένες ετήσιες εργασίες αποψίλωσης στις οποίες συνέδραμαν με πρωτοβουλία τους κάτοικοι της Πέρδικας, ο αρχαιολογικός χώρος του Δυμοκάστρου παραμένει συνεχώς ανοικτός για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο.

Λαογραφικό Μουσείο Πέρδικας
Ωράριo λειτουργίας: καθημερινά 19.30-22.00
Είσοδος ελεύθερη
Πέρδικα Θεσπρωτίας, Κεντρική Πλατεία
Τ.Κ. 461 00
Αρχαιολογικός Χώρος Δυμοκάστρου
Υπαίθριος χώρος, ανοιχτός συνεχώς
Είσοδος ελεύθερη
T.: +30 26650 29177/8
F.: +30 2665 0 25133
e-mail: lbepka@culture.gr
Πρόσθετες πληροφορίες:
www.igoumenitsamuseum.gr
http://odysseus.culture.gr

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή:
7.30-21.30 / Δευτέρα: κλειστό
Γενική είσοδος 2 ευρώ / Μειωμένη είσοδος 1 ευρώ
28ης Οκτωβρίου 2
Τ.Κ. 461 00, Ηγουμενίτσα
T.: +30 26650 28539, 21417
F.: +30 2665 0 25133
e-mail: amig@culture.gr
website: www.igoumenitsamuseum.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: