Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης, η Δήμαρχος Σουλίου Σ. Μπραίμη συνοδευόμενη από Δημοτικούς Συμβούλους και το Δ/ντη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ο Γενικός Δ/ντης ΠΕ.ΧΩ Β.Μιχελάκης, ο Γενικός Δ/ντης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Δ. Ζήκος και η προϊσταμένη της Κτηματικής υπηρεσίας Θεσπρωτίας Κ. Καψάνη, υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέα Βίκυς Ευταξά, αντάλλαξαν απόψεις και κατέθεσαν προτάσεις που αφορούν τόσο στη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης, όσο και στο μεσομακροπρόθεσμο ανασχεδιασμό της περιοχής στην κατεύθυνση της συνύπαρξης του οικοσυστήματος με τον τουρισμό, χωρίς αυθαιρεσίες και καταχρηστικές παρεμβάσεις από τους ιδιώτες.
Η Γενική Γραμματέας θέτοντας το πλαίσιο της συζήτησης ως προς την εξεύρεση λύσεων, υπογράμμισε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι η αειφορική ανάπτυξη της περιοχής μέσω της θέσπισης σαφών κανόνων διαχείρισης και προδιαγραφών που προστατεύουν το περιβάλλον, αναδεικνύουν τον φυσικό της πλούτο και ταυτόχρονα στηρίζουν μορφές ήπιας επιχειρηματικότητας.
Στη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν οι όροι υλοποίησης του στρατηγικού στόχου και συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:
• Οριοθέτηση του Αχέροντα από την πλευρά της Θεσπρωτίας (από τη γέφυρα έως την περιοχή Natura, ελάχιστο μήκος)
• Σύνταξη μελέτης ανάπλασης μετά την οριοθέτηση
• Έως την έγκριση της μελέτης ανάπλασης να μην προχωρήσει καμία παρέμβαση στο τμήμα που χαρακτηρίζεται Natura
• Άμεση απομάκρυνση -μετά και το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής του Δήμου Σουλίου- όλων των κατασκευών(π.χ. γέφυρες, σκοινιά κ.λ.π.) που η στατικότητά τους είναι αμφισβητήσιμη και αντικατάστασή τους από κατασκευές που θα πληρούν τους κανόνες ασφάλειας και δεν θα εδράζονται σε πλατάνια για λόγους προστασίας από την εξάπλωση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους
• Χωροθέτηση χρήσεων και τακτοποίηση των υφιστάμενων ανάλογα με το βαθμό που επηρεάζουν το περιβάλλον (δηλ. ηπιότερες μορφές όσο πλησιάζουμε την Α΄ ζώνη Natura)
• Δημοπράτηση από το Δήμο Σουλίου προκαθορισμένων θέσεων αθλοπαιδιών και άλλων χρήσεων εντός εκτάσεων ιδιοκτησίας του
• Σταβλισμός των αλόγων σε αγροτεμάχιο του Δήμου Σουλίου δυτικά της γέφυρας και καθορισμός ειδικών ιππικών διαδρομών
• Εξειδίκευση όλων των παραπάνω εντός των επόμενων δύο μηνών και
• Συνεχής συνεργασία των φορέων που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη και με άλλες υπηρεσίες και φορείς (π.χ. Αστυνομία, Φορέα Διαχείρισης κ.λ.π.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου